Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7585725 www.bgdnes.bg

Топастроложката Алена: Ретроградният Юпитер докара чумата

Меркурий ще отмъсти на всички, които крият прасетата си 

Заразата тръгна от Годината на Кучето, Глиганът е невинен

Ретроградният Меркурий ще отмъсти жестоко на стопаните, които в момента укриват заразените си прасета от властите. Това разказа за "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова-Алена, след като слухове обвързаха Годината на Земния Глиган с бума на африканската чума по свинете. Епидемията в България вече стигна застрашителни размери и се очаква поне 300 хиляди свине да бъдат избити, за да се ограничи заразата.

Реклама

Според Алена годината на глигана няма нищо общо с удара по свиневъдите. "Интересно е да търсим връзка между годината на глигана и чумата по свинете, но глиганът не е канибал, тъй че не той е причината за смъртоносната епидемия. Глиганът в съчетание с Юпитер обаче ни разкрива дали и до каква степен епидемията е могла да бъде спряна и дали разпространението й в България е естествено", разказва астроложката. По думите на Алена чумата у нас може да е дело на злонамерена човешка ръка.

"Планетите ни разкриват, че е възможно някъде заразата при промишленото отглеждане на свинете да е умишлена, диверсия, дали заради лична мъст на служител, дали с политически цели заради местните избори, това не може да се каже. И вместо да си спомним повелята на Глигана, изискващ от всеки от нас, но и задължаващ ни да живеем без притворство, лицемерие, злост, да бъдем почтени в мислите и делата си, за да не търпим съдбовни наказания, ние сторихме обратното. Много от заразените животни са нерегистрирани, за да не плащат стопаните държавната такса от 15 лева, не е висока, но защо да не "прецакаме държавата". Хитринка, довела до разпространение на болестта. Хитринка, която Глигана забранява и наказва", предупреждава Алена.

И това няма да спре дотук, категорична е топастроложката. Ретроградният Меркурий ще нанесе жесток удар върху всеки, който злоупотребява с трагедията или се опитва злонамерено да извлече ползи дори и след година.

"Напомням, че случващото се е в момент на ретрограден Меркурий, чието действие приключва на 1 август. Всички действия на некоректните стопани, а и на отговорните чиновници, дори на ниво правителство, заради ретроградното движение на планетата ще се върнат като бумеранг върху тях самите. Защото заради Меркурий, Глигана и Юпитер, жертви на добре отлежалия суджук и сланина дори след година може да се окажат техните близки, приятели, роднини, които са благоволили да се облажат от тайно скътано месо", разкрива още Алена. Според астроложката не само държавата с бездействието си, но и стопаните, решили да "тарикатстват", са виновни за ужасяващите последици от заразата.

"Глигана в съчетание с Юпитер ни разкрива дали и до каква степен епидемията е могла да бъде спряна. Първата официално достигнала до нас информация за съществуването на африканска чума и засегнати свинеферми в десет европейски държави е от 31 август 2018 година - дата, разкриваща, че с крайни решения, съгласно все още властващата Година на Кучето, може да бъде блокирано разпространението на заразата. Шансът е пропилян.

Реклама

Овластените държавни институции са подходили чиновнически отговорно, но фактически безотговорно към проблема. Вината за случващото се търси в странични фактори, в дивите прасета, а не в стопаните, отглеждащи прасета, предимно нерегистрирани, за да не си развалят кметовете слуката със своите избиратели, че местни избори чукат на вратата! На 12 юли 2019 г. - Година на Глигана, ден на неподходящи познанства, грешни съвети и обща вибрация на трудности, породени от странични фактори, започна да се разраства проблемът и да се множат по неведоми пътища заболелите животни. Има проклятие във всичко това, да, има го, но не заради Годината на Глигана, а заради отказа на стопаните тарикати да признаят, че има необявени животни, а когато бъдат открити, бързо да ги колят и замразяват. Тези хора си имат свои правила, нищо че са вредни и за тях самите и задължително в един момент ще паднат в капана на собствените си действия", предупреждава още Алена.

45% поскъпване на свинското

Цената на свинското месо на българския пазар се е покачила между 25 и 30% за по-малко от месец, а до есента може да скочи с още 15%. За това предупреди вчера Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас.

По думите му опасността за страната е голяма, тъй като чумата може да покоси цял един отрасъл от животновъдството. Андреев обаче призова хората да не изпадат в паника.

"Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от прасетата, те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените", поясни Андреев.

Северна България остава без прасета

Без прасета ще остане Северна България, след като вчера изтече крайният срок за доброволно умъртвяване на свинете.

Според заповедта на земеделското министерство за Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиране на домашните прасета в тези зони. Разпореждането беше разпратено до областните управители и местните епизоотични комисии и предизвика недоволство заради кратките срокове, в които общините и кметовете на малките населени места трябва да уведомят стопаните. Кметовете вече трябва да са посочили местата, на които евентуално ще се загробват евтаназираните животни. В Ловешка област все още няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, но на вчерашното заседание на епизоотичната комисия като превантивна мярка се обсъждаше и обявяване на бедствено положение в региона.

Бум на нови огнища

Нови огнища на зараза с африканска чума бяха потвърдени след положителни проби за болестта вчера. Заразата по свинете продължава да настъпва в Северна България, като нов случай е регистриран в индустриална ферма в село Попина, Силистренска област. Потвърдено е и ново огнище при домашни прасета в град Бяла. Нов случай на болестта е установен и в Свищовско. Шефът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че най-опасни за разпространението на заразата са задните дворове.

Реклама
Реклама
Реклама