Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7590466 www.bgdnes.bg

Беглецът Мустафа иска ново дело за 27 кг хероин

След 9 г. издирване от Интерпол се появи беглецът Мустафа Шакир! Той бе осъден задочно на 16 г. затвор за контрабанда на над 27 кила хероин от Турция към България, а сега иска Върховният касационен съд (ВКС) да възобнови делото му, научи "България Днес". Мустафа, познат с прякора си Саантима, е пуснал молба процесът за наркотрафика да почне отначало в спецсъда. Очаква се през септември върховните магистрати да вземат решение за съдбата на беглеца.

Още по време на делото става ясно, че той се крие от Темида нейде из Германия, но години наред властите не успяват да го открият. Пред угрозата от солената присъда сега Мустафа се оплаква, че правата му са нарушени по време на процеса, тъй като не е присъствал и не е успял да се защити.

Реклама

Хероиновата афера е разбита на 7 октомври 2009 г. На ГКПП Малко Търново митничарите спират "Опел Вектра" с шуменска регистрация, в която се возят двама мъже. Те отричат да имат нещо за деклариране, но служителите решават да ги проверят по метода за оценка на риска. Така в автомобила са открити два куфара, при отварянето на които униформените намират подредени пакети с правоъгълна форма, облепени с кафяво тиксо и сини ленти. Пакетите били под безразборно разхвърляни дрехи и обувки. Полевият тест доказва, че дрогата е хероин.

По случая са погнати Румен Йосифов като шеф на наркобанда, а за участници са обвинени Мустафа Шакир, Юлкер Ибрям и Назиф Назифов. Назиф от Каолиново е наркомулето, спипано в колата с негов авер на име Сезгин.


Още по време на разследването Мустафа изчезва, като според справка на МВР той минава границата на 25 ноември 2009 г., за да си спести обвинението. Шакир не е намерен на адреса му в разградското село Владимировци, нито в Шумен и Ножарово, където се е подвизавал с половинката си Икбалие Кямил. През февруари 2010 г. е пусната телеграма за издирването му. За него властите поясняват, че към онзи момент е на 48 г., но е младолик, висок е над 175 см, с пъстри очи и кестенява коса. Знае български и турски.

Делото влиза в спецсъда през 2012 г., магистратите нищят престъпна група, действала между септември 2008 г. до ноември 2009 г., която организирала канал за дрога от Турция през България и Сърбия за Западна Европа. Обвинението срещу Мустафа се гледа задочно. Търсеният контрабандист все пак си наема адвокат и подписва пълномощно. Документът се изследва от магистратите, като експерти потвърждават, че това е парафът на скаталия се подсъдим. Негови близки съобщават, че Саантима най-вероятно е отишъл да припечелва, като работи по строежи в Берлин. Молбите за помощ до Интерпол и международната организация Евроджъст остават нечути.

Двама от наркоканала се отървават със смешни наказания благодарение на споразумения. Босът Румен Йосифов сключва сделка за 4 г., но след като прекарва известно време в затвора в Бобов дол, е пуснат на свобода. Споразумение с прокуратурата прави и Юлкер Ибрям, който се договаря за 3 г. пандиз. Четвъртият от схемата Назиф Назифов е осъден на 6 г., духва, преди да го тикнат в килията. Защитата му се опитва да го изкара жертва на престъпната организация, цитират се данни по делото, че Назиф е бил заплашен да пренесе стоката. Мулето не участва в престъпната група, то е инструмент на групата и външен за нея човек, посочват юристите. Още пред ченгетата Назиф пояснява, че саковете с пакетите, оценени на близо 1,8 млн. лв., са му дадени от непознат на автобусна спирка в Истанбул и е трябвало да ги остави на автогарата в Шумен. Според обвинението Йосифов и Шакир навили Ибрям да намери муле, което да пренесе наркотика.

След издънката трафикантите решили, че Ибрям е отговорен за провалената пратка и планирали да го накажат на уговорено място. Разследващи засичат разговори между Йосифов и Шакир, в които се обсъждало, че трябва да вземат и останалите "70 квадрата фаянс", като под фаянс ченгетата разбират наркотици. Допълнителната задача отменила наказанието за Ибрям. Защитата изтъква, че в разговорите между Йосифов и Шакир се споменавали фаянс, майстори и складове и няма доказателства, че тези понятия са тайни кодове за дрога.

Реклама

Преди разбиването на канала част от участниците са хващани с наркотици. През 2007 г. Мустафа получава 2 г. и 8 месеца за дрога, а Софийският градски съд го пуска почти 6 месеца предсрочно. Трафикът на хероина е извършен в периода на условното освобождаване, поясняват магистратите. Затова по всяка вероятност ще му се наложи да търка нара и по старото наказание.

Тарторът спипан в Испания

Месец след разбиването на хероиновия канал от Турция босът на схемата Румен Йосифов е заловен в Испания. Родните власти предупреждават колегите си на Пиренеите, че Йосифов подготвя доставка на наркотици за кралството. След изпълнена молба за правна помощ босът е обвинен за съпричастност в международен канал за трафик на хероин. Арестът на началника кара авера му Мустафа да се притесни и да се спаси от белезниците, като офейка през Дунав мост.

Реклама
Реклама
Реклама