Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7578698 www.bgdnes.bg

6 куршума за хазартен бос гений

Обвиняемите се изнизват тихо от ареста

Убитият Йордан Динов е математически вундеркинд, върти кампания за залагания

Повече от седем години никой не сяда на подсъдимата скамейка за показното убийство на хазартния бос Йордан Динов. А това време е съпътствано от арести, обрати, противоположени версии.

Реклама

Малко преди десет часа сутринта на 4 април 2012 година на улиците "Будапеща" и "Кирил и Методий", близо до Агенция "Митници" в София, е спокойно. Няма хора, само един човек върви по тротоара. В този момент се приближават двама, стрелят в него и бягат.

Поне това са предположенията на разследващите, защото свидетели на убийството няма. Чули стрелбата живущи в съседство звънят на пожар в полиция и в Спешна помощ. Медиците качват простреляния в линейката, но той издъхва на път към болницата. Няма шанс, защото е улучен с 6 куршума, а извършителите на мократа поръчка се целят в главата. От огледа на трупа става ясно, че простреляният мъж се е опитал да избяга, защото фатален се оказва куршум в гърба.

Минути по-късно новината обикаля информационните агенции.

Убитият е 40-годишният бизнесмен от Благоевград Йордан Динов. Той е математически гений, няколкократен шампион на България по математическа лингвистика, в първата десетка в света по спортен бридж. Но е по-известен като представител на лицензираната в Австрия букмейкърска компания SKS365 Group, която разкрива в България пунктове, наречени "центрове за обслужване на клиенти". Динов винаги е казвал, че не нарушава Закона за хазарта на България, а центровете само съдействат на клиентите да си заложат парите онлайн в сайтовете на компанията. Из медиите се появяват съмнения, че убитият е замесен в черно тото, а през 2004 г. е проверяван за организиране на незаконен хазарт.

"Много се надявам този път, след поредното убийство, държавните органи да се вземат в ръце", казва часове след покушението бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Той е близък приятел с бащата на Йордан, известния лекар Петър Динов.

Седмица из вестници и телевизии се развиват какви ли не версии за покушението. Единственото ясно е, че не става дума за грабеж, тъй като в Динов е намерена голяма сума пари. След дни в Благоевград тогавашният шеф на ГДБОП Станимир Флоров обявява, че най-вероятната причина за разстрела са неуредени финансови взаимоотношения.

"Става дума за сериозни суми, които са били дължими на убития", казва главен комисар Флоров. "Всичко, което е необходимо, е предприето. Колегите работят почти денонощно", добавя той, за да успокои обществото.

Реклама

След още седмица из медиите се прокрадва нова версия. Тя гласи, че Динов не е превеждал всички постъпления от хазарта на шефовете си в Австрия.

"Динов подписа договор с австрийците през юли 2011 г., реално започна дейността си към края на август. За 5-те месеца реализира печалба от около 60 000 лв. За тях си е платил данъците от 10 на сто", коментира адвокатът му Илко Стоянов.

Според данните на полицейското разследване обаче не е ясно тази сума каква част е от реалните приходи.

Въпреки официалната австрийска връзка рекламите в сайта на "Планет Уин 365", който е собственост на "Скай спортс 365", става ясно, че собствениците са свързани най-вече с Италия. Поне едно от основните рекламни лица е бившата футболна звезда и дефанзивен халф Анджело ди Ливио. Сред другите реклами изпъкват волейболистите от "Тренто", където тогава треньор е Радостин Стойчев, а голямата звезда е Матей Казийски.

Два месеца след покушението идва пробив в разследването. При акция на Специализирания отряд за борба с тероризма са задържани двама мъже, за които е обявено, че са заподозрени, като преки извършители на убийството. Това са 37-годишният Николай Станков-Дългия и 42-годишният Кирил Кирилов-Кики. Те са криминално проявени и осъждани за кражби и за притежание на наркотици.

На пресконференция заместник-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов уточнява, че до ареста се е стигнало, след като са прегледани записите от камери, заснели маршрута, по който убитият Йордан Динов се е движил с колата си.

На записите се е видял и друг автомобил, марка "Субару", който го е следи и присъства на местопрестъплението. Ченгетата установяват, че негов собственик е Кирилов. Според разследващите той е карал автомобила, а Николай е физически извършител на убийството. Обявено е, че криминалистите са намерили свидетели, видели на мястото Николай. Считат, че той е бил с перука. След престъплението в склад е открита колата на Кирилов, но разфасована.

Двамата "въобще не искат да си говорят с нас", обяснява зам.-шефът на СДВР по адрес на арестуваните.

"Не смятам, че сме в задънена улица по разкриването на убийството на Йордан Динев от Благоевград. В началния етап на работата сме и колегите свършиха много работа", посочва и вътрешният министър Цветан Цветанов след арестите.

Случаят се позабравя, а народът се успокоява, че има арестувани и сигурно скоро ще се стигне до съд. Да, ама не. През 2014-а Кики и Дългия тихичко напускат килиите, без да им бъде наложена каквато и да е мярка за неотклонение. Причината да са освободени е, защото по закон не могат да бъдат задържани повече. Максималният срок за престой в ареста е година и половина, ако през това време срещу тях не бъде внесен обвинителен акт в съда.

Стотици искат справедливост

Три дни след убийството на гения хазартен бос стотици излизат на протести с искане за разкриване на килърите на Йордан Динов. Над 200 човека се включват в шествие в негова памет. То е под надслов "Данчо залагаше на законността". Хората преминават тихо от гробищата до сградата на благоевградската полиция. Там запалват свещи в памет на убития и заявяват категоричното си желание да помогнат на разследващите органи.

"Йордан Динов беше страхотен, възпитан, интелигентен и напредничав човек. Неговата смърт е шок. Шокиращо е за всички хора, които го познават", коментират онези, които го познават лично.

Борец срещу мафията

Година след покушението италианската национална телевизия RAI 3 в предаване за разследваща журналистика "Крадци на футбол" излъчва филм за убийството на Йордан Динов. По случая говорят майката му Венета Динова, екскметът на Благоевград Костадин Паскалев и адвокат Илко Стоянов.

"Италианците бяха шокирани от факта, че българската държава не прави нищо, а голяма част от медиите поругаха паметта на Данчо! Това е България, за съжаление! Убиха един честен и достоен млад човек, след което държавата направи всичко възможно да го изкара криминален тип. Благодаря на Италия!", пише тогава във фейсбук адвокат Илко Стоянов. След това акцентира, че е убит човек, който се е изправил срещу мафията, но след това държавата го е смачкала, като го е дамгосала с етикета "хазартен бос" и "криминално проявен".

Близо 19 месеца след показния разстрел Европейският парламент обявява, че Йордан Динов е убит заради активните си действия срещу незаконните залагания и борбата с футболната мафия.

Реклама
Реклама
Реклама