Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7608598 www.bgdnes.bg

Камбаните - най-големият инструмент в Европа

Знаете ли, че камбаните от комплекса "Знаме на мира" са най-големият перкусионен инструмент в Европа?

В зеления парк могат да се изнасят мащабни концерти, които да събират хиляди хора на едно място. В тежките години на прехода емблематичният парк беше запустял, а част от металните камбани откраднати и претопени. Преди повече от година беше извършен основен ремонт и пространството в близост до столичния жк "Младост" изглежда много по-добре.

Реклама

На днешната дата се навършват 40 години от първото издание на Международната детска асамблея "Знаме на мира", което дава повод на "България Днес" да ви разкаже за фестивала и изграждането на парк-комплекса.

Целият проект е организиран по идея на Людмила Живкова, председател на Комитета за култура (с ранг на министър).

По повод обявената от ООН за 1979 г. Международна година на детето Комитетът за култура първоначално замисля да организира международна изложба на детски творби. Идеята е развита и София става домакин на първата асамблея през 1979 г. с участието на деца от 79 държави. Като символ на асамблеята е изграден мемориал в нов парков комплекс с името "Международен парк на децата от света" (по-късно наречен "Камбаните") с 68 камбани от различни държави, които да се бият само от деца. На откриването на мемориала присъства Амаду-Махтар М'Боу, генералният директор на ЮНЕСКО. През 2002 г. папа Йоан Павел Втори също носи камбана, която е поставена в комплекса. Делото му беше последвано тази година от папа Франциск. Към днешна дата камбаните в парка са 107.

Целият проект се обединява от мотото "Единство, творчество, красота". Името и девизът на асамблеята са заимствани от философската система на Николай Рьорих - руски художник и философ. Създаден е център "Знаме на мира", който издава свой вестник, и едноименна фондация.

Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 години. Асамблеята от 1988 г. постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави. До 1989 г. в София са проведени 4 асамблеи - фестивали със срещи на деца от целия свят. В тях са участвали общо 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България.

Асамблеята е нова форма за дипломация и сътрудничество в името на мира. Подкрепена е от ООН, неговите подразделения ЮНЕСКО (за образование, наука, култура) и УНИЦЕФ (за децата), както и от други международни организации. През 1987 г. ООН удостоява "Знаме на мира" със званието "Вестител на мира".

Реклама

През 1990 г. са закрити изградените 18 задгранични структури "Знаме на мира". Евгения Живкова - дъщерята на инициаторката Людмила Живкова, след 10-годишно прекъсване възстановява асамблеята през 1999 г., но в значително по-скромен мащаб.

Огромният, изграден предимно от бетон парк-комплекс се намира в землището на село Бистрица. Проектът е дело на скулпторите Крум Дамянов и Михаил Бенчев, архитектите Благой Атанасов и Георги Генчев и инж. Антон Малеев. Строителството е осъществено за 30 денонощия от строителната бригада на Никола Павлов.

В центъра на парк-комплекса е разположен огромен бетонен монумент с височина 37 метра, състоящ се от 4 вертикални пилона, ориентирани според посоките на света, и спираловидна композиция от две полусфери, където са разположени част от камбаните. Около този основен монумент в кръг са поставени редица много по-малки бетонни структури, върху които са закачени камбани от различни държави.

Мотото, което обединява всички участници във форума - "Единство, творчество, красота", е изписано на български и английски език на главния монумент в парка.

Мястото е изключително подходящо за семейни пикници, тъй като е спокойно и има много зеленина. През юни 2004 година на монумента "Знаме на мира" е поставен и паметник в памет на децата, жертви на тероризъм. Паметникът е изработен от скулптора Крум Дамянов и е открит от председателя на 39-ото народно събрание проф. Огнян Герджиков.

Реклама
Реклама
Реклама