Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7624012 www.bgdnes.bg

Братовчеди на братя Илиеви пазаруват от Цветан Василев

Имоти от фирма, близка до Цветан Василев, са напазарували роднини на висаджиите Васил и Георги Илиеви, показа проверка на "България Днес". Самата сделка е реализирана през есента на миналата година. Продавач е фирма "Пирин голф пропъртиз". След фалита на Корпоративна търговска банка и бягството на боса й Цветан Василев стана ясно, че дружеството е част от обръча около боса.

Според изявления на прокуратурата и медийни публикации чрез кредити към десетки кухи фирми Василев успява да източи над 3 милиарда лева от банката. Повечето от тях са регистрирани на осем адреса в София, показа разследване на в. "Монитор", в което се цитира информация от прокуратурата. На един от тях столичната ул. "Хубча" 8 като свое седалище е посочила и "Пирин голф пропъртиз". След фалита на КТБ през 2014 г. става ясно, че дружеството има получени заеми да над 4 млн. лева от банката наред с милионите неплатени данъци. В замяна е заложило парцели с площ около 9 декара.

Реклама

Терените са купени от фирма "Дарос енерджи". Фирмата купувач според хора от подземния свят се сочи за близка до бившата групировка ВИС-2. Нейни управители от създаването й са братовчедите на основателите на групировката Йордан и Росен Илиеви, като впоследствие първият е заменен от сина си Кирил. Висаджийските роднини са и акционери в дружеството чрез други свои фирми.

Според източници от подземния свят двамата братовчеди наследяват огромна част от легалния бизнес на покойните Васил и Георги Илиеви. Като основен играч се сочи първият им братовчед Йордан Илиев. Йордан по професия е лекар, но така и не прави кариера по специалността. Веднага след създаването на ВИС-2 той става един от най-близките хора на босовете и поема управлението на фирмите им, става ясно от медийни публикации през годините. Йордан Илиев през годините е в управата на фирми за сметосъбиране, чиято собственост е свързвана с висаджии. Освен боклука фирмите, ръководени от братовчеда, печелят и други апетитни поръчки от Столичната община. От доставка на автобуси, през строителство до обслужване на линии от градския транспорт.

След разстрела на Георги Илиев позициите на групировката в Столичната община са поразклатени. Това кара висаджиите да търсят други алтернативи. По съвет на финансисти една от избраните области е енергетиката.

За отрицателно време фирми на братовчеда Илиев или членове на семейството му се сдобиват с няколко водноелектрически централи. Чрез друго дружество той се сдобива с няколко водноелектрически централи. Отделно фирмата, купила земите от КТБ "Дарос енерджи", консултира или изгражда слънчеви и вятърни централи в различни точки на страната.

Зетят на босовете стана винар

Солиден бизнес завъртя и зетят на братя Илиеви. Сестрата на висаджиите Мариана и съпругът й Емил Котев инвестираха в алкохолна търговия и производство на вино. Фирмата им от години посредничи между местни производители и винзавод при изкупуването на гроздето. Отделно дружеството съдейства за търговия с месо, мляко и сирене, произведени от малки семейни ферми. Според плановете сестрата на висаджиите и съпругът им ще отворят и няколко собствени магазина, обясняват хора от родния им Кюстендил.

Реклама
Реклама
Реклама