Изследователят доц. Любомир Кендеров: Арктически червей лекува алцхаймер

Приятел
Автор: БД Онлайн

Изследователят доц. Любомир Кендеров: Арктически червей лекува алцхаймер

Милиони тонове лед от снежната шапка на Южния полюс са се стопили

КОЙ Е ТОЙ

Доц. д-р Любомир Кендеров е участник в 27-ата българска антарктическа експедиция начело с проф. Христо Пимпирев. Изследователят работи в Катедрата по хидробиология на Биологически факултет при СУ "Св. Кл. Охридски". Леководолаз е от 10 години. Дядо му, ст.н.с. дбн Любомир Цветков, е създал своя теория за еволюцията на ракообразните и за еволюцията на живота на Земята. Какво е да стъпиш на Антарктида за първи път и да се гмурнеш в ледените води, четете в следващите редове.

- Доц. Кендеров, кое ви запали да се занимавате с науката и кога се случи това?

- Така съм си роден. Аз съм трето поколение хидробиолог. От малък са ме взимали по морето, така че, общо взето, не помня да не съм бил запален някога. Винаги съм искал да се занимавам с морски ракообразни. Това ми беше детската мечта. Пораснах, завърших Биологическия факултет към Софийския университет, после направих докторантура и започнах работа. Винаги съм изследвал нещо във водите.

- Наскоро се завърнахте от първата си експедиция до Антарктида. Как се стигна до заминаването ви?

- За пръв път беше формиран целенасочен фонд, който финансира научни проекти само и единствено за Антарктида. Както знаете, България е една от 29-те държави, които управляват Антарктика. Успях да се преборя за финансиране на нашия научен проект, който е свързан с изследване на морските организми в плитководието около нашата база на остров Ливингстън. Това е първият проект, който е само за морска биология. Още в момента, в който разбрах, че нашият проект е спечелил, вълнението беше много голямо. Страхотно е човек да отиде на такова място, да види толкова уникални организми и да работи с такъв екип като на проф. Пимпирев.

- Кои са най-силните ви спомени от Ледения континент?

- Всеки ден там беше много различен. Преживяванията са толкова силни, че човек не си ли снима, не си ли записва, може да се обърка. Един ден виждаш дребни животинки, друг ден по-големи. Виждаш птици, пингвини, тюлени. Най-впечатляващите организми са огромните китове, които там са много. В нашия залив всеки ден имаше по няколко.

- Как се справихте със суровите условия там?

- Действително районът на остров Ливингстън е познат с много суровите си условия. Освен че студът е голям, обстановката е повлияна от океанския климат. Винаги има мъгла, малко светлина. Температурите не падат под -5 лятото, зимата до -20, което не е много, но усещането за студ е по-голямо. Няма хора, които са изпратени там случайно. Всеки по някакъв начин е обучен. Оборудването е чудесно, облеклата са много здрави и топли, което улеснява нещата.

- Какво е усещането да се гмуркаш в ледените води на Антарктида?

- Беше много впечатляващо. Най-ценните ми гмуркания са там, а не съм отскоро под водата. Средата е респектираща. Знаех, че някъде наблизо е морският леопард. Това е хищен тюлен, който може да нападне човек. Лодката беше нападната в един от дните. Аз не бях тогава на нея. За късмет и под водата не видях леопарди. Очаквах бистри води - нищо такова. Около нашата островна група водите са много синьо-зелени. Това е предизвикано от развитието на едни кремъчни водорасли. Там прозрачността е много ниска, но пък, стигайки до дъното, виждаме уникални неща.

- Какво си донесохте оттам за изследване?

- Хващате ме точно на микроскопа. Изследвам едни малки рачета. Очакваме нови за науката видове. Уловихме общо 27 екземпляра, но само 4 са доставени у нас за музейна експозиция. Това са видове, които са близки до ледената риба. Нямат хемоглобин и кръвта им не замръзва. Много интересна находка е и един огромен морски червей.

- Разкажете малко повече за ледената риба.

- Видът, който имаме, не е улавян досега в акваторията на остров Ливингстън и е рядък. Тази риба е изгубила преди около 20 млн. години хемоглобина в кръвта си. Кръвта служи просто за една циркулация на тялото. Ако температурата на водата съвсем леко се повиши, тези риби ще се задушат. Така че те са индикатори за евентуални бъдещи промени в температурата. Има хипотези, че популацията започва да се измества от север към юг. Това предполага предизвестие за промяна на температурата и на океана.

- Какво ще се случи с този екземпляр? Ще бъде ли достъпен за широката публика?

- Той ще бъде изложен в Националния природонаучен музей съвсем скоро.

- Споменахте глобалното затопляне. Личат ли вече последствията от него?

- Един от дните видях тюлен в дъното на южния залив. Беше на един бряг. Снимах го, разходих се, събрах проби от брега. После се оказа, че всъщност съм на мястото на Руската рулетка. Навремето там е имало ледник над 20-30 м и не е имало място, откъдето да минат хората. Затова само при голям отлив човек, тичайки под тази ледена стена, е можел да мине от другата страна. Нарекли са мястото Руската рулетка, защото, ако падне един голям къс лед, може да убие човек. Рисковано начинание тогава е било. Цялото това нещо е стопено последните 15 г. В момента там няма отвесни брегове, а има най-обикновен бряг, на който тюлените излизат. Това са милиони тонове лед, които са стопени. Това, което видях, ми обърна скептичните представи за промените в климата.

- Какво очаквате от резултатите на изследванията, които провеждате в момент?

- Гените на ледената риба, които не позволяват на кръвта да замръзне, са много интересни. Учените подозират, че биха могли да се използват за борба срещу някакви кръвни заболявания. Морският червей е познат с един от най-силните невротоксини. Бавен е, но всъщност нищо не може да го яде. Тези невротоксини са близки до групата на никотина и кокаина. Червеят изхвърля и нещо подобно на киселина, с която много бързо може да убие своите жертви. В публикация от тази година се казва, че е доказано, че едно от веществата лекува алцхаймер, психични заболявания и подобрява паметта. Част от други токсини разграждат клетките и може да се предположи, че те биха могли да се използват за борба с ракови образувания. Този организъм е като една аптека, но предстоят още много изследвания.

Доли ТАЧЕВА

Кола на НСО удари дете, то е в тежко състояние

Кола на НСО удари дете, то е в тежко състояние

Тежка катастрофа с автомобил на НСО стана в София. Автомобилът е ударил 14-годишно дете, което пресичало бул.”Драган Цанков”.                                                                                                                                    Момчето е в тежко състояние с фрактура на мишницата и с черепно-мозъчна травма, съобщи bTV.

Слави Трифонов поиска оставката на Ангел Джамбазки

Слави Трифонов поиска оставката на Ангел Джамбазки

Шоуменът и лидер на партия "Няма такава държава" Слави Трифонов призова във фейсбук Ангел Джамбазки да си подаде оставката като евродепутат. На 7 декември КАТ са заловили евродепутата Ангел Джамбазки да кара пиян. Резултатът трябва да е следният: Тъй като Ангел Джамбазки е евродепутат и трябва да дава пример за морал и отговорност,

Папи Ханс с размишления за живота

Папи Ханс с размишления за живота

На екзистенциални размишления за живота се е отдал изпълнителят Папи Ханс. Константин Трендафилов, както е истинското му име, се допита до феновете си за това кое е по-хубаво в живота - да живееш до 100 г., без да си оставил трайна следа, или да живееш до 50 г., но хората да те познават и харесват.

С балет Джанаварова се крие в "Маскирания певец"

С балет Джанаварова се крие в "Маскирания певец"

Маги Джанаварова използвала балета, за да се скрие, че участва в "Маскирания певец". "Заучих балетните пози и ги репетирах. Дори пред екипа се държах по този начин и ходех като балерина. Трябваше да съм различна, исках да звуча като Михаела Маринова. Мисля, че проработи", споделя певицата, която се криеше под маската на Пчелата.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Разпродават хотелите на Цветан Василев

Разпродават хотелите на Цветан Василев

За продажба е обявена поредната част от хотелската империя на скандалния банкер Цветан Василев, показа проверка на "България Днес". На организирания днес търг в София са извадени имоти на дружеството "Хелт енд Уелнес" с начална цена 4.4 млн. лева. Дружеството притежава терени и хотели в най-добрите туристически дестинации на България

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

В отворено писмо "Пайнер" отвърна на нападките на бившата си певица Андреа, която ги атакува около последния концерт на музикалната компания. Публикуваме текста без редакторска намеса: "В дните около концерта "Планета на 18" бивша певица от каталога на фирмата заля мрежата с измислиците си. Длъжни сме да внесем малко реалност и нормалност.

Ники М. приключи с "Левски"

Ники М. приключи с "Левски"

Николай Михайлов най-вероятно повече няма да играе за "Левски", научи "България днес". Стражът приключва втория си период в родния клуб, въпреки че има договор за още 1,5 г. В момента вратарят не тренира с тима, а се подготвя отделно. Официалната информация е, че има контузия в левия глезен. Не се очаква да попадне в групата за последните два мача

Галена пунтира Ивайла Бакалова

Галена пунтира Ивайла Бакалова

Драма на хоризонта! "Ти защо ми ползваш снимките, ма?! Ама, оу!" Галена и Ивайла Бакалова се фукат с подозрително еднакви снимки от различни краища на света - чалгаджийката е в Лас Вегас на турне, бившата Мис България - в Дубай. В интерес на истината първа си пусна кадъра Бакалова, Галена малко закъсня.

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов е спасил от смърт съпругата на известен наш актьор. Благодарение на Мастера жената, която е започвала да развива анорексия, се е оправила напълно и днес е щастлива със съпруга си. Коя е тя, кой е мъжът й и какво точно се е случило четете в утрешния брой на вестник "България

Дидо Мачев неузнаваем с брада

Дидо Мачев неузнаваем с брада

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Норчето простира гола

Норчето простира гола

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Икарди блокира сестра си

Икарди блокира сестра си

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди е зачеркнал сестра си Ивана и не иска да има нищо общо с нея. Причината е войната й с жена му Уанда Нара. Сексапилната роднина на голаджията не може да понася снаха си. И не го крие. Ивана не пропуска възможност да нападне Уанда. "Брат ми и аз не сключихме мир - признава Ивана

Хокеист се хвали с яка канадка

Хокеист се хвали с яка канадка

Руският хокеист Никита Щербак може и безуспешно да си търси отбор, но е намерил супер жена. Тя се казва Лори и е зашеметяващ канадски модел. Двамата се запознават, докато Никита играе в първенството зад океана. След като договорът му с "Онтарио" изтече, Щербак се прибра в родината си и взе със себе си жената

Най-коментирани

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Вече четвърти месец бащата на пианистите Хасан и Ибрахим е безработен. Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови Денис Игнатов на поста фелдшер, след като той отсъства една година, за да е до децата си в Германия. Мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса на синовете си във Висшата

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Ники М. приключи с "Левски"

Ники М. приключи с "Левски"

Николай Михайлов най-вероятно повече няма да играе за "Левски", научи "България днес". Стражът приключва втория си период в родния клуб, въпреки че има договор за още 1,5 г. В момента вратарят не тренира с тима, а се подготвя отделно. Официалната информация е, че има контузия в левия глезен. Не се очаква да попадне в групата за последните два мача

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Фенове плачат, губят съня си  Зрители гневни, че фаворитът с тежък характер Юлиян не взе 200 бона  Страховит скандал се вихри след финала на "Игри на волята"! Интернет гърми от недоволство и настоява, че истинският победител е отпадналият Юлиян, а не Добрин, който спечели 200 хиляди лева. Зрителският вот показва, че 52,

Теди Кацарова с куче в банката

Теди Кацарова с куче в банката

Изключително добра компания си има певицата Теди Кацарова, докато чака стриктно в банков клон, видя "България Днес". Теди изчака реда си, а до нея чинно седи любимото й куче, порода йорки. Въпреки че в много банкови офиси влизането на животни е забранено, Теди без проблем изчаква с декоративното куче.

Слави бесен на екипа си

Слави бесен на екипа си

След отказа от регистрация в "7/8" валят глоби Дългия ядосан, че хората му не направили предварителни проверки Грандиозен скандал е спретнал Слави Трифонов на екипа си след отказаната партийна регистрация. Забранени символи слагат край на опита да бъде регистрирана ПП "Няма такава държава". Според Софийския градски съд (СГС) символът на партията,

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат Пулев е все по-близо до мач срещу Антъни Джошуа за световната титла. Мениджърът на шампиона Еди Хърн призна, че започва преговори с щаба на българина, който е официален претендент за пояса на IBF. Другият вариант пред Джошуа е среща с украинеца Александър Усик. "Сега Пулев е претендентът на IBF, а Усик е този на WBO - каза Еди Хърн

Лоренцо готов за шейх

Лоренцо готов за шейх

Лоренцо ли е това?! Или е някой млад шейх, наследник на петролен кладенец и собственик на харем красавици! Колкото и да прилича на второто, този момък от снимката всъщност е Лоренцо. Нова снимка от пътешествието на Софка и Гринго в Близкия изток ни показва Лоренцо в Абу Даби. На фона на ослепително бял ислямски дворец синът на ромската перла е в

Хранят болни с хляб върху тоалетна хартия

Хранят болни с хляб върху тоалетна хартия

Сухи филии хляб и един кренвирш върху тоалетна хартия. Такава болнична храна се предлага в едно от здравните заведения в страната, алармира в социалните мрежи Цветин Цеков. Мъжът постъпил за болничен престой на 29 ноември и останал потресен, когато му сервирали вечерята. "Можеше поне в една тарелка да се постави това угощение, но нищо,

Нина с ножа в лицето роди

Нина с ножа в лицето роди

От на косъм от смъртта до голямото щастие  19-годишното момиче има 4-месечно момиченце  От голямата трагедия до пълното щастие. Този път извървя 19-годишната Нина от свищовското село Морава. Преди шест години момичето беше жестоко прободено с нож в лицето от брат си, а в момента е горда майка и има мъж до себе си.

"Лудогорец" ще играе в Европа и напролет, но за 10 секунди изпусна € 380 000

"Лудогорец" ще играе в Европа и напролет, но за 10 секунди изпусна € 380 000

"Лудогорец" ще играе в Европа напролет, след като завърши 1:1 с "Фернцварош" у дома в последния си мач от група Н от Лига Европа. Българският първенец поведе още в 24-ата минута с гол на Джоди Лукоки, но изпусна победата дълбоко в добавеното време, когато Сигневич се възлозва от грешка на защитата и с глава вкара за крайното 1:1.

Пак поругаха Ботев

Пак поругаха Ботев

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар се срути на кръстовище

Светофар се срути на кръстовище

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

"Bad Guy" на Били Айлиш беше избрана за песен на годината на "Билборд"

"Bad Guy" на Били Айлиш беше избрана за песен на годината на "Билборд"

Били Айлиш оглави класацията за песен на годината на сп. "Билборд" с "Bad Guy", измествайки Лизо и "Джонас брадърс", съобщи Уърлд ентъртейнмънт нюз нетуърк, цитиран от БТА.  На второ място в класацията, направена с анкета, е "Truth Hurts" на Лизо, а трета е "Sucker" на "Джонас брадърс". Следват "Old Town Road" на Лил Нас Екс и Били Рей Сайръс и

Норчето простира гола

Норчето простира гола

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка

Бойко Кръстанов отмаря в Камбоджа

Бойко Кръстанов отмаря в Камбоджа

Екзотично пътешествие преди Коледа си подари актьорът Бойко Кръстанов. Звездата на "Малък градски театър зад канала" избра Камбоджа за крайна дестинация. Бойко обикаля азиатското кралство заедно със свой верен приятел. 32-годишният актьор се наслаждава на всяка секунда от пътешествието и сблъсъка си с коренно различната култура и битие в

ТРОТИНЕТКАГЕЙТ В СТОЛИЦАТА

ТРОТИНЕТКАГЕЙТ В СТОЛИЦАТА

Къде ли не започнахме да виждаме захвърлени тротинетки в столицата - по тротоари, в градинки, на светофари, в реки, в контейнери. Последния от изброените варианти за "паркиране" явно бе избрал младеж, което му коства доста неприятности, видя "България Днес". Бдителни столичани забелязаха как ученикът в компанията на своя приятелка захвърлил

Сани Жекова кара сърф край Кейптаун

Сани Жекова кара сърф край Кейптаун

Най-добрата сноубордистка на България в историята Александра Жекова избяга от студа и смога в София. Сани и приятелят й Христо Пеев си подариха слънчева ваканция, изпълнена с много екстремни преживявания в Южна Африка. Основните им дестинации бяха Кейптаун и нос Добра Надежда. Александра и Христо караха сърф край мегаполиса в РЮА

Актриса с шал на краката

Актриса с шал на краката

На краката вместо на врата си сложи шал актрисата Лорина Камбурова. Студеното време в София вероятно я вдъхновило да разчупи визията си. Лорина изглеждаше странно, но със сигурност й е било топло, така че импровизацията си

Бензема забъркан с актриса

Бензема забъркан с актриса

Звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема бе забъркан в афера с актрисата Естер Експозито от американското списание "Пийпъл". Преди около месец тя беше свързана с Килиан Мбапе от ПСЖ. Изданието твърди, че 19-годишната испанка е покорила сърцето на голмайстора на "белия балет". Двамата се виждали от известно време