Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7607498 www.bgdnes.bg

Бабушката кълве и в жегата

Най-добре е да се лови рано сутрин, после рибата става капризна

Бабушка кълве здраво през лятото по големите ни язовири. Тази риба често е основен обект на улов и пълни живарниците. Има я навсякъде - езера, баластриери и даже в някои реки.

Масовите риби не впечатляват с големина и лесно се наместват в човешка ръка. По язовирите с голяма водна площ и солидни дълбочини, където очевидно намират по-добри условия за живот, нарастват докъм 200-300 грама, а отделни екземпляри може и да надхвърлят половинка. Славата на големите баташки бабушки се носи отдавна. Едри риби от този вид държат още язовирите "Ивайловград", "Доспат", "Въча", "Тича", "Копринка", "Жребчево".

Реклама

На някои водоеми успешно съжителстват големи колонии от различни размери бабушки. Интересно е, че те редуват силни изяви в определени периоди. Като цяло най-добронамерени са рибите от по-малък калибър, израслите стават капризни, подвластни на промените на времето и на конкретното състояние на водното ниво. Да не говорим за летните горещини, когато свиват хранителния си график за кратки периоди - обикновено на ранина кълват уверено, а с напредването на деня активността им прогресивно намалява.

Тези особености в поведението им се знаят от опитните риболовци и всеки, понатрупал стаж с въдица по водоемите, може да извлече дивиденти дори и в дни, в които рибите се правят на интересни и уловът им е труден. Важното е да се съберат на хранителното петно. После с методично редуване на примамките все ще се намери печелившата стръв, която да ги заинтересува. В този смисъл захранването е наложително, даже задължително. Без предварително приготвена солидна доза храна при летен излет няма как да се надяваме на сериозен риболов. Храни се с по-голяма стартова доза, например десетина топки с големината на портокал, а после само се дохранва с по една-две стиски, като един вид подсещане при евентуални паузи.

Все пак, с оглед на обособения през лятото специфичен график, редно е да се наблегне на сутрешните часове. Тогава за час-два (ако е повече - още по-добре) може да се направи динамичен риболов и да се натрупа актив. Впоследствие активността неминуемо ще спадне, а и самото кълване ще стане по-капризно - с леко почукване, при което плувката само потрепва, без да се топи. Тогава вече и ефективността спада и се стига до неизбежните "фитки". Забавеният ритъм е логичен - рибата вече не се нахвърля на храната с типичния за сутрешните часове апетит. По-скоро я побутва, опипва оттук-оттам и даже може да я отмине, без изобщо да я налапа. Прояви ли се търпение в "сухия период" през деня, нищо чудно да последва приятно активизиране в привечерните часове.

Белите червеи са универсалната и всесезонна стръв за бабушката. Има и други подходящи за лятото възможности като жито, царевица, хляб, кускус.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама