Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7629290 www.bgdnes.bg

Гард и транспортен бос заковават шофьора Манчо

Охранител и транспортен бос са сред свидетелите, заковаващи шофьора, карал цигарите на Миню Стайков! Това стана ясно в апелативния спецсъд, който гледа мярката за неотклонение на Манчо Колев, научи "България Днес". Манчо се издирваше около година за нелегалната цигарена фабрика в Карнобат, но едва преди дни се предаде на разследващите.

Той е заловен на 18 юли м.г. да кара камион "Скания", натъпкан с тютюневи изделия. Разследващите изчисляват, че цигарите без бандерол са на стойност около 3 милиона лева. Освен водача са хванати и някои от товарачите. В ареста за 24 часа попадат синът на карнобатския кмет Иван Димитров, който е собственик на помещенията, Манчо Колев и Цветан Колев. Разследващите ги пускат с цел да хванат едрите риби, които стоят зад схемата.

Реклама

"Да го бяха задържали тогава", изтъкна адвокатът на шофьора. Манчо Колев не е открит при акцията срещу групата на 6 септември м.г. и с телеграма е обявен за общодържавно издирване. В съдебната зала така и не стана ясно къде се е подвизавал той през цялото време.

Спецпрокуратурата погва Колев като участник в престъпната група на Миню Стайков за нелегални цигари, данъчни престъпления и пране на пари, както и за държане на огромно количество папироси, открити в камиона. Обвинени са още шуреят на алкохолния бос Белун Хазърбасанов, кметският син Иван Димитров, както и наследникът на Миню - Стайко Стайков. Разследващите издирваха и пазача във винпрома Алекси Трифонов, който не бе открит при акцията и също се издирваше. Оказа се, че мъжът живее в апартамента си в Бургас, а полицията не е намерила адреса му.

Още докато Манчо Колев е в неизвестност, разследващите разкриват как е ставала организацията. Цитират се думи на собственика на складовете Иван Димитров, който заповядал на охраната: "Да се пускат само камионите на Манчо!". При разбиването на цигарената фабрика ченгетата обявяват, че тя е разполагала с най-модерното оборудване в България, произвеждали са се около 1000 мастербокса за 5 дни.

Няма никакви доказателства, че Манчо Колев е участвал в престъпната група, посочва защитата. По думите на адвоката свидетелите, с които се мотивират магистратите за задържането на шофьора, са заинтересовани. Юристите предполагат, че са пропели, за да отърват кожата. Единият важен свидетел е работил като охрана на обекта в Карнобат, където се твърди, че се е помещавала цигарената фабрика. Другият е собственик на транспортната фирма, в чийто камион са открити цигарите без бандерол.

Според съда има достатъчно улики срещу Манчо Колев. Това са разпитите на десетина свидетели и протоколите от претърсванията в Карнобат. Мъже с фамилии Маринов, Димитров, Киров, Абаджиев, Божилов, Лазаров, Иганов и Козарев разказват пред разследващите колко дълго е продължило нелегалното производство. Сотиров, Митов и Пашалийски също проговарят за връзките между участниците. "Не съм участвал и нямам намерение да участвам в каквито и да е престъпни групи. Искам да бъда при семейството си, за да съм полезен за тях", каза Манчо Колев пред апелативните спецсъдии. Това не ги омилостиви, нито ги впечатлиха данните, че обвиняемият има здравословни проблеми, жена и две деца. Магистратите прецениха, че шофьорът трябва да търка нара, като изтъкнаха, че той е издирван почти година и може пак да се скатае.

Реклама
Реклама
Реклама