Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7602357 www.bgdnes.bg

Най-бруталните травми в клетката

Съвременните гладиатори не пестят кръв и са готови да счупат костите на съперника

Кръв, строшени кости и жестоки аркади. Това е цената на победите в Смесените бойни изкуства (ММА). Съвременните гладиатори нямат милост към съперника, когато се затвори вратата на клетката. Въпреки всички правила, ограничения и наличие на рефер, неочаквани инциденти слагат под съмнение хуманното начало в един от най-прогресиращите спортове.

Реклама

През уикенда американският биткаджия Майк Пери втрещи дори и най-закоравелите фенове. Той се изправи срещу бразилската машина за нокаути Висенте Люке на шоу в Монтевидео. Безмилостните размени започнаха още от първия рунд. Пери, който с гордост носи колоритния прякор Платинения заради коравата глава, винаги се сравнява с Майк Тайсън в своите интервюта. Дори казва, че е два пъти по-добър от него, защото освен юмруци използва колене, лакти и ритници.

Пери имаше предимство по броя на вкарани попадения, но с всяка изминала минута пораженията по лицето му ставаха все повече. Кървави реки се стичаха покрай двете очи. Носът отнесе едно коляно в началото на срещата и още едно в третия рунд. След второто попадение лицето на Пери беше неузнаваем. Носът сякаш изчезна, а единственият помен от него беше безформена маса под дясното око.

Малко преди края на мача Люке обви ръце около гърлото на съперника, стягайки така наречената гилотина. Резултатът беше най-отвратителната гледка в историята на ММА. От всичките рани по лицето на Пери започна да се стича масирано кръв. Червената течност образува малка локва. Въпреки затрудненията Платинения доигра мача. Много фенове смятаха, че е спечелил. Съдиите мислеха по друг начин и дадоха победата за Люке с 2:1 гласа.

След битката Майк Пери веднага беше закаран в болница. Последвалата операция е началото на неговото възстановяване. Носната структура ще бъде тепърва изграждана, а Платинения може никога да не се завърне в клетката с осем ъгъла, наречена октагон. Оптимистичната прогноза е, че ще почива шест месеца.

Най-жестоката фрактура

Реклама

Андерсон Силва-Паяка е сред иконите на ММА. Бразилецът дълги години беше шампион в средна категория на UFC. Неговият атрактивен стил и забележителна техника го извисяваха над всички останали в елита.

Серията от 17 поредни победи приключи през лятото на 2013-а след нокаут от американеца Крис Уайдман. Няколко месеца по-късно двамата се срещнаха в реавнш.

Пред феновете в Лас Вегас Андерсон Силва се хвърли като за последно. В началото на втория рунд пусна много тежък лоукик, който беше париран. От сблъсъка големият и малкият пищял на южноамериканеца се счупиха едновременно под невероятен ъгъл. 15 000 зрители станаха свидетели на последвалата агония. Контузията остави Силва повече от година аут от боевете.

Зомбито Дието Санчес

Американският любимец на феновете Диего Санчес-Кошмара беше приет в залата на славата на най-популярната ММА организация на планетата UFC преди няколко седмици. Сърцатият биткаджия се е доказал в не една и две касапници. Ала битката за титлата в лека категория срещу Би Джей Пен през 2009-а скъси живота на Санчес.

Преди тази среща Кошмара е във формата на живота си. Навързал е четири поредни победи. Предишният мач с Клей Гуида е определен за битка на годината. Срещу шампиона Пен нещата са различни. В продължение на пет рунда Санчес отнася брутален пердах. Само намесата на доктора спасява Кошмара от тотално унищожение. Сърцатият биткаджия поучава невероятен шут в главата, който отваря една от най-големите аркади в историята на спорта.

След мача близки на Санчес разказват как черепът на боеца се е виждал. Като добавка долната устна на претендента също е жестоко разцепена, а лявото око тотално затворено.

"Никога не съм виждал по-пребит боец", кълне се до ден днешен шефът на UFC Дейна Уайт.

След мача Санчес започва да пие и да се друса. Пропуква 170 000 долара за отрицателно време, докато се възстановява.

Трошача на ръце

Франк Мир (САЩ) стана известен като Трошача на ръце заради убийствената жестокост, с която нараняваше своите противници в тежката категория на UFC. Една от най-паметните победи на американеца е през 2011-а срещу бразилската легенда Антонио Родриго Ногейра - Минотавъра.

Мир едва не е приспан след тежки удари, но като по чудо успява да се докопа до дясната ръка на своя съперник. Бившият борец хваща крайника на южноамериканеца и го извива под забележителен ъгъл с хватката кимура. Раменната кост на Ногейра не издържа. Чупи се под напъна.

По подобен начин Мир троши и ръката на друг топ опонент Тим Силвия след ключ на ръката. Въпреки фрактурата на лъчевата кост пострадалият боец отказва да се предаде и иска да се бие, но реферът спира мача.

Реклама
Реклама
Реклама