Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7624033 www.bgdnes.bg

Прецакан е аверът на избягалите пандизчии

Прецакан след бягството на аверите си от старозагроската пандела е 23-годишният Дионисие Корджукару! Младият молдовец извади най-късата клечка заради изчезването на сънародниците си, защото вече не е на открито, а е настанен в корпуса на затвора, чака го и преместване в Софийския централен затвор при по-строг режим.

Пред разследващите Дионисие признал, че се чувства предаден от приятелите си. Той се заклел, че издирваните Александър Хаджи, на 31 години, и Василе Мораро, на 25 години, не са споделяли с него, не е знаел за плана им да изчезнат. В последните няколко дни отношенията между Дионисие и другите двама молдовци се обтегнали. "Съжалявам за това, че бях предаден", казал каторжникът.

Реклама

Според ченгета той може да се чувства предаден и защото не е бил посветен в плана за бягство и не е отървал кожата като останалите. Три дни ченгетата нямат следа от духналите Александър Хаджи и Василе Мораро. Заради неуспешното до момента издирване МВР пусна вчера снимки и описание на бегълците, като помоли хората за помощ за залавянето им.

Василе Морару е с ръст 176 см, нормално телосложение, пъстри очи, бяло лице, светла коса и правилен нос. В момента на бягството си е бил с къси панталони, бял потник и сини маратонки. Александр Хаджи е с ръст от 173 см, нормално телосложение, кестенява коса, бяло овално лице, кафяви очи и правилен нос. Има белег от срязване под долната устна. Бил е облечен с къси панталони и черна тениска, посочват от полицията. Двамата мъже са обявени за общодържавно издирване. Умоляват се гражданите, които имат информация за тях, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР.

Молдовците са част от бандата, заловена миналата година в Пловдив, която разби банкомат в Казанлък и открадна близо 60 хил. лв. Впоследствие парите бяха върнати. Апашите ги грозяха 7 години пандиз, но си признаха и намалиха наказанията си на 4 г. и 8 месеца. След близо година престой в ареста Александър и Василе са били настанени в затворническото общежитие от открит тип. Преди седмица съпругите им са ги посетили в затвора. В събота по обяд двамата са забелязани на площадката с фитнес уреди. Към 15,30 часа надзирател открива, че оградата е счупена и установява липсата на затворниците.

Именно посещението на близките дава основание на експерти да се усъмнят, че бягството е подпомогнато отвън. "Бягството е станало с помощта на техни близки, посочи бившият шеф на служба "Издирване" в МВР Красимир Занев пред Би Ти Ви. По думите му бегълците нямат пари в себе си и затова вероятно са се възползвали от подкрепата на семейството. Експертът предполага, че молдовците са знаели, че ще бъдат преместени в София, където режимът е по-строг, и затова изчезнали.

При тараша на стаята на Александър и Василе не е намерена следа, че са се подготвяли да духнат, но запознати са категорични, че бягството е било добре предначертано. Планирането на бягството може да е свързано с администрацията, изрази опасения Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред Нова тв. Експертът по сигурността Тихомир Стойчев отчете, че издирваните са чужденци от рамките на бившия Съветски съюз, където голяма част от мъжете имат високо ниво на военна подготовка.

Реклама
Реклама
Реклама