Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7621642 www.bgdnes.bg

Галерия: Как световните лидери пристигнаха за срещата на Г-7 в Биариц

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в събота във френския Биариц на срещата на върха на Г7, предава TACC, цитирана от "Фокус".

Преди откриването на форума тя ще проведе двустранни разговори с френския президент Еманюел Макрон, съобщиха от германското правителство пред репортери.

Реклама

Възможно е канцлерът и президентът преди всичко да обсъдят търговския конфликт между САЩ и Китай, както и последиците от пожарите в Амазония. И Меркел, и Макрон преди срещата на високо равнище изказаха положителна подкрепа за факта, че последната тема ще бъде обсъдена на среща на лидерите на Г-7.

Пристигайки в Биариц, Меркел се качи в колата и не разговаря с журналисти.

Преди нея пристигнаха британският премиер Борис Джонсън, американският президент Доналд Тръмп, президентът на Чили Себастиан Пинера и японският министър-председател Шиндзо Абе.

Групата на седемте, съкратено Г-7,  е групата на 7-те икономически най-големи държави – Великобритания, Германия (Западна Германия до 1991 г.), Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония, които заедно представляват около 65% от БВП в света.

Създадена е от Франция през 1975 г. като Г-6. През 1976 година се присъединява Канада и името се променя на Г-7. През 1997 г. групата става Г-8, като е включена Русия, която е изключена заради кризата в Крим през 2014 г. Европейският съюз също има представител от 1977 г.

Срещите на Г-7 са между правителствените ръководители на държавите участнички, както и между министри – например финансовите министри на държавите се срещат по 4 пъти на година, и председателите на централните банки.

Реклама
Реклама
Реклама