Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7603732 www.bgdnes.bg

Плеймейтки скочиха на цирка

Армия от плеймейтки въстана срещу зоопарковете и цирковете!

Силиконовите изкусителки негодуват, че животните в клетки живеят ужасяващо и не заслужават подобна съдба.

"Защо изобщо в XX век е разрешено да има атракции с животни?! Това са изтезания! Що за забавление е това?! Било образователно за децата... Ами, пуснете им документален филм за дивата природа. Образователно ли ще бъде да затворят хора с недъзи, за да ги наблюдаваме и изучаваме?! Аз лично не виждам защо животът на едно живо същество е по-маловажен от този на други!", поде кампанията плеймейтката Гентиана Халити.

Реклама

Тя е една от най-яростните защитници на животните в България, като често може да бъде видяна да спасява от глад и жажда бездомни кучета. Гентиана признава, че иска да вземе всички безпризорни животни в дома си, но няма възможност. Поведението й е сходно с това на близкия приятел Азис, който постоянно прибира вкъщи бездомни кучета и вече бройката им е сериозна.

Благородната идея на Халити беше подкрепена и от други моделки, които се обявиха срещу този регламентиран тормоз върху животни.

"И аз подкрепям! Но изниква също и въпросът защо създаваме и убиваме животни, за да ги ядем?! Изначално светът ни е жесток и несправедлив (най-вече спрямо по-слабите - животни, болни и т.н.)", добави манекенката Христина Тушева.

От 2015 г. в България са забранени цирковите представления с диви животни. На манежа вече се допускат само домашните породи кучета, котки, коне, крави, овце, кози и птици. В редица страни е позволено използването на диви животни, които не са родени свободни, а в цирковете, или не са представители на застрашени от изчезване видове.

Още тогава Александър Балкански, който е директор на най-големия български цирк, заяви, че циркът без животни не е цирк. "Така е направен законът, че там се говори за примати и диви бозайници. В цирка няма диви бозайници. Всички животни, които се дресират в цирковете, са родени в цирка. Това е незаконно. Щом при мен се раждат, живеят животните - защо да не работят", обоснови се Балкански.

Реклама
Реклама
Реклама