Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7585774 www.bgdnes.bg

"Белият хакер" се хакнал сам

 Пробивът засягал политическата система

Данните на Кристиян и на "ТАД груп" изтекли от НАП

Личните данни на 20-годишния спец по киберсигурност Кристиян Бойков и счетоводни документи на "ТАД груп", в която работи, са сред изтеклите при пробива на НАП. Това научи "България Днес" от близки до разследването.

Бойков и шефовете му от "ТАД груп" Георги Янков и Иван Тодоров са сред обвинените за пробива в приходната агенция и гигантския теч на данни. Излиза, че ако Бойков наистина е пряк извършител на хакерската атака и го е направил под давление на ръководителите си, те са оставили чувствителна информация за самите тях в изтеклия в интернет масив.

Реклама

По обяд вчера наблюдаващият прокурор Евгения Станкова направи изявление пред медиите относно искането за постоянен арест на шефа на "ТАД Груп" Иван Тодоров. Тя обоснова искането мярката му за неотклонение да се гледа при закрити врата с огласяване на данни, които биха засегнали националната сигурност и биха внесли допълнителен смут в населението. Според обвинението има данни, включително и разговор в криптиран чат със собственик на сайт, че след първоначалния теч масивът от данни е даден на български и чуждестранни медии, включително на Ройтерс и Би Би Си.

Дейността на разследваните от "ТАД груп" е целяла да създаде паника и дестабилизация в държавата, обоснова се Станкова, защо те ще бъдат обвинени в тероризъм. Целите са били - "една дейност, насочена срещу населението", "дейност срещу политическата система".

Информацията на държавното обвинение се базира на декриптирана информация от иззетите компютри, сървъри, флаш памет и мобилни телефони. Също така продължават да текат разпити на работещи в НАП и на напусналите служители в "ТАД груп".

Според прокурор Станкова са изтекли "изключително ценни данни на лица". След изявлението тя отказа да отговаря на въпроси на журналисти, позовавайки се на следствената тайна.

Веднага след изявлението на прокурора НАП също дадоха пресконференция за теча. По думите на директора на агенцията Галя Димитрова гражданите няма защо да се притесняват, че с изтеклите данни може да се продават техни имоти, да се взимат кредити на тяхно име и т.н. и няма пряка заплаха за сигурността им. Достатъчно е да си сменят пароли и персонални кодове за достъп. Тя каза, че в момента държавната "Информационно обслужване" извършва одит на системите за сигурност и са констатирани пропуски. Затова Димитрова е поискала оставките на двама ръководители на отделите по информационна сигурност. Тя призна, че е подценена опасността от хакерски атаки, но такива се случват в световен мащаб и тя няма да подава оставка, а ще се търсят решения за подобряване на сигурността. По нейно мнение трябва да се предаде тази дейност на външна фирма и да се направи абсолютно нова IT структура. Димитрова се извини на всички граждани, на които са изтекли данните. Стана ясно, че сред публикуваните различни видове информация има и такива за шефовете на НАП.

"Ударили" пръскачките на парламента

Според държавното обвинение разследваните за пробива в НАП са хакнали сървъра, контролиращ поливната система пред Народното събрание. По този начин дистанционно биха могли да се включат пръскачките, когато преминават коли с държавни глави или други чуждестранни гости и това би компрометирало правителството и довело до нестабилност на политическата система.

Реклама
Реклама
Реклама