Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7583877 www.bgdnes.bg

Падат обвинения срещу пернишките "Килъри"

Окончателното решение ще вземе ВКС

Бай Васо и дружките му чакат присъда с намалени наказания

Позабравените пернишки "Килъри" чакат окончателната си присъда с намалени наказания! Хората на дъртия Васил Василев - Бай Васо бяха погнати като група за убийства, но след години разтакаване по съдилищата някои от обвиненията им отпаднаха, научи "България Днес".

Соченият за тартор Бай Васо е баща на разстреляния през 2005 г. в Перник кримигерой Васил Арарски - Райко Кръвта. През 2003 г. серийният убиец Станислав Методиев-Сиси води криминалистите до пернишкото село Габров дол и им показва къде е заровен трупът на Теодор Неофитов-Ханс. След зловещата находка са подпукани Бай Васо и още 11 души. Те се сдобиват с обвинения за въоръжена престъпна група, занимаваща се с убийства и наркоразпространение в Перник. Групата е била създадена от Райко Кръвта, а около него са се събрали хора, които искали да забогатеят бързо и нечестно, обявява спецпрокурорът Георги Мойсев.

Реклама

След три години процес на първа инстанция спряганият за тартор получава 7-годишна присъда за ръководене на бандата, но е оправдан като поръчител на убийството на Ханс. Магистратите от апелативния спецсъд намаляват наказанието на възрастния мъж, който гони осемдесетака, като му дават 5 г. затвор. Той е оправдан по обвинението, че дърпал конците на килърската банда заедно с покойния Румен Стефанов-Алф.

Бай Васо отгледал Алф като собствен син, а убийството му през 2007 г. се оказало повратен момент във войната между местните групировки. Пернишките килъри са заковани и от друг представител на ъндърграунда Николай Николов-Шатката. През 2014 г. той духна от софийската пандела заедно с гватемалеца Хосе Мартинез. Шатката и Сиси сочат Милчо Петров-Чироза като ликвидатора на Ханс. Според разследващите Ханс бил доверен човек на групата допреди смъртта си, но другарите му се усъмняват, че ги е предал, и го нарочват за очистване.

Защитата на Чироза смята, че той е натопен, а престъплението е извършено от двамата свидетели. Дори коментират, че почеркът на убийството - съблечен, гръмнат в главата и заровен в земята, е на Сиси. По думите на юристите имало 12 свидетели, които се кълнели, че Чироза не се е занимавал с наркотици, проституция, рекет и убийства. Адвокатите смятат, че нямало категорични улики Ханс да е ликвидиран от т.нар. "Килърите 3".

Магистратите обаче откриват достатъчно улики и осъждат Чироза за убийството. Той го отнася най-солено от цялата банда, като получава 18 г. на първа инстанция. Оказва се, че присъдата му е редуцирана на 10 г. от апелативните съдии. По тяхната преценка групата за мокри поръчки на Бай Васо и сие не е била създадена с користна цел и по това обвинение четат "невинни". Обвиненията срещу Борислав Николов, Йордан Костадинов и Георги Георгиев, че са участвали в престъпното сдружение, са свалени.

Наказанието на Калоян Томов е намалено с три месеца и остава 3 г., а едногодишната присъда на Димитър Начков минава в условна. Жената на Бай Васо - баба Мария, също е клиент на Темида. Тя отговаря, че пазила газов пищов в чантата си, открита при тараша на семейната къща в село Лилянци, но е оправдана за незаконно оръжие.

Мегаделото стигна до Върховния касационен съд (ВКС), който скоро се очаква да обяви окончателното решение. Подсъдимите искат върховните магистрати да върнат процеса за ново разглеждане пред апелативния спецсъд, като смятат, че са допуснати нарушения, а наказанията им са несправедливи. В противен случай те се надяват да бъдат изцяло оправдани или поне присъдите им да бъдат намалени.

Нови улики

За нови доказателства настоя защитата пред втората инстанция. Чироза поиска да бъдат извадени вещите на убития Ханс от прашасалия архив на пернишкия съд. Той се надяваше по броеница на жертвата да бъдат открити улики от истинския убиец. Предполагаше, че ако има ДНК следи, те могат да разкрият извършителя на убийството. Според решението на съда обаче той е ясен.

Реклама
Реклама
Реклама