Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7590728 www.bgdnes.bg

ВИС се събира на конгрес

Стари и нови муцуни се срещат на Слънчака

Тъгуват по Георги и Васил Илиев с балади на поета Михаил Белчев

ВИС се събира на национална среща след дни с мащабите на конгрес, научи "България Днес". На една от многобройните страници в социалните мрежи, посветени на Георги и Васил Илиеви, се появи следното запитване, което публикуваме без редакционна намеса.

"Приятели, какво ще кажете Август месец да си организираме една национална среща? Да се видиме стари и нови муцуни, да си припомниме добрите години и просто да разпуснеме?"

Реклама

Ентусиазмът под публикацията е сериозен и много хора питат къде и кога ще е събирането, като потвърждават и присъствие. Публично видим отговор няма, но администраторите се свързват в личен чат с проявилите интерес. Все още се доуточняват някои подробности, като първите варианти са били в Пловдив или в Слънчев бряг. Градът под тепетата е бил обсъждан заради средищното си за България местоположение и фактът, че там има много последователи на Георги Илиев, който бе президент на местния "Локомотив". Морският курорт стана лобно място на шефа на ВИС-2, който бе прострелян от снайперист пред десетки свидетели именно след победа в евротурнирите на пловдивското "Локо". Националната среща на ВИС обаче най-вероятно ще се проведе в София.

На 25 август се навършват 14 години от смъртта на Главния и всяко лято се извършват панихиди в негова памет на Централните софийски гробища. След смъртта си той е кремиран, а прахта му е разделена. Едната част е положена в Софийските гробища, втората е оставена от майка му и сестра му в гробището в Кюстендил - до паметника на Васил Илиев. Третата кутия с прах е разпиляна над морето в Слънчев бряг. Традиционно на 25 август близки на основателите на легендарните групировки оставят цветя и на гроба на Императора Васил Илиев в Кюстендил, а треньорите им по борба обикновено запалват свещичка в църква.

В същото време в друга фейсбук страница, посветена на ВИС, се появи стихотворение, завършващо със "Спокоен сън, Главен! Липсваш ни!". Проверка показва, че всъщност стиховете, посветени на Георги Илиев, са компилирани две части от балада, написана от Михаил Белчев преди 9 години. Тя е посветена на приятеля му Андрей Баташов. Големият актьор почина през зимата на 2010 г. на едва 45 години. Частта, публикувана за Илиев, гласи:

"Мечът ти падна

дълбоко на дъното

и зазвъня в пропастта...

В мъка по тебе

земята разтърси се,

и любовта онемя.

Ти ослепя пръв от гняв

и предчувствие, че нещо

скъса се в в нас.

Стана така,

както ти си го искаше,

без да го кажеш на глас!

Как те изпуснах не зная, но сигурно ще се разкъсам от яд!

Този живот не е наш със сигурност... ще се срещнем на оня свят!

Спокоен сън, Главен! Липсваш ни!

Карана и всички приятели"

Росен Карана, от чието име е подписано посланието, е човекът, който преди години публично обяви, че започва да работи за възстановяването на ВИС. Впоследствие бяха направени няколко срещи на съмишленици, в които освен силоваци на възраст от времената на ВИС-1 и ВИС-2 участват и млади момчета, запалени от създания ореол около двете групировки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама