Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7613008 www.bgdnes.bg

Условна за ексдепутат, затрил дядо на пътя

С двегодишна условна присъда заради блъснат пешеходец, който впоследствие загива, се размина бивш депутат. В решението на Върховния касационен съд е посочено, че при катастрофата Димитър Гамишев е карал с превишена скорост, но нарушението, довело до кончината на човек, не е достатъчно основание за да лежи в затвора. Вместо това Гамишев губи правото да управлява автомобил за следващите три години.

Инцидентът с бившия народен представител от ГЕРБ става на 27 ноември 2014 г. на изхода на благоевградското село Копривлен. По това време Гамишев все още е само регионален политически фактор. Сравнително ниската му позиция не е пречка да възприема закона като "врата в полето". В резултат при изрично ограничение на скоростта в населено място на 50 км/ч политикът преспокойно кара джипа си с цели 68 км. Така, когато на пътя излиза пенсионерът Иван Жбантов в опит да пресече платното, се стига до челен удар. Веднага след като помита възрастния човек, Гамишев спира лъскавото си возило и помага за транспортирането на стареца до болницата, където почива от получените наранявания. При последвалата експертиза се установява, че Иван Жбантов започва да пресича пътя, когато се намира на 60 метра от колата на ексдепутата. В същия момент возило като на Гамишев при спазване на законовото ограничение за скорост би могло без проблем да спре на около 48-ия метър, което със сигурност би предотвратило удара. Затова и оправданията на бившият депутат, че късно е видял пешеходеца и е нямал време да спре, не са състоятелни, гласи заключението на върховните магистрати.

Веднага след инцидента срещу Димитър Гамишев е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Макар и доказано, че е карал с превишена скорост, Гамишев отказва да признае вината си и пледира, че е невинен. Малко след като почва делото, той става депутат и заради имунитета му то временно спира. След множество перипетии делото е възобновено и на всички инстанции Гамишев е признат за виновен, след което той обжалва. Течащият процес за предизвикана смърт не му попречи да изпълни мандата си като депутат. И така до пролетта на миналата година. Повод за оставката му бе не случаят с катастрофата, а казус с бизнеса му. От медийни публикации стана ясно, че малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ - Гоце Делчев, в края на април 2016 г., Димитър Гамишев е прехвърлил фирмата си "Гамишев – НКБ" ЕООД на дружеството "Файнест асошиътс". То е собственост на ловчанлията Георги Михайлов Георгиев. По документи купувачът е управител или собственик на още 93 фирми, които дължат милиони левове данъци на държавата. Малко след като Гамишев си продава фирмата, тя също попада в списъка на големите длъжници на НАП със 195 774 лв. След избухналия скандал Гамишев подаде оставка, а прокуратурата започна проверка, чиито резултати не са ясни и до днес. Самият Гамишев се оправда, че при сделката фирмата му нямала задължения, а ловчанлията, който бил много сериозен човек, много настоятелно искал да я купи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама