Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7586268 www.bgdnes.bg

Ципурата е хитът на лятото

Вземете си яка въдица, замятайте от пясъчните плажове по изгрев и залез

Това лято голяма част от българите избраха да почиват по плажовете в Гърция. Една от най-посещаваните дестинации е Олимпийската ривиера.

Тя представлява 70-километрова крайбрежна ивица в подножието на връх Олимп - родното място на боговете от древногръцката митология. Някои от най-популярните градчета там са Паралия Катерини, Олимпиаки Акти, Лептокария, Неи Пори и Платамонас. В целия този регион на Егейско море има доста риба, въпреки че сега водата е топла и не е най-подходящият сезон за улов.

Реклама

Все пак има някои тънкости, които могат да ни донесат страхотни резултати. Ако тръгнете в тази посока, задължително пригответе към багажа и въдици. Един от най-популярните и търсени видове е ципурата. Тя е най-вкусна от всички саргови риби, тъй като обитава предимно пясъчното дъно. Храни се с дребни безгръбначни животни. Любопитно е, че ципурата е от мъжки пол през първите три години от живота си, а след това сменя пола си и остава женска до края на живота си.

За улова й е необходима по-яка въдица, тип шаранджийска, но с мек връх. Макарата трябва да е с влакно, не по-малко от 0,30 мм. Монтажът е съвсем обикновен с подвижна оловна тежест и краен повод с голяма кука. За стръв се използват два вида червеи. Първите се наричат цуцуни и са много тънки и дълги, продават се в риболовните магазинчета из Гърция. Нарязват се на по-къси парченца и се закачат на куката. Другите червеи местните наричат акробати и са досущ като черноморския блатен червей. В краен случай може да се заметне и на грозд от обикновени бели червеи, но резултатите са доста по-слаби. Други пък залагат на топченце смачкан хляб.

Сред по-ценните риби, които кълват на подобен монтаж, е мурмурито. То е известно още като царска риба и достига до 30 см дължина. Живее в песъчливи райони. Рибите се придвижват на големи пасажи. На червеите кълват още видове като лица, спарос и меланури.

Най-добрите места за ципурата и мурмурито са чистите плажни ивици. Устията на рекичките, идващи от Олимп, са за препоръчване. Чудесни позиции има и в района на пристанището при град Платамонас, както и под старинната Платамонска крепост, построена през XIII век. Най-вероятно е да наловите доста риба, ако отидете още преди изгрев-слънце. В жегата през деня ударите са изключение, а привечер риболовът започва едва след 19 часа.

Лавракът атакува на спининг

Лавракът е изявен хищник и неслучайно е наричан морски вълк. Щом пасажите навлязат в пристанищата и започнат да се хранят, водата направо започва да ври. През лятото тези масови атаки се случват призори или късно вечер.

Точно тогава по скалите или буните може да се видят любители на спининговия риболов. Лавраците се търсят с изкуствени примамки. Най-добри резултати дават воблерите. Те трябва да са тънки и дълги 12-15 см и плиткогазещи до 1 метър под повърхността на водата. От типичните хищници в Егейско море възможно е да налетят и баракуди.

Зарганът, който се лови на бомбарда, все още не е излязъл масово в крайбрежната зона.

Реклама
Реклама
Реклама