Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7576678 www.bgdnes.bg

Погнатите за изнудване на екссвекъра на Радост Драганова: Прибраха ни след един имейл!

Нов том с улики остави бившия на тв водещата Явор Златанов на топло

Прибраха ни заради един имейл! Това обяви пред "България Днес" Иван Димов, който бе заключен заедно с Явор Златанов - бившия мъж на тв водещата Радост Драганова. Те са обвинени заедно с още трима като престъпна група за изнудване и пране на пари, а според прокуратурата тяхна жертва е бащата на Явор Илия Златанов.

По думите на Димов именно електронно писмо от Илия до спецпрокуратурата е в основата на ареста. "Имейлът е пратен на 3 юли, а ден по-късно ни прибраха", коментира Иван Димов. Той изтъкна, че бизнесменът Златанов-старши, който движи завод за асансьори, е пускал жалби до прокуратурата в Дупница през последните две години. "Там никой не му е обърнал внимание, защото са преценили, че няма престъпление. Сега сигнализира в спецпрокуратурата, която веднага ни задържа", изтъкна Димов. Според него разследващите е трябвало да съберат доказателства и да проведат разпити преди да пристъпят към акцията. Той определи делото като поръчково.

Реклама

Иван Димов и още четирима са на свобода срещу парични гаранции. В килията остана единствено Явор Златанов. Вчера той поиска да бъде пуснат от кауша, а други двама обжалваха гаранциите си. Заседанието в апелативния спецсъд се отложи заради големия брой с материали по случая. Оказа се, че съдийките са получили делото едва в четвъртък следобяд, давали са го на страните да се запознават и не им е останло време да прочетат многобройните папки с доказателства. Магистратите са стояли до 1 часа след полунощ и въпреки усилията си са успели да прочетат само една пета от делото.

Те нахокаха и спецпрокуратурата, която вчера представи нов том с улики три минути преди началния час на мярката. Запознати разкриха, че разследващите са приложили нови разпити на свидетели, които според тях заковават бандата. Защитата от своя страна е дала ревизионни актове на фирми, с които да докаже обороти и печалби на фирми.

Според прокуратурата бандата на Явор Златанов и роднините му е опитала да присвои целия бизнес на баща му Илия със заплахи, прехвърляне на имоти и пари с фалшиви документи. Синът отмъкнал от баща си крупна сума, която била депозирана в чужда банка, но авоарите били блокирани от криминалистите.

Разследването е по сигнал на Златанов-старши, че родата му иска да превземе бизнеса и имотите му. Сигналът дава повод за мащабно разследване. Тарашени са жилищата и офиси на заподозрените, както и банкови трезори. Там ченгетата намират 35 кг златни монети за над 4 млн. лв. и 565 хил. евро в брой. Открити и иззети са 6 луксозни коли, сред които спортен мерцедес AMG, за които се предполага, че са от престъпна дейност.

Фирмата за асансьори е основана през 1989 г., произвежда и продава асансьори в България и чужбина. Има заводи в Дупница и София, а сред клиентите й са големи строителни фирми, офис сгради и молове. Илия Златанов решава да прехвърли 40% от бизнеса на сина си, но през 2017 г. между тях назрява конфликт. Бащата се оплаква, че е принуждаван да дава пари и имущество. Той ще е основният свидетел по делото, по всяка вероятност като козове прокуратурата ще използва и пропели работници от завода и служители на фирмата. Дали синът ще остане за постоянно зад решетките, ще стане ясно във вторник.

Реклама
Реклама
Реклама