Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7603557 www.bgdnes.bg

Динозавър пази чифлик

В родното село на Вълчан войвода! Лама и щрауси със солидна охрана

Огромен динозавър пази чифлик близо до София. Тиранозавърът Рекс е висок над три метра и обитава софийското село Осеновлаг. Изчезналото влечуго се слави с най-здравата захапка от всички сухоземни хищници, живели някога на Земята.

Реклама

Макар страховитият звяр да е само макет, той все пак всява респект у недоброжелатели. Негов стопанин е полковник Петър Ненков. Поставил е динозавъра, за да охранява нестандартните си животни, които отглежда в планината. Сред най-атрактивните са ламата Петър и щраусите Иван Костов и Цеци Красимирова.

Самия динозавър военният си купил от бензиностанция. Като го видял, се влюбил в него и не си тръгнал, докато не го спазарил.

"Много обичам животните. Умирам за тях. Затова реших да си направя зоокът. Освен ламата и двата щрауса отглеждам и сърнички, пиленца, декоративни кози, коне, понита", разказва пред "България Днес" Ненков.

Идеята за чифлика се ражда в първите години на новото хилядолетие, когато Петър се сдобива с първото си щраусово яйце. С годините той разширява мястото и го превръща в истинска атракция за селото, което се смята за родното място на прословутия хайдутин Вълчан войвода.

Именно свързани с легендите са и дървени тотеми, които са наредени покрай животните на Ненков. Те изобразяват хайдутите на войводата и са изработени от местен самоук майстор.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама