Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7607746 www.bgdnes.bg

Проф. Тодор Кантарджиев: Измамата за ваксинация трябва да е престъпление!

Кой е той

Проф. д-р Тодор Кантарджиев е директор на Националния център по заразни и паразитни болести, председател на Българската асоциация на микробиолозите, зам.-председател на Научно дружество по микробиология, член на Управителния съвет на Европейската конфедерация по медицинска микология.

- Проф. Кантарджиев, защо, след като една зараза като морбили може да се овладее и дори заличи, у нас продължава периодично да има епидемии от заболяването?

Реклама

- Проблемът е един, с няколко разклонения, които не позволяват неговото елиминиране. Тъй като морбили е от групата на ваксинопредотвратимите заболявания, логично е да става дума за пробойна в имунизирането. Първо, иде реч за т.нар. икономическа миграция. Големи слоеве на населението постоянно се прехвърлят от една държава в друга. Тези мобилни групи нямат постоянна уседналост, което води и до нестабилен здравен и имунизационен статус. Голяма част от децата на тези хора често не са регистрирани. Това ги поставя извън здравната система и съответно те не могат и да бъдат имунизирани. Друга част от децата на тези хора са оставени у нас в ръцете на бабите си, които не проследяват имунизационния им статус. Така покритието с ваксините попада в един порочен кръг, или по-скоро дупка, от която избликва периодичното разпространяване на съответно заболяване като морбили.

- Има ли пробойни в самата система на здравеопазването, които да спомагат за разрастването на епидемии?

- Има и именно това е вторият голям проблем. Педиатри и общопрактикуващи лекари не си бяха направили изводи от епидемията морбили, която обхвана цялата страна през 2010 г. Става дума за 24 000 заболели и 24 починали деца. Тогава стана ясно, че огромна част от подрастващите са неимунизирани, хиляди от тях се оказаха ваксинирани, но само на документи. През март тази година, когато отново имаше бум на заболяването, направихме изследване на кръвта на деца, които бяха регистрирани, че са ваксинирани, но се оказа, че те нямат антитела. Здравният контрол обърна внимание на доста лекари, които бяха санкционирани. Подобно деяние навремето бе третирано като престъпление, каквото би трябвало и да е сега, защото представлява риск за здравето и живота на много хора.

- Как може да се излезе от тази порочна практика?

- Не е трудно. Ежегодно в цялата държава трябва да се прави изследване за серопревалентност. На дечицата, които са на 1 и 2 години, се взима профилактично кръв. Тази кръв не трябва да се изхвърля, а от серума да се види има ли съответни антитела за дадено заболяване. Ако такива няма, значи детето не е ваксинирано. Трябва да се обясни с цялата строгост на медицината, какво означава това, какви са рисковете, превенциите и въобще да се образова обществото относно имунизациите. Именно заради това цивилизованите държави са стигнали до извода, че трябва да се имунизират децата, за да не се допуска циркулация на морбилния или друг вирус. Има още един сериозен проблем. През тази година най-големите взривове със заболели деца от морбили бяха свързани с пропуски в болниците. Разпространиха се като вътреболнична инфекция. Децата бяха събирани на едно място в съответното отделение. Трябва обаче да посочим и положителните опити у нас. Такива примери са Перник и Бургас. Там при заплахата от разпространение на морбили веднага се взе кръв от лекарите и сестрите, които работят с деца. Провери се дали те имат антитела за морбили. Тези, които нямаха достатъчно силен имунитет, веднага бяха ваксинирани. Същото се стори и с отделянето на заболелите от останалите. Така всичко се овладя своевременно.

- Опасна ли е ваксината срещу морбили?

- Не! Тя е тривалентна - морбили, заушка и рубеола. И е много важна за контрол на тези инфекции, защото и трите могат да доведат до трайни увреждания на здравето. При момчетата заушката може да предизвика възпаление на тестисите с безплодие. Рубеолата довежда, ако заболее бременна жена например, до тежки усложнения при плода, а пък морбилите, особено ако се боледува в много ранна възраст, могат да дадат след години усложнения на централната нервна система. Именно тук искам да посоча, че в момента детските ни невролози "берат" плодовете на епидемията от 2010 г. Това е т.нар. склерозиращ щам енцефалит - бавно възпаление на мозъка, водещо до редица тежки последствия. Идеята на ваксината е да предотврати целия този риск за живота и здравето в бъдеще. Тя също така е и задължителна. Ще го кажа по този начин - превенцията е оправданият риск. Защото при 1 на 10 000 може да се появи някакво усложнение от ваксина. И то говорим за температура за ден или подуване на мястото на ваксинирането. Но ако не си ваксиниран, рискът ти е 200 пъти по-голям да се разболееш.

Реклама

- Много популярно е и т.нар. антиваксърско движение. То създава ли проблеми?

- Да и то големи. Често подобни сдружения са заинтересовани да създават страх. Те се активизират, когато няма епидемии или те са овладени по един и друг начин. Тогава тези хора надават глас с мотива защо трябва да се имунизират децата срещу болести, които ги няма. Да, но ако ние не имунизираме децата им срещу тези болести, те ще се появят с всички посочени рискове.

- Как да се обясни на хората, че ваксината не е вредна?

- Ще го обясня така. Европеецът не може без ваксина за хепатит Б, която е абсолютно безвредна. Тази болест може да протече изключително остро при млади хора, като изходът често е смъртоносен. Който е виждал такива пациенти или има близки с подобна участ, няма да обсъжда дали детето му да се ваксинира. Не можем и без ваксина за детски паралич, дифтерия, тетанус. Рискът е неоправдан, да предпочетеш да не ваксинираш детето си пред това да го излагаш на една бъдеща опасност от заболяване, което в напреднала възраст е крайно опасно.

Обществото ни е критично настроено срещу ваксините, защото те се слагат на здрави деца, които понякога развиват нормалните странични ефекти като температура и зачервяване и родителите изпадат в паника, а не трябва. Хората трябва да разберат, че ваксината лекува.

- Защо вирусът морбили е толкова разпространен?

- Защото е с най-ниска инфекциозна доза и най-лесно може да се зарази човек, ако няма имунитет. Става по въздушно-капков път. Така, ако е едно помещение има един заразен с морбили, 90% от хората в помещението също ще се разболеят, ако нямат антитела, разбира се. Ваксините са едно от най-добрите доказали се лекарства, спасили най-много човешки животи заедно с антибиотиците.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама