Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7619692 www.bgdnes.bg

Кефалите настървени по насекоми

Изкуствените примамки дават най-добър резултат през този месец

Речният кефал полудя! По всички наши реки и язовири, в които се среща, кълве отлично, научи "България Днес".

Важно е да се знае, че тази риба не напада каквото и да е в жегите, а си има любими деликатеси. Това са насекомите. Ето защо мухарският риболов е номер 1. Кефалът напада всякакви изкуствени примамки.

Реклама

Кефалът е много разпространен - и в малки потоци, и в големи реки, и в затворените водоеми. Хваща се на воблери, въртящи блесни и други примамки, изработени от дърво, пластмаса или силикон.

Начинаещ спинингист би се затруднил в избора си при това невероятно многообразие от модели, големини и цветове, каквото има на пазара в днешно време. Няма как да си купи от всеки предложен артикул, ще му излезе твърде "солено". А и не е нужно.

Цветът е още една голяма загадка. Там, по разбираеми причини, много трудно може да се дават указания. Кефалът често мени настроенията и оттам - предпочитанията си. И все пак сребрист, златист, с меден оттенък, бял. Нека има в кутията и някоя блесна на точки - примерно черна с бели точки. Добавка от изкуствена муха на тройната кука дава страхотни резултати.

Относно големината на самата блесна - заложете на по-малки номера: 0 или 1, това е разумен избор! Ако се окаже, че във водоема има и едри кефали, може да се пробват номера 2 или 3.

С първоначална наличност от десетина блесни, отговарящи на описаните по-горе изисквания, един начинаещ спинингист би могъл да си опита късмета за кефал по която и да е наша река. Основното правило е, че докато рибата кълве и има удари, промени не се правят. Настъпи ли продължително затишие, импровизациите с примамките продължават. Първо с промяна на позицията, а после по реда си - начин на водене, скорост и т.н. Няма ли ефект, следва смяна на блесната и всичко отначало. При всяка следваща подмяна на блесната не е лошо първоначално да се направи изпитателен пробег в близост до брега, за да няма съмнения относно изправността й.

В спининговия риболов загубите на "бойна техника" са неизбежни. Няма как да не се закачи някой дънер, паднал клон, остър камък или друго невидимо подводно препятствие. Но това не бива да е повод за разочарование или отчаяние. Случва се и на майсторите. По-важно е да се излъжат трудните едри кефали.

Реклама
Реклама
Реклама