Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7600890 www.bgdnes.bg

Сърцето на трилапата мечка спря

Сърдечни проблеми погубиха 23-годишната мечка Габриела. Животното беше едно от най-възрастните у нас от вида си.
През последните години бозайникът се радваше на спокойни старини в парка за танцуващи мечки в Белица, след като целият му живот беше белязан от насилие и ужасяващи моменти.
"Имаме изключително тъжна вест: нашата Габриела, една от 24-те обитателки на Парка за танцуващи мечки, почина. Сбогом, Габи, ще ни липсваш!", обявиха официално от Организация за защита на животните "Четири лапи".
Вечерта на 6 август гледачите в парка забелязват, че Габриела изпитва трудности при дишането. Макар незабавно да й е осигурена медицинска помощ, състоянието й не се подобрява и на следващата сутрин тя умира. Аутопсията показа, че Габриела е починала вследствие на сериозни сърдечни проблеми.
"Преди да бъде спасена при нас, животът на Габриела е бил изключително тежък: първоначално е участвала в представления в цирка, но тъй като била много своеволна и трудна за обучение, през 2000 г. е предадена в пловдивския зоопарк. Малко след пристигането си там тя е била сериозно наранена от другия мечок в зоопарка, Наско, и загубила едната си предна лапа", спомниха си за минали моменти от "Четири лапи".
И допълниха: "До 2014-а тя живееше в изключително малко самостоятелно заграждение с площ, по-малко от 20 кв. м. Същата година управата на пловдивския зоопарк ни помоли да помогнем на Наско и Габриела и да ги приютим, докато трае ремонтът на съоръжението. Двете мечки бяха преместени в Парка за танцуващи мечки край Белица. Габриела се адаптира много бързо към новите условия и още през първата зима след пристигането си изкара своя първи истински зимен сън. Тя беше много енергична и своенравна дама и се чувстваше наистина чудесно при нас."
Габриела не губи веднага лапата си при сблъсъка с Наско. След обстойни прегледи се налага тя да бъде ампутирана. Въпреки това мецаната няма сериозни проблеми с придвижването си и почти до сетния си дъх е била активна.
През 2014 г. почина най-възрастната обитателка на мечия парк край Белица - 32-годишната Мария. И тогава причината беше сърдечна недостатъчност. Възрастната Мария живееше от седем-осем години в парка. Имала е сериозни здравословни проблеми в последните дни, била е трудноподвижна, с нарушена координация, уморявала се е бързо и е загубила почти наполовина нормалното си тегло, което е паднало до около 60 кг.

9 нападения за месец

Девет са мечите нападения само за месец в Смолянско.
Щетите са на територията на шест общини. В смолянското село Могилица пък почти всеки ден хората виждат мечка с две малки мечета в близост до къщите. Смелчаци дори са успели да ги заснемат. Издадени са 4 разрешителни за отстрел на проблемни мечки в Смолянско, но все още такъв няма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама