Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7605985 www.bgdnes.bg

Таня Гатева след евротитлата в баскета: Имах чувството, че сънувам

Женският национален отбор по баскетбол сътвори сензация на европейското първенство до 20 г., дивизия "Б". Момичетата на Таня Гатева спечелиха титлата след победа над Финландия с 80:75. В предварителната група баскетболистките загубиха от същия съперник с 41:70. Преди три години двата тима отново се срещнаха в битка от шампионата при кадетките. Тогава националките загубиха с разгромното 20:74.

Специално за читателите на "България Днес" Таня Гатева разкри дали това е началото на възход за славния някога женски баскетбол.

- Г-жо Гатева, очаквахте ли вашият тим да стигне до титлата?
- С тези момичета от пет години се готвим да направим промоция в "А" дивизия. Минахме през много трудности и загуби. Знаехме, че това е последният шанс за този набор. Победихме убедително Турция, справихме се с Ирландия и изпълнихме мечтата си за промоция. Имахме шанс и за титлата. По лицата на момичетата беше изписано: "Искам". Бяха спокойни и уверени. На моменти ми се подкосяваха краката, когато ги гледах как се справят чисто баскетболно. Играта се получи, вкарахме 13 тройки. Имах чувството, че сънувам. Трябва да направим всичко възможно, за да върнем женския баскетбол там, където беше. Дано това да е началото на прогреса. Да обединим баскетболната общественост и да мотивираме играчи и треньори за още по големи успехи!
- Какви са нашите шансове в дивизия "А"?
- Шест от момичетата остават в отбора. С добра работа може да запазим място в групата. Така ще дадем шанс на следващото поколение, които сега са 16-годишни. При голямо желание от всички това може да се случи. Вижда се големият прогрес.
- Защо голяма част от баскетболистките се отказват, когато навършат 19-20 години?
- Доста момичета приключват или отиват да учат навън. Но от този набор част от баскетболистките вече играят професионално. Други чакат да завършат. Амбицията им е да продължат с играта. Появи се фирма "Градус" в Стара Загора. Тя дава отлични условия за млади състезателки. Надявам се да се появят и още спонсори, защото женския баскет го е имало и трябва да го има. Вижда се, че може в Европа. Просто трябва обединяване на треньори, федерация и спонсори!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама