Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7604953 www.bgdnes.bg

На 15 август се навършват 50 години от провеждането на фестивала "Удсток"

На 15 август се навършват 50 години от провеждането на фестивала "Удсток", който се превърна в символ на една генерация и на хипи движението, пише агенция Франс прес.

Фестът, който беше замислен като проява, целяща промоцията на концерти с нова музика на север от Ню Йорк, в крайна сметка остана в историята като символ на идеализма на младите американци. Те противопоставиха мира, цветята и любовта на цяло едно десетилетие, изпъстрено с войни, политически убийства и насилие.

Реклама

Между 400 и 500 хиляди души се събраха преди 50 години от 15 до 18 август на прогизналите от дъжда люцернови поля на около 200 километра северозападно от Ню Йорк, припомня БТА.

Първоначално организаторите, Джон Робъртс, Джоел Роузенман, Майкъл Ланг и Арти Корнфелд бяха предвидили входният билет за феста да струва 18 долара. Но този план бързо беше променен след образувалите се огромни стълпотворения край Бетъл, на стотина километра югозападно от град Удсток. Музикалното събитие бързо стана със свободен достъп в съответствие с духа му. На сцената се появиха звезди като Джими Хендрикс, Дженис Джоплин, култови банди като "Ху", "Кридънс клриъруотър ривайвъл", "Кросби, Стилс, Наш енд Йънг", "Сантана" и др.

Още от първите акорди над публиката се изля библейски порой, превърнал нивите в кална маса. Но това никак не смути хипарската публика отпреди половин век, която намери начин да се забавлява и при тези ужасни условия.

В края на феста стотиците хиляди зрители се разотидоха, без да си дават сметка, че са написали една значима страница в историята на 60-те години на миналия век. Като досотен финален апотеоз на феста доийде футуристичното инструментално изпълнение на Джими Хендрикс на националния химн на САЩ, в което като тревожно ехо сякаш се чуваха вой на сирени и реминисценции от войната.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама