Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7609762 www.bgdnes.bg

Отец Иван: Божия сила отмести ножа и ме спаси

"Божия сила отмести ножа, който отиваше към гърлото ми. В последния момент сякаш нещо го бутна встрани и ножът само ми отряза ухото. Бог ме пази!"

Това заяви пред "България Днес" добрият отец Иван, който в четвъртък следобед беше нападнат в приюта си в Нови хан. Срещу него се нахвърли 26-годишният Милен, който искаше да вземе 2-годишното си детенце. Малчуганът живее в приюта заедно с майка си Павлина, която дълго време търпи лошото отношение на младежа и преживява тежки сцени на домашно насилие.

Реклама

"Милен беше прогонен от нас, защото се дрогираше. Правеше го пред децата и те гледаха. Не мога да позволя да има наркоманчета при нас. Също така беше и много мързелив - постоянно му казвахме да свърши някаква работи, да нацепи дърва например, а той ни отговаряше, че е дошъл тук, за да си почива, а не да работи. Но не заради мързела, а заради наркотиците го прогонихме", разказа дядо Иван, който се възстановява след нападението. Веднага след инцидента той беше превързан, но вече е по-добре и е открил ухото си, на което се вижда резката от острието.

Майката на детето Павлина каза, че нейният бивш приятел Милен и баща на детето й, с когото е живяла 5 години, искал да просят заедно, с което тя не е съгласна. Тя разказа, че многократно е била обект на домашно насилие и го е напуснала, защото 5 години не е успял да си намери работа и да й предложи дом и сигурност.

"До мен на пейката стоеше Павлина. Партньорът й се засили към нея с думите: "Сега ще ти отрежа главата!". Той беше дошъл да си вземе детето, защото нея не я иска. Моето момче Атанас го избута, но онзи го удари. Сбиха се и се събраха на кълбо. Тениската на Атанас беше разрязана с нож и от него течеше кръв. Отидох да ги разтърва и си застъпих расото и паднах. В този момент Милен посегна с ножа и ми проряза ушето", върна лентата назад благородният отец, който дава храна и подслон на стотици хора в беда.

Духовникът е възмутен, че преди време арестуваният нападател си е свалял гащите пред децата в приюта и е извършвал непристойни действия. Още тогава го предупредил, че няма място там и ще го прогони, ако не си поправи поведението.

Дядо Иван призна пред вестника, че не страхува за живота си и ще приеме това, което му е отредил Господ. Не иска и да влиза в болница за лечение, защото смята, че положението му не е чак толкова тежко. За разлика от отеца, бившата половинка на нападателя е в стрес.

"Мен като цяло ме е страх от него, но най-много се страхувам да не ме изгонят от тук и да не остана на улицата с малкия. Заплаши, че ще ми вземе детето и че ще се видим в съда. Когато му казах, че не искам да бъда с него и искам само спокойствие, побесня и ме заплаши, че ще убие мен и детето", заяви Павлина. Но отец Иван я успокоява, че няма да напуска приюта и ще се грижи за нея.

Реклама

Болен, но помага

Тежки изпитания преживя отец Иван през последните години.

Един от най-тежките моменти беше през 2014 г., когато катастрофира между пловдивското село Цалапица и град Съединение. След инцидента той беше с травма на главата, гръдния кош, счупена на две места бедрена кост на десния крак и тежък проблем на меките тъкани на подбедрицата. Месеци отне, докато духовникът се възстанови и да може да ходи самостоятелно.

През последните години той на няколко пъти влизаше в болница, след като му откриха диабет. Припадна по време на летен лагер, както и му се появиха усложнения с кръвното налягане. Отец Иван всяка година ходи до Божи гроб, за да търси изцеление, но тежките събития в живота му продължават.

Реклама
Реклама
Реклама