Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7624174 www.bgdnes.bg

Помощ от отвъдното Касияс е гуруто на суеверията във футбола

Да стъпиш на терена със силния си крак, да щипнеш тревата, да се прекръстиш - това са ритуали за повечето футболисти. Също и да благодариш на някой, който те пази от небето.

Звездата на "Барселона" Лионел Меси продължава да сочи към синевата след всеки гол, който реализира. Жестът му изразява неговата почит към баба му Селия Оливера.
Бабата на невръстния Лео си отива от този свят през 1998 година, когато бъдещата звезда на световния футбол е едва на 11. Селия е подкрепяла неистово своя внук и е вярвала в неговия успех. Баба Селия дори успяла да накара треньор на местен клуб да му позволи да играе срещу по-големите деца. Още в първия си мач днешната звезда получава и прякора си Бълхата. Треньорът казва на баба му: "Той е като бълха, от която не можеш да се отървеш".

Реклама

Големият му съперник Кристиано Роналдо разкри свой ритуал, при това при връчването на Златната топка, когато стана ясно, че се е разделил с приятелката си Ирина Шейк, а именно да извика след всеки гол, което остава в историята.
Освен това Роналдо прекарва дълго време пред огледалото преди мач. Това няма нищо общо с понятието "самовлюбен егоист". Роналдо е известен с този ритуал много преди да стане секссимвол. Той се е взирал в огледалото още по времето, когато бе играч на "Спортинг" (Лисабон). Очевидно това е някакъв ритуал, известен на о-в Мадейра, който помага на жителите да се настроят за важни дела.

Вратарят Икер Касияс обръща чорапите си наопаки. Легендата на "Реал" (Мадрид) е истинско гуру на суеверията. Икер е известен с това, че почуква по напречната греда на вратата, когато му вкарат гол, но има и други "странности", които стражът изпълнява. Една от тях - сменя фланелката си всеки път, когато отборът му загуби.

Гатузо се вари в собствен сос

Дженаро Гатузо ще бъде запомнен не само заради славните си години в "Милан", но и заради играта му в средата на терена на световното първенство в Германия през 2006-а, когато Италия успя да спечели.

Преди срещите Гатузо винаги четял класика на руската литература Фьодор Достоевски. По думите на футболиста някои от обредите, които изпълнявал по време на въпросното първенство, не му се удавали лесно. "Всеки ден обличах пуловера, който носех първия ден. От мен течаха реки от пот, настроението ми беше ужасно, защото не биваше да го свалям - разказва Гатузо. - Бях обсебен от суеверия."

Жълт картон за последния

Легендата на английския футбол Боби Мур обичал да излиза последен от съблекалнята и се стараел да обува шортите си в последния момент, за да избегне гънките. Сънародникът му Пол Инс имал същия навик, но обличал тениската си, докато тичал към терена.

И котдивоарецът Коло Туре гледал да напусне съблекалнята последен. Това му изиграло лоша шега, когато играел в Шампионската лига за "Арсенал" през 2009-а. Централният защитник изчаквал, докато оказват помощ на съотборника му Уилям Галас след малка травма на гърба, и не напуснал съблекалнята дори след началото на второто полувреме. В резултат "Арсенал" изиграл първите две минути само с девет футболисти. Когато Туре все пак се появил, получил жълт картон за влизане на терена без разрешение.

Реклама
Реклама
Реклама