Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7590780 www.bgdnes.bg

С 5 млн. лв. се размина убиецът на Македонски

Съдът отхвърли претенциите на пандизчията

Рекордният иск е заведен от осъдения доживот Радослав Пенев - Ачо

Съдът отхвърли иск за 3,5 млн. лв., който бе заведен от осъдения доживот Радослав Пенев - Ачо в Разград. В хода на процеса затворникът поиска изменение на финансовата претенция, като вдигна цената й на 5 млн. лв. плюс лихвите. Окръжните магистрати порязаха мераците на пандизчията да прибере колосалната сума. Така безславно завърши на първа инстанция най-баснословният иск срещу прокуратурата, завеждан досега, съобщава сайтът "Екип 7".

Решението може да се обжалва пред Апелативен съд - Варна.

Радослав Пенев - Ачо е в затвора в Белене от 2007 година, когато беше признат за виновен за убийството на шефа на Държавната дивечовъдна станция в Сеслав Александър Македонски.

Реклама

Откакто е зад решетките, Ачо непрекъснато подава искове и жалби до съда срещу всевъзможни ответници, единици от тях обаче са уважени.

Радослав Пенев заведе поредния си иск през май. Той е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. В него пандизчията твърдеше, че пребивава в затвора незаконно и липсват основания за задържането му под стража. Имало решение на ВКС за възобновяване на делото му, но никой не го бил уведомил за това. Преписка с мнение, че има основания за внасяне на искане за възобновяване на тежкия наказателен процес, подписал и бившият окръжен прокурор, сега член на ВСС Огнян Дамянов. По нея бил разпитван и самият бивш вътрешен министър Румен Петков, твърдеше осъденият и настояваше същият да бъде призован като свидетел, за да се установи дали това е факт. Съдът обаче отказа да допусне до разпит Петков.

Неимуществените вреди, за които Пенев претендираше обезщетението, бяха свързани с това, че е поставен незаконно в пълна изолация. Той подчертава, че търпи репресия от страна на съдебната власт, че за кратко време заради стреса около него починали майка му и дядо му и не го освободили да отиде на погребенията.

Близо 20 дни след последното заседание по гражданското дело Окръжният съд се произнесе с решение, с което изцяло отхвърли иска за заплащане на неимуществени вреди.

"От събраните доказателства се налага извод за недоказаност на твърдението... че новообразуваното на 3.11.2010 г. производство по преписка на Разградската окръжна прокуратура е вследствие на възобновяването на делото по молба на ищеца след отмяна на присъдата, както и че същото е засекретено", пише съдът.

Такава преписка действително била образувана по повод молбата на Пенев, и по нея, и по всички следващи с идентично искане за възобновяване обаче окръжният прокурор на Разград бил постановил откази, потвърдени и от горестоящи инстанции. Всеки път до затворника били изпращани и уведомления за това. Липсвало искане от страна на окръжния прокурор за възобновяване, както твърди Пенев.

"Изложените съображения водят до извод за неоснователност на предявения иск за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди в размер 5 000 000 лв. и същият следва да бъде отхвърлен, посочва съдът в решението си.

Реклама
Реклама
Реклама