Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7578668 www.bgdnes.bg

Камен Куката не е шеф на банда

Спецсъдът с оправдателна присъда за група за изнудване

Балбузанов отнесе 4 г. за укрит надуваем замък и закана и остана зад решетките

Престъпна група за изнудване с тартор Камен Балбузанов-Куката не съществува! Това реши в четвъртък съдия Лилия Георгиева, научи "България Днес". Плевенчанинът е оправдан, че оглавявал банда за изнудване с още седем. Според спецпрокуратурата Куката и останалите на подсъдимата скамейка Ивайло Бировски - Иво Бокса, бившият прокурор Димитър Захариев, служителят от Съдебна охрана Мирослав Минков, Илиян Михайлов, Валентин Георгиев, Иван Стойчев и Петьо Христов са се занимавали с рекет на земеделски производители и търговци.
До краха на обвиненията се стигна, след като редица свидетели се отказаха от показанията си в съдебната зала. Неколкократно вестникът писа как заради отказите от думите си пред разследващите свидетелите ще наклонят везните на Темида към оправдателна присъда. Дори ченгета признаха, че при акцията са нарушили закона и са се подписвали върху празни протоколи за оглед. Няколко бизнесмени също отрекоха Куката да ги е натискал да си сменят охранителната фирма с негова. Спецсъдийката обеща да спази двумесечния срок за написване на мотивите към решението си. По всяка вероятност връзките между участниците в организацията не са доказани категорично от обвинението, предполагат запознати с делото.
Въпреки че Камен Куката бе оправдан за престъпната банда, той отнесе 4 г. затвор за укривателство на надуваем замък, 3 вентилатора за него, разклонител 30 метра и касов апарат. Детският батут е открит в помещение, наето от Иво Бокса, а Балбузанов въобще не е знаел за него, коментират от защитата. Адвокатите недоумяват решението, тъй като Балбузанов е оправдан за кражба на съоръжението по поръчка на престъпна банда, а е осъден за скатаването му, макар да няма обвинение за вещно укривателство.
Куката бе признат за виновен, че през 2011 г. заплашил Иван Динов на бензиностанция на столичния бул. "България", като му казал "ще бъдеш изнесен от къщата си, докато спиш, и ще бъдеш убит и изнасилен". Защитата изтъква, че по случая не е подавана жалба и не са се бранели, понеже нямало такова обвинение.
Иво Бокса също го отнесе заради батута, като получи 3 г. условно. Експрокурорът Захариев бе осъден, задето принудил Светослав Нинов, като в медицинския му кабинет на софийския ул. "Арсеналски" му заявил: "Намираш 7 хиляди евро сега или ще ти запаля ши*аното кабинетче". По време на делото стана ясно, че Нинов се занимава по-скоро с алтернативна медицина и по това време май не е имал диплома за лекар.
Минков се отърва с 2 г. и 5 месеца условно за закана към съпруга на посетителка в Съдебната палата в Плевен. "Да внимава какво говори, защото, като излезе от затвора, ще го убия", казал охранителят.
Най-тежко го отнесе Валентин Георгиев. Той получи 6 г. пандиз, защото принудил собственика на "Плевенски хляб" да му прехвърли активите си във фирмата. Магистратите присъдиха още глоба от 7 бона и конфискация на имущество за 3300 лв. След присъдите неочаквано съдът реши, че на Георгиев ще вземе най-леката мярка подписка, макар наказанието му да е с първоначален строг режим.
В същото време за Камен Куката прецениха, че няма да го пуснат, въпреки че търка нара повече от 2 години и над 50 пъти двете спецсъдилища го порязваха за свобода. Това е предварително изпълнение на присъдата. Ако беше влязла в сила, вече щеше да е за условно предсрочно освобождаване, защото щеше да е излежал повече от половината, вайкаха се адвокатите.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама