Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7620355 www.bgdnes.bg

Нищят Миню Стайков за фиктивен износ на брашно

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС

Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението

Реклама

Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан и приобщен прашасалият случай с източване на ДДС, научи "България Днес".

На едно от заседанията по мерките за неотклонение на Стайков магистратите съобщават, че към многобройните томове с доказателства е присъединено дело 190/2011 г. на Районния съд в Генерал Тошево. То касае фиктивно преминаване през границата на стоки и товари, с което са декларирани фиктивни вътреобщностни доставки. Благодарение на тях е спестен 20% ДДС. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев потвърди пред вестника, че е поискал случая във връзка с разследването, но отказа подробности. Присъединени били и няколко други дела.

Проверка на "България Днес" показа, че подсъдими по делото са 49-годишният тогава старши полицай Илия Желязков, който бил началник смяна на ГКПП-то, колегата му командир Камен Костадинов и Валери Ангелов - икономически директор на известно софийско дружество. Желязков е брат на тогавашния областен управител на Добрич Желязко Желязков.

Тримата подсъдими се признават за виновни и сключват споразумение с прокуратурата. Илия Желязков получава 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, Костадинов отнася 7 месеца условно, а Ангелов се договаря за 2 г. условно с 4-годишен изпитателен срок.

Те признават, че от април до септември 2009 г. са въвели неверни данни в информационната система "Граничен контрол", като са записали, че през периода през границата на страната са излезли 131 български граждани с МПС по посока Румъния, без това да е така. Ангелов е сочен като подбудител на действията на граничарите. Споразумението е одобрено от сегашния шеф на съда Росен Стоянов.

Операцията срещу служителите започнала след получен сигнал от техни колеги, на които направило впечатление неконтролируемото въвеждане в информационните системи на камиони, които реално никога не са напускали територията на страната. Вписаните товарни автомобили били на спедиторски фирми, а за някои от шофьорите фигурирали по няколко излизания и влизания в страната в рамките на един ден по маршрута Калотина-Кардам, което е физически невъзможно. Всички вписани в системата за граничен контрол транспортни средства реално не са напускали българската територия, а само фиктивно са изнасяли от страната брашно и зърно за две фирми.

Реклама

За схемите със зърно обясниха разследващи. Те се заровиха във фирмите на Стайков, една от които е "Топаз мел". Бившият зам. градски прокурор на София Роман Василев споменава, че е нищил контрабанда от складовете на дружеството. Там имало големи количества зърно. "Имаше договори, че то е предназначено за продажба в Румъния. Извършени бяха много проверки, разпитани бяха свидетели и се разбра, че действително има документи за износ. От разпитите на някои водачи на тирове стана ясно, че те не са разтоварвали нищо в Румъния. Появиха се съмнения, че това количество, което по документи го е имало, а в наличност - не, явно е било произведено в спирт.

"Когато житото остане на вътрешния пазар, е с 20 процента ДДС, когато се изнася - ставката е нулева. При този фиктивен износ държавата е бездействала една година", коментира тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов.

Алкохолният магнат Миню Стайков бе заключен през септември м.г. по обвинения за престъпна група за нелегални цигари и данъчни престъпления. Заедно с него бяха погнати синът му Стайко, шуреят Белун Хазърбасанов, синът на кмета на Карнобат и др. След като не успя да внесе обвинителния акт за 8 месеца, спецпрокуратурата трябваше да пусне Стайков, но вместо това му сглоби ново обвинение. Той бе подпукан за друга престъпна група, която е имала за цел да източва пари от европрограми.

Кътат 4 хил. евро в табуретка

По време на акцията срещу граничарите от "Кардам" са тарашени служебни помещения, жилищата и автомобилите на задържаните. При обиските са открити и иззети множество симкарти и мобилни телефони. Ченгетата успяват да открият около 4000 евро, скрити в специално пригодена за целта табуретка. Впечатление им правят и документи с гриф "поверително", държани в нарушение на Закона за класифицирана информация.

Реклама
Реклама
Реклама