Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7617702 www.bgdnes.bg

Д-р Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей - Варна: Първият БГ водолаз е писател

Сертификатът на Цончо Родев се пази в музея

КОЯ Е ТЯ

Д-р Мариана Кръстева е родена през 1963 г. Завършва история в Софийския университет. Започва работа във Военноморския музей във Варна през 1994 г., като през 2007 г. става негов директор. В началото на август се навършиха 60 години от началото на подводната археология в България. По този повод музеят прави изложба "Истории от морското дъно", в която включва интересни факти от дълбините на Черно море.

- Д-р Кръстева, каква част от морското дъно познаваме?

- Ще се огранича със съвсем неангажиращото - малка част. Черно море е доста голям обект за изследване. Шелфът е този, които е достъпен за водолазни проучвания.

Реклама

- Навършиха се 60 години от началото на подводната археология у нас. По повода от музея сте подготвили изложба "Истории от морското дъно". Какво включва тя?

- По повод годишнината се чувстваме отговорни не само да почетем нашите колеги - първите подводни археолози, но и да се опитаме да направим една обща картина на подводната археология през тези 60 години. В изложбата показваме експонати от различни места на нашето черноморско крайбрежие, от различни периоди. Това е много любопитна част от човешката история. Изложили сме реликви, свързани с плаването на човек по море, корабостроенето и живота по крайбрежието. В действителност може да бъде проследен целият този период. В част от текстовете по табелите може да откриете дори свои близки и познати, които са се занимавали с това дело. Изложбата ще продължи до края на месец октомври.

- Кога се провежда първата експедиция под вода?

- Точно преди 60 години през август 1959 г. започна и се проведе първата в България подводна археологическа експедиция. Тя има за цел да издири останки от битката между руския и турския флот през 1791 г. при нос Калиакра. Това е експедиция, в която участват ентусиасти - първите български водолази - първите хора, които са се обрекли на водолазното дело. Експедицията е ръководена от проф. Иван Гълъбов. Следващите експедиции са изключително ползотворни, особено при Маслен нос, след това има много експедиции край Шабла, Каварна, Южното Черноморие.

- Открито ли е нещо тогава?

- Експедицията има тази съдба да не открие находки. Но там са извършени всички основни стъпки, които са важни чисто методологически за едно подводно изследване. В този смисъл то има особена роля и веднага след обезсърчаването на първите участници в мисията те сами си дават сметка, че това всъщност е успешно начало. Ще си позволя да цитирам проф. Иван Бенадиков, известен археолог, който казва: "Чрез вас аз разбрах, че светът не свършва до морския бряг. Той продължава и нататък". След тази първа експедиция става ясно, че има какво да се търси и открива.

- Коя е най-мащабната подводна мисия за тези 60 години?

Реклама

- Може би най-мащабните експедиции са през последните няколко години, когато вече се включват и по-модерни методи и способи - сонари и др. Много благоприятно обстоятелство е, че Институтът по океанология разполага с изследователска подводница, която може да навлиза в дълбочини, недостъпни за водолази. Нашите посетители могат да видят кратки клипове с моменти, заснети именно от тази подводница. На един от клиповете може да се види един прекрасно запазен ветроход на дълбочина 80-100 метра. Има и други експедиции, които са изключително ползотворни, особено при Маслен нос, след това има много край Шабла, Каварна, Южното Черноморие.

- Кое е най-интересното нещо, вадено от водите на Черно море?

- Сред интерсните неща са бивник на морж от фонда на музея в каварна, което е явно свидетелство за някои от търговските пътища, които освен по суша продължават и по море най-вероятно към Цариград и Мала Азия. Също един полиметален свитък, които напомня движението и връзките на тези земи с Египет. Изложени са различни други експонати като каменна котва и корабни оръдия. Интересни са експонатите, които музеят от Приморско представя - това са съдове от различни епохи, намирани в устието на река Ропотамо. Интересен експонат е и първият дневник от археологическата експедиция при Калиакра.

- Подводната археология е свързана с развитието на водолазното дело. Представяте ли нещо свързано с това?

- Да, показваме сертификати за водолази от 1959 г. Първият е на писателя Цончо Родев (б.а. - един от най-интересните автори на исторически романи). Водолазна книжка на Антон Беджев, който е ръководител на подводната инженерна група, която десетилетия помага и на военноморския музей в неговите изследвания. Специална благодарност чрез изложбата оказваме и на военноморските сили, които още през 1959 г. и до днес помагат на нашите изследвания и благодарение на тях в нашия музей има много интересни експонати. Сред тях са предмети, открити край останките на подводница от Първата световна война тип UB 1. Открит е винтът на подводницата, бордово оръдие, табелки, гилзи, патрони, лампа.

- Натъквали ли сте се на подводни крепости?

- Да, има запазени крепости от северното крайбрежие, следи от селища и крепостни стени, които са под вода. Край Варна има останки вероятно от пристанищно съоръжение.

- Никола Вапцаров е наричан поетът моряк. Пазите ли нещо от него в музея?

- Това, което е представено при нас, е обща информация за него. Пазим негови лични вещи. Тъй като той е от Банско, една аналогия с неговото родно място са еделвайси, които са откъснати оттам и които той е подарил на свой съученик от морското училище. Друго, което показваме, е стихотворението "В кубрика", чийто оригинал се пази в музея. Това е може би едно от най-морските стихотворения на Вапцаров. Имаме негова фланела. Пазим изработени от него предмети в Морското училище - едно огниво и една малка статуетка. Името на Вапцаров е запазена марка на моряците. Както знаем, той не се е посветил на моряшката професия, но затова пък тя му е послужила за вдъхновение на прекрасни стихотворения.

- Има ли други изложби, които организира музеят?

- Да, заедно с Военноморските сили направихме една фотоизложба по повод 140-ата годишнина на флота. Тя е на входа на Морската градина. Подбрали сме снимки, които посетителите могат да видят върху едни големи пана. Историческата част от основаването до наши дни е наше дело. Там могат да бъдат проследени основните моменти от създаването, развитието на флота, появата на нови формирования, като подводно плаване и морска авиация. Има някои моменти от войните, както и развитието на корабния състав. Има и много моменти от всекидневието, като снимките са дело на фотограф на Военноморските сили. Изложбата ще е там до края на август.

- В момента водят ли се някакви проучвания под вода?

- В момента не ми е известно колегите да работят под вода. Може би догодина.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама