Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7608405 www.bgdnes.bg

Командирът на падналия руски самолет: Спасих пътниците, но не се чувствам герой

Командирът на екипажа на Еърбъса A321 Дамир Юсупов, който в четвъртък сутринта аварийно кацна на полето почти веднага след излитането, не счита себе си за герой, цитира думите му руският вестник “Комсомолская правда“, предава "Фокус".

Самият Дамир Юсупов заяви пред репортери след разговора със следователите:

„Много хора казват, че съм герой, но, честно казано, изобщо не се чувствам като герой, защото направих това, което трябваше да направя: спасих самолета, пътниците, екипажа“, каза Юсупов.

Реклама

Той каза още, че екипажът имал няколко възможности за спасяване на самолета. Когато първо отказал единия двигател, те решили да се върнат на летището. Но, когато скоро и вторият отказал също, Юсупов решил да приземи самолета в полето. В същото време той не е спуснал колесника, тъй като се е страхувал, че самолетът може да се преобърне.

"Мислите бяха само за това как да не допусна самолетът да падне и когато стана ясно, че това е неизбежно - за това как по-меко да кацне самолета", добави пилотът.

Вестникът пише, че след кацането на самолета всички пътници са искали да прегърнат стюардесите и да благодарят, че са останали живи, а братът на командира заявил, че Юсупов само от една година е командир, а лети общо осем години. Преди да стане пилот Дамир Юсупов е завършил право и работил в градската администрация на град Самара в служба „Жилищен фонд и ипотеки“ до 33-годишна възраст и след това завършил летателно училище с отличен успех и станал пилот.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама