Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7600067 www.bgdnes.bg

Предупреждават за очаквани опашки на границата с Турция заради Курбан байрам

В Турция днес започва празнуването по повод свещения мюсюлмански празник Курбан байрам. Днес е денят Арифе, с който се отбелязва навечерието на байрама, информира БТА.

Правителството обяви 9-дневна ваканция за служителите в държавния сектор като сля два уикенда.

Реклама

Милиони турци тръгнаха на път - на почивки в курортите, по родните им места, в чужбина. Заради масовите пътувания са взети допълнителни мерки за контрол по пътищата.

Над 116 хиляди пътни полицаи ще дежурят по пътищата в Турция предстоящите девет дни, съобщи министерството на вътрешните работи.

Целта е да бъдат сведени до минимум произшествията по пътищата, тъй като по данни на вътрешното министерство през последните три години най-много катастрофи са станали през дните на двата мюсюлмански празника - Рамазан байрам и Курбан байрам.

Според съобщението екипи на служителите на пътната полиция ще контролират магистралите, трафикът в редица окръзи в страната ще се контролира и по въздух с хеликоптери и дронове.

Предвиждат се мерки и спрямо автобусните превози, които са изключително натоварени по празниците.

Пътната полиция предупреди за очаквани задръствания на граничните контролно-пропусквателни пунктове на границата с България - Капъкуле - Капитан Андреево, Хамзабейли - Лесово и Дерекьой - Малко Търново.

Много изселници заминават за родните им места в България.

Традиция на Курбан байрам е посещението на близки и роднини, събирания на семействата.

Истанбулската голяма община обяви, че пътуванията на гражданите в градския транспорт (автобуси, метро, метробуси, през тунела Мармарай, с междуградски кораби) в дните на Курбан байрам ще бъде безплатно.

Безплатното пътуване в дните на Курбан Байрам важи също за туристите и чужденците. Необходимо е да се чекира пластичната карта Истанбулкарт, а след това взетата сума се връща от специални автомати, които се намират на изходите на станциите.

Реклама