Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7596784 www.bgdnes.bg

ВИП прасета се спасяват!

Мис Пиги е световна знаменитост, Порки закрива шоуто

На известните винаги им се разминава. Или почти винаги.

В разгара на африканската чума има цяла плеяда от прасета, които не се страхуват от заразата. Не защото има ваксина за тях, а защото не съществуват. А в същото време са изключително популярни и разпознаваеми в целия свят.

"България Днес" ви представя най-известните прасета в историята на човечеството.

"- Пуx?

- Да, Прасчо.

- Нищо, просто искам да съм сигурен, че те има, Пух!".

Той е мъничък и розов, с розова раирана дрешка. Много е грижовен и добър, но приятелите му често го пренебрегват и това го кара да тъгува. Прасчо е най-добрият приятел на Мечо Пух от едноименната книга на Алън Милн. Въпреки детската си невинност розовата животинка често е герой на вицове или шеговити колажи. В дните на чумата се появиха картинки как приятелите му от приказната гора го тикат в печката, за да не го застигне заразата.

Реклама

 

На световна популярност се радва и Мис Пиги от "Мъпетите". Тя дебютира в шоуто с куклите през 1976 г., като се отличава с непостоянната си дива личност, склонността да използва френски фрази в речта си и практикуването на карате. Известна е с връзката си с Жабока Кермит, която започва през 1978 г. и продължава до 2015 г., когато се развеждат. Образът на Мис Пиги е вдъхновен от джаз певицата Пеги Лий.

Легенда в Холивуд е и прасето Бейб от едноименния филм. Малката животинка има простичка и съкровена мечта – да стане шампион сред овчарските кучета. Ама не било куче, а прасенце – голяма работа, важното е, че има чувство за хумор и широко сърце. Великолепните вокални превъплъщения на озвучаващите актьори вдъхват живот на Бейб и другарите му от фермата, а компютърната анимация е използвана с такава мярка, че неподготвеният зрител спокойно ще реши, че са снимани предимно истински животни. Прасенцето е обожавано от децата, което вдъхнови създателите му да направят продължения на филма.

Брадавичестата свиня Пумба неизменно върви в комплект със суриката Тимон. Анимационните герои участват във филмите за Цар Лъв. За първи път героите са представени в първия филм от 1994 г. Двамата живеят безгрижно в своята джунгла, когато срещат самотното лъвче Симба, чийто баща (царят Муфаса) е убит от своя злонамерен брат – Скар. Тимон и Пумба отглеждат лъвчето, докато то пораства.

В третата част на "Цар Лъв" се разказва за произхода на Тимон и историята на запознанството му с Пумба. Тимон живее под земята заедно със своите събратя, но си мечтае за по-добро място, където няма да се крие постоянно от хиени. След като напуска дома си, той среща насекомоядното прасе Пумба. Пумба няма дом, а всички животни странят от него заради неговите неприятни газове. Двамата стават най-добри приятели и тръгват да търсят заедно своята Хакуна Матата – живот без грижи.

Порки Пиг е известен анимационен герой от поредицата "Шантави рисунки". Създаден е от аниматорите Фриз Фрийлинг и Боб Клампет и е представен за пръв път на 2 март 1935 година. Основното за този анимационен герой е, че е малък на ръст, дебел, носи папионка и заеква. На края на всеки епизод последната му фраза е "Т-т-т-това е всичко, приятели!" (Th-th-th-that's all folks!). Прасето Порки е приятел на Бъгс и Дафи и често става лесна мишена на Дафи, който го скъсва от подигравки.

Реклама

Самият Джо Дохърти, който е първият актьор, озвучаващ Порки, е имал проблем със заекване, което не могъл да контролира. Затова през 1937 година той е заменен с Мел Бланк, който е гласът на Порки до самата си смърт през 1989 година. "Шантави рисунки" представя и други известни герои - Бъгс Бъни, Дафи Дък, Елмър Фъд, Силвестър и Туити, Марвин Mарсианеца, Таз, Бързоходеца и Уили Койота, Йосемити Сам и Спийди Гонзалес.

Прасетата добиха популярност и от известната компютърна игра "Ядосани пилета". Малки и големи години наред изстрелват шарени пернати, за да разрушават постройките на зелените прасета. Играта стана толкова популярна, че беше превърна във филм - прасетата развалиха спокойния живот на пилетата на закътан остров и стана страшно меле.

На завидна популярност се радва и прасето Пепа. Анимацията проследява Пепа – малко прасенце, което живее заедно с брат си Джордж, Мама Праска и Татко Прасе. Любимите неща на Пепа са да играе, да си облича красиви дрехи, да излиза навън и да скача в кални локви. Филмчето е предназначено за най-малките деца, които се радват на шарените рисунки.

И за финал нещо класическо - приказката за трите прасенца. Животинките успяват да се преборят с големия лош вълк, който им разрушава къщите. Но накрая доброто побеждава и трите прасенца оцеляват за разлика от душманина си.

Реклама
Реклама
Реклама