Пътешественичката на две колела Виолета Иванова: Моторът ми се казва Борко

Приятел
Автор: БД Онлайн

Пътешественичката на две колела Виолета Иванова: Моторът ми се казва Борко

Обикалям земното кълбо, но инцидент ме върна у нас, няма да се откажа

КОЯ Е ТЯ

Виолета Иванова е на 43 години, омъжена, майка на две деца. Дипломиран психолог е по професия, но... бензин в кръвта. На 24 април т.г. смелата мотористка реши да обиколи Земята на две гуми. Предстоящата й обиколка привлича вниманието и на най- голямото списание във Финландия, което публикува материал за нея. Ако успее да я завърши, тя ще бъде първата българка, обиколила земното кълбо на две гуми. Пожелаваме й успех!

Доли ТАЧЕВА

- Виолета, тръгнахте да обикаляте Земята на 24 април със своя любим мотор. През кои държави минахте досега и докъде стигнахте?

- Изминах около 9 хил. км. В началото съм още, ако сравняваме с това, което ми предстои да измина. До момента съм минала през цяла Турция, Грузия, Азарбайджан, Иран. В Пакистан не ми дадоха виза и се наложи да мина през Дубай. Така стигнах до Индия, почти до Делхи. Успях да я прекося почти половината, но ми се наложи да се върна.

- Кое наложи връщането ви в България?

- Претърпях инцидент. Това си беше очаквана ситуация. Когато човек планува такова пътешествие, няма как да няма инциденти и се надяваш да не са тежки. Карах в Индия, пътувах към Джайпур, но избрах неподходящ маршрут. Целият път беше в ремонти. Непрекъснато имаше отбивки. Когато излизах от една такава, бях изпреварила целия трафик, новият път беше висок около 25 см. Платната не се изравниха и се ударих странично. Счупих челюстта си на три места. Дясната ми ръка също е контузена. За мой късмет нямаше други коли наоколо. Първоначално не мислех,че е нещо сериозно, но впоследствие се оказа, че е.

- Как се измъкнахте от тази ситуация?

- Бях сама в този момент. На място имаше магистрален патрул. Мой приятел, който ме чакаше да пристигна в Джайпур, ме следеше онлайн. Дадох му номера да му се обадят на него. Организираха бързо спасителна операция за мен и мотора. Качиха ме на линейка. Когато пристигнах в болницата, вече ме чакаха мои приятели мотористи.

- Разкажете малко повече за мотора си?

- Моят мотор се казва Борис. В Индия даже го титулуват с г-н Борис. Доста е тежък, около 340 кг е. Кръстих го така, защото харесвам това име. Тъй като имам две дъщери, а нямам син, реших, че мога да кръстя мотора си по този начин. Той е част от нашето семейство.

- Кога поемате отново на път и какво предстои да минете?

- Официално тръгвам на 23 септември. Дадох си още малко време за възстановяване. Междувременно ще направя и тук тестове, за да съм сигурна, че ще мога да тръгна. Моторът ми е в Индия и се ремонтира там в момента. Надявам се като се върна, да е готов като мен. От там продължавам към Непал. Мисля да карам няколко дни в Бутан. Връщам се обратно през Индия и минавам през Мианмар, Тайланд, Малайзия. Оттам смятам да изпратя мотора да лети до Латинска Америка, а пък аз да се прехвърля в Австралия. Там разчитам на приятели да си намеря мотор, който да карам за 2-3 седмици. Ще посрещна мотора си в Чили и тръгвам към Колумбия. Прехвърлям се в Панама и ще обиколя всички държави от Централна Америка, следва Мексико. Смятам да се прехвърля към Португалия, Испания, Гибралтар и да стигна до Мароко, за да включа и Африка в обиколката, след което се връщам на обратно. Надявам се да се прибера следващата година - началото на пролетта.

- Коя ще най-трудната част от маршрута?

- Тъй като Азия е доста трудна за прекосяване, все още имам притеснения, свързани с нея. Особено като се има предвид, че дъждовният период все още ще продължава, когато отида там. Карането през джунгли не е особено привлекателно, но се надявам да се справя. Прехвърлянето на Борис през океаните също оскъпява и усложнява начинанието. В едно такова пътуване няма как да се минава само по суша, пък с мотора за съжаление не мога да плувам. Между Колумбия и Панама няма път по суша. Има около 800 км джунгла. Поради тази причина ще трябва да си прехвърля мотора с кораб. Там съм виждала мотори качени на салове или на малки рибарски лодки, където човек прости си държи мотора, но аз не мисля да правя такива експерименти.

- Колко време се подготвя едно такова пътуване?

- Реших да направя тази обиколка преди около година и тогава започнах да се подготвям. Подготовката е свързана главно с логистиката - откъде и как може да се мине и чисто административната част, свързана с подготовката на документите.

- Как протича самото пътуване?

- При такова пътуване маршрутът е нещо относително. В движение винаги може да изникнат някакви допълнителни неща. Понякога научавам, че има нещо интересно около мен, и се задържам за по-дълго. Когато карам 5-6 дни, гледам поне един ден да имам за почивка. Сутринта тръгвам, зареждам, хапвам и разглеждам. Предварителни резервации трудно се правят. Или решавам предишния ден къде ще спя или същия. Гледам да си оставя време и за разглеждане и запознаване с местните, които за мен са част от пътешествието.

- Срещате се с изключително много култури. Кое ви изуми най-много по време на пътуването ви до този момент?

- Всяка държава си има своите специфики, които те впечатляват. Няма да забравя срещата си с група мотористки - жени в Дубай, които бяха от четири различни арабски държави. Две бяха от Ливан, една си беше от Дубай, една от Бахрейн, другата от Саудитска Арабия. Беше огромно удоволствие да разговарям и карам с тях. Те се справят с ограниченията и успяват да постигнат нещо повече. В Индия също всичко е различно. С изненада научих, че България изнася подправки за там. Точно преди инцидента пък видях голямо стадо с камили. Разхождаха се покрай пътя. Бяха огромни и ми беше много интересно да карам покрай тях. В Индия получих и покана за каране от едно момче, което е поставило рекорд за най-дълго разстояние, изминато от човек на мотор за 24 часа. Направил е над 2000 км. Най-вероятно, когато се върна, ще попътуваме заедно.

- Тръгнахте със съпруга си и 3-годишната си дъщеря. Тя как се чувства на мотора?

- Да, пътувахме в този формат, но сега ще продължа сама. Трудничко си е пътуването с малко дете, а и трябва да започне да ходи на детска градина. Те пътуваха с кола. Преди да се роди втората ми дъщеря, направих едно пътуване до Швеция. Разбрах, че съм бременна, чак след като се прибрах. Така че тя от първия си момент е качена на мотор и това й е в кръвта.

- Кога и как се зароди вашата страст към моторите?

- Още от тинейджърка се увличам по моторите, но тъй като тогава си имах съвсем други цели в живота и наблягах на кариера, бях отложила това си хоби. Всъщност започнах да карам чак през 2011 г. Тогава взех книжка и се качих за първи път на мотор. Веднага разбрах, че това е моето нещо. Така се превърна официално в моя страст. От тогава до сега почти не съм спирала да карам.

- Колко километра на две колела имате зад гърба си?

- Вече са над 100 хил. с всички мотори, които съм имала. С последния ми мотор - Борко, вече е на 46 хил. км., които са си изцяло мои. През 2014 г. беше едно от първите ми дълги пътувания. Тогава ходих до Барселона. Голямата ми дъщеря беше на 12 години и пътува с нас през цялото време. Беше достатъчно голяма, за да може да се вози. След това 2015 г. завърших сезона с около 20 хил. км през Европа. Тогава беше първото ми самостоятелно пътешествие. За един месец навъртях 10 хил. км и минах през 11 държави.

Антонио Бандерас: Мелани Грифит беше по-забавна от Никол

Антонио Бандерас: Мелани Грифит беше по-забавна от Никол

"Мелани е вид шампанско с мехурчета. Никол пък е сок от пресни плодове, напълно детоксикиращ". С тази метафора испанският актьор Антонио Бандерас обясни разликите между двете жени, които е обичал - актрисата Мелани Грифит, с която се раздели след 18 години брак през 2014 г. и брокерката Никол Кимпел, с която има връзка от 5 години насам

Есил Дюран показва зърна на 50 години

Есил Дюран показва зърна на 50 години

"Няма стара жена и стара риба - има само свежа!", както гласи онази поговорка! И ако трябва да я перифразираме - няма стари цици, щом са силиконови! 50-годишната 168-сантиметрова певица Если Дюран разби интернет с най-новата си снимка, на която е по прозрачен бял потник и без сутиен! Всичко се вижда, вижда се всичко.

Младен Маринов: Водачите на тротинетки - задължително с каска и книжка

Младен Маринов: Водачите на тротинетки - задължително с каска и книжка

Министерството на вътрешните работи е готово с нов проект на нормативен акт, който да регламентира предвижването с електрически тротинетки по улиците у нас, предаде БНТ. Водачите на електрически тротинетки трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си. Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов

Застаряващите екшън звезди – последната мания на Холивуд

Застаряващите екшън звезди – последната мания на Холивуд

С излизането днес на трейлъра на „Рамбо: Последна кръв“ феновете започнаха да точат зъби за филма на 73-годишния в момента Силвестър Сталоун. Комикът Алис Тейлър-Матюс предложи слоганът към филма да бъде: „Отмъщението се сервира студено“. “Върви да ядеш пудинг!”, заповяда хейтър на Сталоун. Колкото и да се правят коментари за възрастта на звездата,

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Детето чудо Крисия: 
Нямам гадже, самотна съм

Детето чудо Крисия: Нямам гадже, самотна съм

Малката певица спи с кучето си Тоби  "Засега си нямам гадже". Това заяви детето чудо Крисия по повод спекулациите от последните месеци, че е в по-близки отношения с неин приятел от училище. 15-годишната певица отрече слуховете, че си има приятел, и замества празнотите, като спи в леглото с любимото си куче Тоби.

"Златната" Християна скъса с гаджето

"Златната" Християна скъса с гаджето

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

Стреляната Симона отсвири бившия

Стреляната Симона отсвири бившия

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Актриса от "Откраднат живот" наля дупе

Актриса от "Откраднат живот" наля дупе

С наедряло дупе се появи Ралица Паскалева в новия сезон на "Откраднат живот", забелязаха бдителни фенове на сериала. Красивата брюнетка видимо е понапълняла, нещо съвсем нормално сред раждане. Натрупаното тегло най-ясно се забелязва при дупето, което сериозно е пораснало. Д-р Стилянова, както е екранното име на Паскалева,

Белнейска приета в болница

Белнейска приета в болница

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Национал със скъсани гащи в Ермитажа

Национал със скъсани гащи в Ермитажа

Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,

Косата на дъщерята на Каниджа излетя

Косата на дъщерята на Каниджа излетя

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,

Гришо скара бившите си гаджета Серина и Никол

Гришо скара бившите си гаджета Серина и Никол

Бившите половинки на Григор Димитров - Серина Уилямс и Никол Шерцингер, се скараха заради него! Най-добрият ни тенисист стана причина за края на едно дългогодишно приятелство. Преди няколко месеца той се раздели с Никол. Явно краят на връзката им не е бил никак лек за двамата и те не поддържат никакъв контакт.

Кобрата пръв в света

Кобрата пръв в света

Кубрат Пулев оглави световната ранглиста на версия IBF в професионалния бокс. Различните боксови асоциации публикуваха ранглистите си за септември. Кобрата е лидер в подреждането. Българинът е задължителен претендент за световната титла в тази федерация. Зад него са Адам Ковнацки, Агит Кабайе, Антъни Джошуа, Тайсън Фюри, Сергей Кузмин,

Най-коментирани

Детето чудо Крисия: 
Нямам гадже, самотна съм

Детето чудо Крисия: Нямам гадже, самотна съм

Малката певица спи с кучето си Тоби  "Засега си нямам гадже". Това заяви детето чудо Крисия по повод спекулациите от последните месеци, че е в по-близки отношения с неин приятел от училище. 15-годишната певица отрече слуховете, че си има приятел, и замества празнотите, като спи в леглото с любимото си куче Тоби.

Кулагин налита на Славена Вътова

Кулагин налита на Славена Вътова

На пух и прах направи гримьорът Валентин Кулагин моделката Славена Вътова. Известен с пиперливия си и безпощаден език, Кулагин не пощади Вътова, която се изявява като жури в предаването "България търси талант". "Абе на тази Вътова защо й е толкова крива главата? Да не са я минали през менгеме?! Като настъпена моцарела е.

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Новата пейка на спирката на трамвай номер 7 на бул.България и бул.Гешов предназначена за пътниците е толкова високо монтирана че краката на чакащите висят във

Закопчаха Мариан Бачев

Закопчаха Мариан Бачев

Сложиха му скоба, докато води детето си на градина, съветват го да даде подкуп Идея за рушвет за влизане в детска градина, подхвърлена от служители на Центъра за градска мобилност, вбеси актьора Мариан Бачев. "Да ми обясняват как да давам 200 или 500 лева на някой, ми дойде в повече. Да дадеш рушвет е толкова естествено според тях.

Мегз и Калканджиева близо до бой

Мегз и Калканджиева близо до бой

Почти до бой стигнаха Мегз и Жени Калканджиева. Миската скочи остро на дизайнерката по време на модно ревю. Мегз използва нецензурни думи по адрес на Калканджиева, която не й остана длъжна. Двете едва не се хванаха за косите. Бързата намеса на Мартин Карбовски предотврати свадата. Водещият изведе извън залата 6-ата по хубост в света.

Пентагона обяви за автентични записи на НЛО

Пентагона обяви за автентични записи на НЛО

Американското военно министерство официално признава, че три видеоклипа, записали среща между бойни пилоти и неидентифицирани летящи обекти (НЛО) са автентични. Това става ясно от статия в престижното научнопопулярно списание "Популяр механик". Изданието се позовава на материал, публикуван в сайта на неправителствената организация "Белк Велвет",

Бой във "Фермата"

Бой във "Фермата"

Насилие във "Фермата". Кибритлията Иван Милин нашамари Елизабет Илчева. Двамата проведоха дълъг спор. Точно когато разправията изглеждаше затихнала и се очаква примирие, лошото момче от Разлог плясна мощен шамар на Елизабет. Разтреперана и унизена, девойката веднага избяга далеч от Милин. Все пак Елизабет намери сили и извика екипа на продукцията

Гери Никол мята дупе в Дубай

Гери Никол мята дупе в Дубай

Чак в Дубай развъртя задните си части Гери Никол. Певицата, която не спира да обикаля света, съвсем скоро беше на гръцкия остров Миконос, сега е в емирството, където освен на нощния живот се радва и на възможността да покаже на всички яката си

Национал със скъсани гащи в Ермитажа

Национал със скъсани гащи в Ермитажа

Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,

Илиев сбъркал

Илиев сбъркал

Треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна, че може би е сбъркал при определянето на стартовия състав за гостуването на "Левски" (0:3). "Първият гол беше абсурден, но това е част от футбола. Не се сърдя на момчетата, те се стараха много. Може би и аз сгреших, че направих толкова промени в състава, но това ми е работата - да взимам решения",

Невяна Владинова: Това беше последното световно за мен, раздадох душата и сърцето си на килима

Невяна Владинова: Това беше последното световно за мен, раздадох душата и сърцето си на килима

"С това завърших участието си на Световното първенство в Баку, което е и последно за мен! Да, можех да участвам във финала на лента, ако не бях пропуснала един от елементите си, но съм щастлива, защото точно тук аз спечелих най-важната си битка, тази със себе си! Раздадох душата и сърцето си на килима заради всички, които ме обичат

Почина легенда на художествената гимнастика

Почина легенда на художествената гимнастика

Почина геленда на художествената гимнастика - Емилия Бонева. Новината съобщи синът й Любомир в социалните мрежи. Българската школа на художествената гимнастика отдавна е прекрачила границите на страната. И принос за това имат десетките наши треньори, които положиха основите на този спорт не само в Европа, но и в Канада, Нова Зеландия

Младен Маринов: Водачите на тротинетки - задължително с каска и книжка

Младен Маринов: Водачите на тротинетки - задължително с каска и книжка

Министерството на вътрешните работи е готово с нов проект на нормативен акт, който да регламентира предвижването с електрически тротинетки по улиците у нас, предаде БНТ. Водачите на електрически тротинетки трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си. Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов

Застаряващите екшън звезди – последната мания на Холивуд

Застаряващите екшън звезди – последната мания на Холивуд

С излизането днес на трейлъра на „Рамбо: Последна кръв“ феновете започнаха да точат зъби за филма на 73-годишния в момента Силвестър Сталоун. Комикът Алис Тейлър-Матюс предложи слоганът към филма да бъде: „Отмъщението се сервира студено“. “Върви да ядеш пудинг!”, заповяда хейтър на Сталоун. Колкото и да се правят коментари за възрастта на звездата,

Кайли Дженър и Травис Скот: Сексът стана по-качествен след раждането на дъщеря ни

Кайли Дженър и Травис Скот: Сексът стана по-качествен след раждането на дъщеря ни

22-годишната милиардерка Кайли Дженър проговори за сексуалния си живот с рапъра Травис Скот, признавайки, че той е станал много по-качествен и добър след раждането на дъщеричката им Сторми миналата година. Всичко това, а и още, Кайли разкри пред Playboy, чиято корица украси с провокативна снимка. В интервюто пред списанието се включи и Травис,

Миролюба Бенатова: Наистина съм шофьор на такси, не е експеримент

Миролюба Бенатова: Наистина съм шофьор на такси, не е експеримент

- Много са се подобрили услугите в България. Казва ми го немски гражданин, когото возя от Полиграфията до Аерогарата. Говорим на английски и той споделя, че е впечатлен. Ето, преди не можех да си говоря с шофьорите, а сега мога. – допълва той. Така започва публикация на Миролюба Бенатова във фейсбук

Маринела Арабаджиева е с опасност за живота

Маринела Арабаджиева е с опасност за живота

Хипертония втора степен, създаваща реална опасност за живота, спиране на моторните функции на жизненоважни органи, многократно колабиране са част от сериозните здравословни проблеми, засегнали бизнесдамата Маринела Арабаджиева, съобщават от екипа на бизнес дамата, която беше освободена под домашен арест с решение на Специализирания наказателен съд

Тончо Токмакчиев разходи внучката

Тончо Токмакчиев разходи внучката

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Хакнаха Синода

Хакнаха Синода

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Белнейска приета в болница

Белнейска приета в болница

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.