Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7600550 www.bgdnes.bg

Изтича срокът за доброволно умъртвяване на свинете в Южна България

В неделя изтича срокът, в който стопаните от Южна България трябва доброволно да изколят прасетата в личните си стопанства като мярка за справяне с разпространението на болестта африканска чума по свинете, предаде БГНЕС. От днес се пристъпва към умъртвяване на животните от Областна дирекция по безопасност на храните.

Ветеринарите и експертите на БАБХ припомнят, че добитото месо от животните, отглеждани в тип „заден двор” може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70°С, достигнати във вътрешността на месото, предвид факта, че болестта по свинете е изключително устойчива при изсушаване, осоляване, опушване, охлаждане и замразяване на месото.

Реклама

До 26 август кметовете на населени места и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно са унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство. Няма да бъде допуснато в списъците да попаднат хора, които не са гледали прасета.

Следващата година всеки, който иска да отглежда свине, без значение в какъв обем, трябва да бъде с мерки за биосигурност и регистриран въз основа на това.

15 милиона евро са прогнозните щети за промишленото свиневъдство от заразата в шестте засегнати свинекомплекса.

Предвиждат се промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е дивите прасета да бъдат намалени от 2,5 на 0,3 бройки на площ от 100 хектара.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама