Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7583906 www.bgdnes.bg

Данъчните погнаха "белия хакер"

Трети арестуван за аферата с данните

Не са искани 20 бона гаранция от Кристиян

Данъчните са подхванали Кристиян Бойков, който бе първият задържан и обвинен за теча на данни, при който лъсна лична информация на милиони хора. Станалият известен като "бял хакер" е обект на ревизия като физическо лице от НАП, научи "България Днес".

Проверката тече в момента и няма резултат, но според негов близък той няма от какво да се притеснява, защото няма имоти, а доходът му е около средния за София и идва единствено от заплатата му във фирмата, в която работи. Това е специализираната за киберсигурност "ТАД груп".

Реклама

Според запознати обаче подобна проверка може да доведе до много главоболия, дори човек да е изряден. Причината е в обстоятелството, че физическите лица не си водят лично счетоводство и често се стига до недоразумения и събирането на доказателства за разходите и получените доходи отнема време. При ревизията се връчват заповед и искане за представяне на документи и даване на писмени обяснения.

Интересно е, че 20-годишният спец продължава да е с мярка за неотклонение подписка. Такава му бе наложена след първоначалния арест. На 25 юли прокуратурата съобщи, че "на Кристиян Бойков е повдигнато ново обвинение - като извършител на престъплението (по чл. 108а, ал.1 от НК), в съучастие с Г.Я. (Георги Янков – бел.ред.) и И.Т. (Иван Тодоров – бел.ред.) като подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лева". До момента обаче никой не е търсил Кристиян, за да му иска гаранция. Той си е в София и продължава да живее с приятелката си Николета в квартирата им в "Студентски град". Ако иска да пътува за родния си Пловдив или за друго населено място, ще трябва да се подпише съгласно действащата мярка за неотклонение.

Гаранцията на прекия шеф на Кристиян Георги Янков също не е влязла в сила. И тя е в размер на 20 000 лева, но документите са му били връчени. Янков е обжалвал с мотив, че сумата е несъизмеримо висока предвид доходите му. Все още няма окончателно решение.

Третият клиент на прокуратурата за пробива в НАП е управителят на "ТАД груп" Иван Тодоров. Той кацна вчера сутринта минути след 9 часа на Терминал 2 на софийското летище. Тодоров пристигна с полет от Истанбул, прибирайки се от отдавна планиран международен бизнес форум в Канада. По-рано от държавното обвинение го обявиха за издирване и издадоха Европейска заповед за арест. Тодоров бе арестуван още при паспортната проверка на летището, което бе очаквано и затова той бе посрещнат от адвокатите си.

По-рано даде дистанционно интервю от Канада и заяви, че е изненадан от обвиненията срещу него.

"Не го очаквах това нещо. Не мога да коментирам действията на служителите си, защото ние по никакъв начин не ги контролираме какво правят и т.н. Искам да изчакам, да се прибера в България, да отида при разследващите органи, да видя в какво ме обвиняват. Да им обясня, да им съдействам с каквото мога", каза той.

Реклама

По обяд вчера бе съобщено, че Иван Тодоров е конвоиран до следствения отдел на Специализираната прокуратура, където да му бъде предявено повдигнатото обвинение за подбуждане на кибертероризъм. То е за престъпление, което се наказва с до 15 години затвор. Разследващите съобщиха, че първоначалното задържане ще бъде до 72 часа.

Задържането възмути адвокат

След като стана ясно, че на Иван Тодоров се иска тридневно задържане под стража, един от защитниците - адвокат Ина Лулчева, коментира разпореждането.

"Възмутително е задържането за 72 часа и твърдението, че е необходимо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие, който е уведомил, че заминава по служба и кога ще се върне и че днес ще се яви. В този случай да се твърди, че има опасност от укриване, е злоупотреба със закона и с правомощия", заяви Лулчева и добави, че единственият мотив, който прокуратурата посочва за задържането му, е опасност от укриване. Тя обясни, че не е станало ясно и как точно е станало подбудителството на Кристиян Бойков да извърши хакерската атака срещу НАП. "Известно е, че подбудителството става, когато убеждаваш някого да извърши нещо. Когато този някой не твърди, че ти си го накарал, да се твърди, че има подбудителство, е доста нелепо", каза още адвокатката. Тя добави, че Тодоров я е уверил, че неговата фирма никога не се е занимавала с дейност, която цели да всява страх и смут в населението, и че не му е известно някой да е извършвал незаконна дейност.

Реклама
Реклама
Реклама