Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7588970 www.bgdnes.bg

Брендо изкара милиони от имоти

Нова ударна печалба от сделки!

Апетитни терени във Велинград и Пловдив разпродават близки до "кокаиновия крал" фирми

Нова ударна разпродажба на легалния си бизнес у нас е стартирал "кокаиновият крал" Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Действайки чрез доверени лица, Банев е успял да си докара близо три милион лева печалби. Парите са от продажба на недвижими имоти на близки до него фирми, а сделките стават факт след изчезването на Брендо.

Реклама

"Кокаиновият крал" си плю на петите малко преди да бъде окончателно осъден и в България на шест години затвор за пране на 21 млн. лева. До края на април 2018 г. Банев преспокойно се разхождаше из София, макар по това време да имаше още две присъди за трафик на дрога - 20 г. затвор в Италия и 10 г. решетки в Румъния. Щом втората от тях влезе в сила, властите в Букурещ го обявиха за издирване чрез Интерпол. Реакция от българските им колеги така и не последва, което позволи на "кокаиновия крал" да изчезне безпрепятствено.

Оказва се, че дори и издирван в целия свят, близките до Евелин Банев фирми продължават с разпродажба на притежаваните от тях имоти. Сред последните сделки е и тази на дружеството "Пропърти груп България". Чрез дъщерната си "Рила Център" то преди време купи зо 10 млн. евро столичния хотел "Рила", който до 1989 г. е представителен хотел на ЦК на БКП. Формално "Пропърти груп България" няма нищо общо с Брендо, но медийни публикации го сочат като бос в сянка. Фирмата е основана от израелски граждани. Впоследствие собственичка става младата модна дизайнерка Яна Хадам, която е дълго време е служител във фирма на съпругата на Брендо Моника Добринова.

В качеството си на управител и собственик на "Пропърти груп България" за няколко месеца Хадам успява да купи и препродаде изключително апетитен терен в центъра на Велинград. Върху него от десетилетия стоят основите на недовършения културен дом в градчето. Самият парцел през годините е повод за множество скандали, след като общинари при изключително странна сделка го апортират във фирма със софийски бизнесмени с идеята строежът да бъде завършен. Обещанията остават само на книга, а топимотът набързо е прехвърлен на името на офшорки, оплакаха се преди време хора от града. Проверка на вестника показа, че парцелът и сградите са препродадени няколко пъти на други офшорки с мистериозно собственици, за да се озоват накрая във фирмата близка до Брендо. Самото дружество запазва собствеността си само няколко месеца и след това продава терена за 1,5 млн., гарантирайки си добра печалба. Купувач е известен софийски бизнесмен, който наскоро за пореден път обеща пред общинарите във Велинград да завърши сградата на културния дом.

Свръхизгодна сделка е направило и дъщерното дружество на "Пропърти груп България" "Търговски и бизнес център – Международен панаир". Фирмата притежава изключително атрактивен парцел в Пловдив с площ от над 21 декара. При придобиването му теренът е оценен на 2,7 млн. лева. По това време самата фирма е собственост на офшорки, чиито босове са неизвестни. Общото между тях е адресът, който съвпада с този на други офшорки, сочени за част от империята на Брендо. Малко преди Евелин Банев да бъде осъден, анонимните чужди дружества продават акциите си на "Пропърти груп България". Фирмата от своя страна набързо се разделя с парцела. Получената цена за терена е 4,6 млн. лева, което е почти двойно от тази, на която е купен в миналото.

Шитна и любимото си бижу

Покрай сделките с имотите Брендо успя да се раздели и с бутиковия си хотел "Ле Фльор". Свърхлуксозната седеметажна сграда в центъра на София е известна и като перла в короната на Евелин Банев. Инвестицията в строежа на бутиковия хотел е няколко милиона евро. Всяка една от 31-те стаи има уникален дизайн и свръхскъпо обзавеждане, изработено по поръчка в Италия и Франция. До бягството си от България "кокаиновият крал" можеше да бъде забелязан почти всеки ден на кафе или обяд в скъпарската сграда на столичния бул. "Витоша".

Месец след като е обявен за издирване от Интерпол, Банев успява да пласира хотела за 4 559 691 лв., платени в брой от фирма на столични счетоводители.

Реклама
Реклама
Реклама