Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7606273 www.bgdnes.bg

Тракторист и продавачка стават актьори

В театралното село Замфирово: Селския кмет режисира трупата, играят постановки на Чудомир и Страшимиров 

Тракторист, продавачка и домакинката на детската градина влизат в роли...

Самодейци решават да превърнат родното си място в театрална сцена. Така читалището в монтанското село Замфирово оживява всяка зима.

Реклама

"Театрални сезон започва, когато свърши селската работа. Започваме някъде края на ноември и играем докато стане топло. Обикаляме и различни населени места", разказва пред "България Днес" кметът на населеното място Ангел Ангелов.

В трупата дейно участие взима тракториста Митко, който често репетира репликите си докато кара товарната машина. В селския магазин 60-годишната продавачка Красимира също се упражнява, за да впечатли публиката. Сред останалите актьори са пазачът на язовира Спас, домакинката на детската градина Катерина и селския кмет Ангел. Освен като актьор, управникът се изживява и като режисьор на трупата.

"Когато предстои да подготвим нова постановка винаги се събираме заедно. Преглеждаме пиесите и решаваме, коя да репетираме, за да няма сърдити. Всички, който се сме събрали в тази трупа обичаме сцената", допълва селският кмет.

Поради липса на отопление в читалището през студените месеци, самодейците често си ходят на гости, за да репетират заедно на топло. Последната постановка, която са подготвили е комедията "Свекърва" по Антон Страшимиров. Тя е трета за нестандартния актьорски състав. Всяка година те представят по една българска пиеса. Публика вече се е насладила на "Наше село" по Димитър Чорбаджийски, известен с псевдонима си Чудомир и "Женско царство" по Стефан Костов.

"Където и да отидем салонът винаги е пълен. Предполагаме, че се харесваме на публиката. Като гледаме овациите, аплодисментите, усмивките на хората, предполагаме, че се радват", споделя за емоциите на публиката кметът.

Реклама

Театралната дейност в селото е поне от 100 години. През далечната 1917 г. група младежи се събират и започват да играят драмата "Многострадална Геновева". Първоначално са се събирали по къщите, след това започват да играят и в читалището.

"Баща ми е играл на тази сцена и аз съм играл много пъти. Започнах през 1982 г. Оттогава имам поне 15 постановки", разказва Ангелов.

През 1997 г. след смъртта на двама актьори, театърът преустановява своята дейност. 20 години по-късно той е възроден и отново радва жители и гости на Замфирово.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама