Пътешественичката на две колела Виолета Иванова: Моторът ми се казва Борко

Приятел
Автор: БД Онлайн

Пътешественичката на две колела Виолета Иванова: Моторът ми се казва Борко

Обикалям земното кълбо, но инцидент ме върна у нас, няма да се откажа

КОЯ Е ТЯ

Виолета Иванова е на 43 години, омъжена, майка на две деца. Дипломиран психолог е по професия, но... бензин в кръвта. На 24 април т.г. смелата мотористка реши да обиколи Земята на две гуми. Предстоящата й обиколка привлича вниманието и на най- голямото списание във Финландия, което публикува материал за нея. Ако успее да я завърши, тя ще бъде първата българка, обиколила земното кълбо на две гуми. Пожелаваме й успех!

Доли ТАЧЕВА

- Виолета, тръгнахте да обикаляте Земята на 24 април със своя любим мотор. През кои държави минахте досега и докъде стигнахте?

- Изминах около 9 хил. км. В началото съм още, ако сравняваме с това, което ми предстои да измина. До момента съм минала през цяла Турция, Грузия, Азарбайджан, Иран. В Пакистан не ми дадоха виза и се наложи да мина през Дубай. Така стигнах до Индия, почти до Делхи. Успях да я прекося почти половината, но ми се наложи да се върна.

- Кое наложи връщането ви в България?

- Претърпях инцидент. Това си беше очаквана ситуация. Когато човек планува такова пътешествие, няма как да няма инциденти и се надяваш да не са тежки. Карах в Индия, пътувах към Джайпур, но избрах неподходящ маршрут. Целият път беше в ремонти. Непрекъснато имаше отбивки. Когато излизах от една такава, бях изпреварила целия трафик, новият път беше висок около 25 см. Платната не се изравниха и се ударих странично. Счупих челюстта си на три места. Дясната ми ръка също е контузена. За мой късмет нямаше други коли наоколо. Първоначално не мислех,че е нещо сериозно, но впоследствие се оказа, че е.

- Как се измъкнахте от тази ситуация?

- Бях сама в този момент. На място имаше магистрален патрул. Мой приятел, който ме чакаше да пристигна в Джайпур, ме следеше онлайн. Дадох му номера да му се обадят на него. Организираха бързо спасителна операция за мен и мотора. Качиха ме на линейка. Когато пристигнах в болницата, вече ме чакаха мои приятели мотористи.

- Разкажете малко повече за мотора си?

- Моят мотор се казва Борис. В Индия даже го титулуват с г-н Борис. Доста е тежък, около 340 кг е. Кръстих го така, защото харесвам това име. Тъй като имам две дъщери, а нямам син, реших, че мога да кръстя мотора си по този начин. Той е част от нашето семейство.

- Кога поемате отново на път и какво предстои да минете?

- Официално тръгвам на 23 септември. Дадох си още малко време за възстановяване. Междувременно ще направя и тук тестове, за да съм сигурна, че ще мога да тръгна. Моторът ми е в Индия и се ремонтира там в момента. Надявам се като се върна, да е готов като мен. От там продължавам към Непал. Мисля да карам няколко дни в Бутан. Връщам се обратно през Индия и минавам през Мианмар, Тайланд, Малайзия. Оттам смятам да изпратя мотора да лети до Латинска Америка, а пък аз да се прехвърля в Австралия. Там разчитам на приятели да си намеря мотор, който да карам за 2-3 седмици. Ще посрещна мотора си в Чили и тръгвам към Колумбия. Прехвърлям се в Панама и ще обиколя всички държави от Централна Америка, следва Мексико. Смятам да се прехвърля към Португалия, Испания, Гибралтар и да стигна до Мароко, за да включа и Африка в обиколката, след което се връщам на обратно. Надявам се да се прибера следващата година - началото на пролетта.

- Коя ще най-трудната част от маршрута?

- Тъй като Азия е доста трудна за прекосяване, все още имам притеснения, свързани с нея. Особено като се има предвид, че дъждовният период все още ще продължава, когато отида там. Карането през джунгли не е особено привлекателно, но се надявам да се справя. Прехвърлянето на Борис през океаните също оскъпява и усложнява начинанието. В едно такова пътуване няма как да се минава само по суша, пък с мотора за съжаление не мога да плувам. Между Колумбия и Панама няма път по суша. Има около 800 км джунгла. Поради тази причина ще трябва да си прехвърля мотора с кораб. Там съм виждала мотори качени на салове или на малки рибарски лодки, където човек прости си държи мотора, но аз не мисля да правя такива експерименти.

- Колко време се подготвя едно такова пътуване?

- Реших да направя тази обиколка преди около година и тогава започнах да се подготвям. Подготовката е свързана главно с логистиката - откъде и как може да се мине и чисто административната част, свързана с подготовката на документите.

- Как протича самото пътуване?

- При такова пътуване маршрутът е нещо относително. В движение винаги може да изникнат някакви допълнителни неща. Понякога научавам, че има нещо интересно около мен, и се задържам за по-дълго. Когато карам 5-6 дни, гледам поне един ден да имам за почивка. Сутринта тръгвам, зареждам, хапвам и разглеждам. Предварителни резервации трудно се правят. Или решавам предишния ден къде ще спя или същия. Гледам да си оставя време и за разглеждане и запознаване с местните, които за мен са част от пътешествието.

- Срещате се с изключително много култури. Кое ви изуми най-много по време на пътуването ви до този момент?

- Всяка държава си има своите специфики, които те впечатляват. Няма да забравя срещата си с група мотористки - жени в Дубай, които бяха от четири различни арабски държави. Две бяха от Ливан, една си беше от Дубай, една от Бахрейн, другата от Саудитска Арабия. Беше огромно удоволствие да разговарям и карам с тях. Те се справят с ограниченията и успяват да постигнат нещо повече. В Индия също всичко е различно. С изненада научих, че България изнася подправки за там. Точно преди инцидента пък видях голямо стадо с камили. Разхождаха се покрай пътя. Бяха огромни и ми беше много интересно да карам покрай тях. В Индия получих и покана за каране от едно момче, което е поставило рекорд за най-дълго разстояние, изминато от човек на мотор за 24 часа. Направил е над 2000 км. Най-вероятно, когато се върна, ще попътуваме заедно.

- Тръгнахте със съпруга си и 3-годишната си дъщеря. Тя как се чувства на мотора?

- Да, пътувахме в този формат, но сега ще продължа сама. Трудничко си е пътуването с малко дете, а и трябва да започне да ходи на детска градина. Те пътуваха с кола. Преди да се роди втората ми дъщеря, направих едно пътуване до Швеция. Разбрах, че съм бременна, чак след като се прибрах. Така че тя от първия си момент е качена на мотор и това й е в кръвта.

- Кога и как се зароди вашата страст към моторите?

- Още от тинейджърка се увличам по моторите, но тъй като тогава си имах съвсем други цели в живота и наблягах на кариера, бях отложила това си хоби. Всъщност започнах да карам чак през 2011 г. Тогава взех книжка и се качих за първи път на мотор. Веднага разбрах, че това е моето нещо. Така се превърна официално в моя страст. От тогава до сега почти не съм спирала да карам.

- Колко километра на две колела имате зад гърба си?

- Вече са над 100 хил. с всички мотори, които съм имала. С последния ми мотор - Борко, вече е на 46 хил. км., които са си изцяло мои. През 2014 г. беше едно от първите ми дълги пътувания. Тогава ходих до Барселона. Голямата ми дъщеря беше на 12 години и пътува с нас през цялото време. Беше достатъчно голяма, за да може да се вози. След това 2015 г. завърших сезона с около 20 хил. км през Европа. Тогава беше първото ми самостоятелно пътешествие. За един месец навъртях 10 хил. км и минах през 11 държави.

На Ники Кънчев му липсва Брадъра

На Ники Кънчев му липсва Брадъра

"Липсва ми "Стани богат". "Биг брадър" ми липсва също, разбира се, това е едно от моите телевизионни деца, на които аз съм лице. Не ми липсва единствено поради факта, че е много тежко за снимане, много тежко за водене. "Биг брадър" е най-тежкото предаване, което съм правил досега - там трябва да си абсолютно в час, трябва да си абсолютна струна

Захариева на косъм от самолетна катастрофа

Захариева на косъм от самолетна катастрофа

Самолетът й за Брюксел каца на четвъртия път с крило, опряно в пистата В ужасна турбуленция попадна самолетът, с който пътува към Брюксел вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. В машината на германското правителство, излетяла от Мюнхен, заедно с нея бяха първите дипломати на Германия и Северна Македония и върховният

Уникално: Дарина Павлова ни дава съвети

Уникално: Дарина Павлова ни дава съвети

Смирете се, наведете глави и се заслушайте. Имате уникалния шанс да чуете безценен съвет за успех в живота от една от най-успелите жени на България - Дарина Павлова. "За да бъдеш майстор в изкуството на живота, трябва да правиш малко разлика между работата си и играта, труда си и свободното си време, ума си и твоето тяло

Алекс на Лудия църна като коминочистач

Алекс на Лудия църна като коминочистач

Александра Богданска, известна и като Петканова, откакто взе фамилията на Лудия репортер, се намаца досущ като коминочистач. С гъста и черна като катран маска за лице, която ще я направи вечно млада, стройната мацка плаши във виртуалното пространство. Може да я пипнете за късмет, нали така се прави с коминочистачите. Не, не я пипайте там! Нито там

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Неймар с мрежа за ВИП проститутки

Неймар с мрежа за ВИП проститутки

Звездата на ПСЖ Неймар пак има проблеми с Нажила Триндаде. Това е жената, която миналата година го обвини в изнасилване след кратко рандеву в Париж. В крайна сметка прокуратурата в Бразилия повдигна иск срещу самата нея за изнудване. Но явно напористата мадама няма спирка. Сега тя подготвя нов съдебен иск срещу бразилския нападател

Мегз изригна: Скъсахме с Румен, имаше си други!

Мегз изригна: Скъсахме с Румен, имаше си други!

Бизнесменът и дизайнерката се скарали за пари С Румен наистина се разделихме! Така избухна дизайнерката Миглена Каканашева-Мегз с откровение в социалните мрежи, след като "България Днес" разкри, че е скъсала с любимия си - транспортния бос Румен Рончев. Риалити кралицата дори публикува част от интимните разговори между двамата по време на

Галя от "Каризма" влиза в "Капките"

Галя от "Каризма" влиза в "Капките"

Галя от емблематичния дует "Каризма" влиза в новия сезон на "Като две капки вода". Тя призна, че готви голямото си завръщане и влиза във форма за новите си начинания. С участието си в забавното предаване Галя хем ще напомни за себе си, хем ще възроди кариерата си. Шоуто започва 24 февруари, а до момента Дара и Фики са единствените официално

Обучен снайперист ликвидира наследника на Стоил Славов

Обучен снайперист ликвидира наследника на Стоил Славов

Плевенският бизнесмен Людмил Конов е убит от 30 метра Война за преразпределение на пазара с горива е сред версиите на разследващите "Шефе, ликвидирали са Людмил, дето пое схемите с горивата на Стоил Славов. Готви се за лоши неща, СИК или червените със сигурност ще искат възмездие", обяснява по телефона с разтреперан глас на своя шеф висш полицай

2 в 1 - Г-жа Вълчева шофира и се гримира

2 в 1 - Г-жа Вълчева шофира и се гримира

Раз, два, три - колата запали, огледало извади. Зад волана начерви се ти, спирала си сложи, спирачка натисни! В такава ситуация видяха половинката на бившия вицепремиер Даниел Вълчев - Милена, топпапараците на "България Днес". Едновременно маневрирайки возилото си, Паунова работеше и върху макиажа си

Жезус заряза моделка

Жезус заряза моделка

Звездата на "Манчестър Сити" Габриел Жезус отново е свободен мъж. Той се раздели с гаджето си Фернанда Куироз след едва няколкомесечна връзка. Красивата моделка и нападателят заживяха заедно в именито му в Чешир през октомври. Те започнаха да се срещат през лятото. След това тя се премести в Англия от Бразилия, за да бъде с 22-годишния играч

Щастие срещу 5 бона за ексдепутат

Щастие срещу 5 бона за ексдепутат

Пет хиляди лева в България гарантират излизане от ареста и пет години необезпокояван живот след убийство. Това показа пред топпапараците на "България Днес" бившият депутат Николай Христов, който през 2015 г. след грандиозен запой бе обвинен, че е убил най-добрия си приятел. А после се опита да изкара ужаса като самоубийство

Галка от "Каризма" се мисли за Мадона

Галка от "Каризма" се мисли за Мадона

Хей! Курдова се промъква до Чиконе Дуетната половинка на Миро се опитва да завърже разговор с кралицата на попа в Лондон Огромно самочувствие демонстрира Галя от "Каризма". Дуетната половинка на Миро се има за истинска легенда и се оприличава за същинска Мадона, научи "България Днес". Галя дори се изцепва пред американската легенда, че е като нея

Още една жена напусна Слави

Още една жена напусна Слави

Само продуцентката Дарина Младенова още му е вярна Талантливата режисьорка Евка предпочете свободата извън шоуто му Още една талантлива жена напусна веселия екип на Слави Трифонов и се ориентира към друго поприще - режисьорката му Евдокия Хаджийска. Симпатичната синеочка решила, че работно време без график вече не й е по вкуса

Богдана и Стефан на трескав шопинг

Богдана и Стефан на трескав шопинг

В трескав светивалентински шопинг се впуснаха певицата Богдана Карадочева и композиторът Стефан Димитров, видя "България Днес". Творческото семейство навъртя сериозен километраж и препълни торбите. И понеже натежаха на ръцете, се наложи да ги транспортират с колата си. Снимки: "България

Най-коментирани

Сто кукли оживяват (ВИДЕО)

Сто кукли оживяват (ВИДЕО)

Мери Попинз, Пепеляшка и Малкият Мук заедно в изложба Иво АНГЕЛОВ Принцеси, животни и причудливи същества оживяха в Русе. Всички те са на пълен работен ден в кукления театър в града и за първи път излязоха на светло за изложба. Събитието е по повод днешния юбилей на културната институция в дунавския град - 60 години от създаването й

Соня Васи се жени

Соня Васи се жени

Среща мъжа си в заведение Моделката, разбила сърцето на Васко Илиев, казва "Да" на треньор по тенис Първата Мис България 1989 и единствена българска, снимала се за американския "Плейбой" - Соня Васи, се жени, научи "България Днес". Красавицата, която изглежда умопомрачително за своите 50 години, от доста време живее на съпружески начала с тенис

Евандро: Вкарвам гол или два

Евандро: Вкарвам гол или два

Бразилската звезда на ЦСКА Евандро се закани да накаже "Левски" в предстоящото дерби и да празнува с "червените" фенове. Нападателят увери, че отборът е в добра форма въпреки негативните резултати в подготовката. "Имам два мача срещу тях и два гола - каза Евандро пред dsport. - Щастлив съм от това и чакам с нетърпение мача

Неймар с мрежа за ВИП проститутки

Неймар с мрежа за ВИП проститутки

Звездата на ПСЖ Неймар пак има проблеми с Нажила Триндаде. Това е жената, която миналата година го обвини в изнасилване след кратко рандеву в Париж. В крайна сметка прокуратурата в Бразилия повдигна иск срещу самата нея за изнудване. Но явно напористата мадама няма спирка. Сега тя подготвя нов съдебен иск срещу бразилския нападател

Водата в яз. "Студена" се покачва бързо - 37 000 куб. м. само за денонощие

Водата в яз. "Студена" се покачва бързо - 37 000 куб. м. само за денонощие

37 000 кубични метра вода се е стекла в чашката на язовир „Студена” само за последното денонощие, показват последните данни, предаде "Нова тв". Зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев посочи, че в момента общият приток е 727 литра в секунда, а разходът - 239 л/сек. На 14 февруари обемът е бил 3 626 000 куб.м, а ден по-късно - 3 663 000 куб.м

Лечителят Кръстьо Ангелов: Ванга е фалшива!

Лечителят Кръстьо Ангелов: Ванга е фалшива!

Тя е от онези пророци, за които се казва: На сляп народ - сляп пророк Кой е той Лечителят Кръстю Ангелов е познат на почти цяла България. Половината от 64-годишния си живот той е посветил на изучаването на небесната наука. Твърди, че Гавраил е неговият учител чрез Бога и от небето. По негова поръка мъжът от тополовградското село Срем обикаля из

Емилия с гореща кръв

Емилия с гореща кръв

Кръвта на Емилия ври и кипи. Макар ниските градуси навън, фолкпевицата не се притеснява да се разсъблече и да позира за няколко снимки, с които да зарадва феновете

Блатечки: Не се развълнувах от изпълнението на Хоакин Финикс като Жокера

Блатечки: Не се развълнувах от изпълнението на Хоакин Финикс като Жокера

Няколко български актьора могат да изиграят Жокера, категоричен беше Асен Блатечки в предаването "Тази събота и неделя" по Би Ти Ви. Той изброи имената на Мариус Куркински, Деян Донков, Филип Аврамов, Виктор Калев, и посочи, че това не означава, че не харесва Хоакин Финикс, който взе награда "Оскар" за ролята

Галя от "Каризма" влиза в "Капките"

Галя от "Каризма" влиза в "Капките"

Галя от емблематичния дует "Каризма" влиза в новия сезон на "Като две капки вода". Тя призна, че готви голямото си завръщане и влиза във форма за новите си начинания. С участието си в забавното предаване Галя хем ще напомни за себе си, хем ще възроди кариерата си. Шоуто започва 24 февруари, а до момента Дара и Фики са единствените официално

Нерез като за последно

Нерез като за последно

В неделя окончателно приключва сезонът за групов лов на дива свиня Този уикенд официално приключва груповият лов на дива свиня за тази зима. Срокът бе удължен няколко пъти, като 16 февруари бе фиксирана като последната дата, в която дружинките могат да излязат в гората за глигани. Мнозина от ловците вече са прибрали пушките и не възнамеряват

Джъстин Бийбър обръсна мустаците си (Снимка)

Джъстин Бийбър обръсна мустаците си (Снимка)

Певецът Джъстин Бийбър най-сетне обръсна мустаците си и се похвали с промяната в Инстаграм, съобщи "Билборд". Звездата, която издаде новия си албум "Changes" на 14 февруари след петгодишна пауза, документира момента на раздялата с мустачките си във видеоистория, озвучена с песента "Since U Been Gone" на Кели Кларксън и с класиката на Рей Чарлз

НИКИ ИЛИЕВ ПОД ПРИКРИТИЕ

НИКИ ИЛИЕВ ПОД ПРИКРИТИЕ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

Нова мацка за Ернандес

Нова мацка за Ернандес

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

"Левски" събра пари за заплати

"Левски" събра пари за заплати

Футболистите на "Левски" ще получат заплати и този месец. Клубът успя да събере средства, за да се разплати с тях на 20 февруари. Тогава е датата, на която играчите взимат месечните си възнаграждения. Парите постъпиха в касата на "сините" благодарение на отличната посещаемост на дербито с ЦСКА-София. На Националния стадион имаше над 27 000 зрители

Проф. Кантарджиев: 20 пациенти са тествани до момента за коронавирус

Проф. Кантарджиев: 20 пациенти са тествани до момента за коронавирус

Малко под 2 часа са необходими, за да излязат резултатите от проба за коронавирус. Това каза проф. Тодор Кантарджиев по повод новината, че днес се очакват резултатите от изследванията на пациент от болницата в Стара Загора, който е със съмнения за коронавирус, предаде БНТ. Украинският гражданин ще бъде изследван за наличието и на други

Гешев: Изненадан съм, че Божков беше задържан в ОАЕ, там милиардери не арестуват

Гешев: Изненадан съм, че Божков беше задържан в ОАЕ, там милиардери не арестуват

Искането до Обединените арабски емирства за екстрадицията на Васил Божков е изпратено в електронен вариант още в събота, а днес ще бъде изпратен и хартиен вариант. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ в Чирпан, където се провежда акция срещу битовата престъпност. Изненадва ме, че е бил задържан 20 дни

Вижте кои страни са засегнати от коронавируса

Вижте кои страни са засегнати от коронавируса

Починалите в резултат на опасната зараза са близо 1800 души Коронавирусът, който се появи в Централен Китай в края на миналата година, е убил близо 1800 души и се разпространи по целия свят. Последните данни от Китай показват, че в страната са заразени над 70 000 души. Извън континентален Китай са регистрирани около 780 инфекции в близо 30 държави

Украинец със съмнение за коронавирус е приет в Стара Загора

Украинец със съмнение за коронавирус е приет в Стара Загора

Украински гражданин е настанен в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" АД за наблюдение, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Той е с постоянно жителство в Стара Загора, но през последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари. Поради еднократно повишаване на температурата и

Елтън Джон изгуби гласа си на концерт, избухна в сълзи (Видео)

Елтън Джон изгуби гласа си на концерт, избухна в сълзи (Видео)

Сър Елтън Джон бе принуден да прекъсне концерта си в Нова Зеландия заради пневмония, пише БГНЕС. 72-годишният музикант загуби гласа си по средата на концерта в Окланд Маунт Смарт Стедиъм. "Току-що напълно изгубих гласа си. Не мога да пея", каза певецът пред тълпата. "Трябва да вървя. Съжалявам." След това Елтън избухна в сълзи

Прокуратурата е изненадана, че Божков е бил в ареста над 2 седмици

Прокуратурата е изненадана, че Божков е бил в ареста над 2 седмици

Българската държава не е уведомявана официално дали обвиняемият Васил Божков е бил в арест. Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в помещението за арест повече от 2 седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспорта. Това заяви за bTV говорителят на главния прокурор Сийка Милева