Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7586244 www.bgdnes.bg

Топ ловджийката Соня Андонова: Дивите прасета може да изчезнат!

Ловът трябва да е само сутрин и вечер и групов

Коя е тя

Соня Андонова е всепризната майсторка с пушка в ръка. Тя е заместник-председател на единствения по рода си дамски ловен клуб у нас, наречен "Аврора". Освен това е секретар и член на управителния съвет в ловната дружинка в софийското село Габра. За Соня няма тайни в отстрела на диви свине. Пред "България Днес" една от най-добрите български ловджийки говори за проблема с чумата по прасетата и за това как се отстрелват глигани.

- Г-жо Андонова, колко е сериозен проблемът със свинската чума?

- Положението с африканската чума по свинете наистина не е добро. Ловците отдавна алармираме за този проблем. Само в Китай се отглеждат над 500 милиона прасета и заразата идва оттам. Има начин да се спре разпространението. В Германия, например, няма чума. Държавата тук даде 4,7 милиона като превантивни мерки. Оградата с Румъния е смешна, това се знаеше. В горското се усеща хаос. Днес има едни указания и мерки, след това - съвсем други. Искат от ловците да наблегнем на индивидуалния лов. Но когато трябва да се намали дивечът на 100 хектара, тези мерки са неадекватни.

Реклама

- Какво трябва да се направи?

- Трябва да излязат ловците, но ловът да се прави само сутрин до 8 часа и вечер след 7. А не през деня, защото тогава има гъбари, билкари, дървосекачи и е опасно. Прасетата почиват през деня, а вечер излизат да се хранят. При груповия лов е съвсем различно. В нашето ловно сдружение сме поставили рекорд от над 40 паднали прасета при една гонка. Подобен лов, когато свинете се заградят, би бил доста по-рентабилен. При индивидуалния лов искат всеки сам да си одере прасето, да извади пробата и да я даде на горския за изследване. Не виждам как горските биха се справили с това при толкова села в дадено сдружение. Не са измислени добре нещата.

- Трябва ли да се използват ловни кучета при индивидуален лов на прасета?

- Абсолютно да! Кучетата са тези, които намират прасетата, вдигат ги и ги подгонват към ловците. Без тях нищо не става. Сега забраниха кучетата, защото може да гонят прасето по над 50 километра и така да се заразят и други райони в страната с чумата. Това меко казано е смешно!

- Има ли чума в софийския регион?

- Засега в сдружение Елин Пелин нямаме случай на африканска чума. Но темповете на разпространение са много бързи. Първо беше само до границата с Румъния, а за по-малко от две години чумата вече е в Южна България и стигна областите Пловдив и Пазарджик. Ловците се притесняват дали наесен изобщо ще има лов на едър дивеч. Открие ли се заразата някъде, нормалният лов се спира моментално и започва избиването на прасетата.

- Вредна ли е чумата за хората?

- Чумата е опасна единствено и само за прасетата, а не за хората. Има класическа, а тази сега е африканска. Преносители обаче са всички - като се започне от хищниците, пилците, комарите, кърлежите и стигнем до хората. Ако настъпиш в гората с ботушите изпражнения от заразено прасе, също ставаш преносител. Това е страшното на тази болест. Тя е безвредна за хората, но кой би си дал на семейството да се храни с месо, заразено с чума? Затова по-добрият вариант е да се загробват прасетата.

- Може ли дивите свине в България да изчезнат напълно, ако заразата продължи?

- Абсолютно е възможно и от това ловците се тревожат най-много. След това ще са необходими дълги години, за да се възпроизведе отново популацията. А ловът ще бъде спрян напълно. Природата може и без нас, хората, и ще се възстанови сама. Ние не можем без нея.

- Разкажете за най-емоционалния ви свински лов?

- Веднъж ме нападна глиган. Това беше в първия ден на откриването на ловния сезон. Имах подарък нов автомат. Груба грешка беше, че не го пробвах предварително. Седнах на един пън и чух, че кучетата лаят. По едно време отстрани на мен се появи огромен глиган. Беше вдигнал гривата застрашително и така изглеждаше още по-голям. Видях зъбите му. Нямах много време да реагирам, само вдигнах автомата и стрелях. При стрелбата се получи такъв силен откат в рамото ми, че направо паднах на земята. Глиганът се засили към мен и когато ме наближи на 1 метър, стрелях отново, подпряна само на лакът на земята. Успях да го уцеля някъде в задната част на тялото и прасето започна да се върти в кръг. Имах време да се изправя. През това време дойдоха и кучетата, заобиколиха го и го подгониха. Глиганът не премина през пусиите, а беше свил през гъсталака и го изпуснахме.

- Уплашихте ли се?

- Аз съм безразсъдно смела. Ако побегнеш от диво животно, ако покажеш, че те е страх, ти се превръщаш в жертва. Ще бъдеш нападнат 100%. Затова трябва да стоиш срещу глигана спокойно и хладнокръвно до последно. Животното е много умно и вижда, ако не си уверен. Усети ли страха в очите ти, загубен си!

Реклама
Реклама
Реклама