Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7629299 www.bgdnes.bg

Трета жертва на убийците от Негован?

Трета жертва изплува покрай ареста на двамата задържани за убийството на треньора по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна, показа проверка на "България Днес". Останките на застреляните и разфасовани жертви бяха открити в пет бидона в езерото край софийското село Негован преди две седмици. За жестокото престъпление бяха арестувани двамата строителни работници Пламен Шляпашки и Георги Нанчев от София.

Оказа се, че преди двамата да бъдат закопчани, любителят на бързи мотори Пламен Шляпашки се е замесил в имотна измама с апетитен апартамент в квартал "Гео Милев". Става дума за жилище малко над 100 квадратни метра, което е изтъргувано за скромната сума от 112 500 лв., при пазарна цена поне два пъти по-висока. 85-годишната собственичка на жилището Цветанка издъхва при съмнителни обстоятелства през миналия септември, разказва една от трите й дъщери пред "България Днес".

Реклама

Пламен Шляпашки се появил в блока преди повече от година. Съседка го засякла в асансьора и разменили няколко изречения, докато пътували към последния етаж на блока. Пред жената той казал, че е майстор и идва да ремонтира апартамента на Цветанка. Сложил пръст на устата като знак към комшийката да си мълчи и влязъл в дома на възрастната жена.

Връзката на Шляпашки с пенсионерката станала чрез нейната дъщеря. Тя била колежка с него в Техническия университет и споделила, че жилището има нужда от ремонт. Колко пъти е ходил Шляпашки в апартамента и какво е правил, наследничките на баба Цветанка само подозират.

На 7 септември 2018 г. една от дъщерите й получила обаждане от Окръжна болница, че майка й е получила удар и е в интензивното. Два дни по-късно пациентката издъхва.

"Съжалявам, че не поискахме ексхумация, защото смъртта на майка ми е много съмнителна - или някой я е ударил и е паднала, или някой й е казал, че апартаментът й вече не е неин", обяснява дъщерята на починалата жена. Наследничката разбира за криминалната продажба два-три месеца по-рано съвсем случайно. Оказва се, че баба Цветанка не е плащала сметки за ток, а когато дъщеря й отишла да покрие задълженията, разбрала, че партидата вече се води на друг човек.

Реклама

При последвалата проверка се оказало, че апартаментът е продаден. Негов собственик по документи е жител на малък град край Перник, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Според запознати въпросният "новодомец" неведнъж е ходил на адреса заедно с касапина Пламен Шляпашки. Самият Пламен от своя страна бил пълномощник по сделката с жилището на бабата. По тази причина неговото име се появява в исковата молба на наследниците за разваляне на покупко-продажбата.

"След смъртта на майка ми в жилището не намерихме нито стотинка, а тя имаше доста пари. Освен уж получените от продажбата на апартамента тя имаше и суми от сделка със земя в квартал "Слатина". Въпросният Пламен Шляпашки се появи в дома на майка ми в деня, в който ни се обадиха от болницата, че е получила удар. Изрази загриженост за състоянието й. Мога да го опиша като човек, който вдъхва доверие и дава сигурност", описва задържания Шляпашки дъщерята на баба Цветанка. Тя подозира, че до заграбването на жилището се е стигнало с натиск върху майка й или чрез фалшификация на подписи и документи. Те са били в апартамента, до който достъп като майстор и като загрижен и отзивчив колега на сестра й е имал Пламен Шляпашки.

Новият собственик правил два пъти опити да влезе във владение на имота, но те са пресечени, тъй като в момента сделката е блокирана заради исковата молба на наследниците.

Бандата действа от години

От поне четири години действа бандата, която се оказва свързана с убийците на треньора по борба и съпругата му, обясняват близки до разследването. Освен Пламен Шляпашки и Георги Нанчев основни участници в нея са купувачът на апартамента на баба Цветанка и ром от софийския квартал Филиповци. Проверява се информацията, че "новодомецът" в кв. "Гео Милев" изпълнява ролята на фиктивен купувач на откраднати имоти - апартаменти и парцели в София. На негово име през последните няколко години се водят десетки сделки за покупка на недвижими имоти. За част от тях също има искови молби за разваляне, както "продажбата" на дома на баба Цветанка.

Други жилища, за които наследници не са се усетили бързо, вече са изтъргувани от авера на Пламен Шляпашки

Криминалисти неофициално коментираха, че се проверявали и още няколко странни смъртни случая на възрастни хора, бивши собственици на скъпи имоти.

На 1 млн. лв. са точели Шляпашки и Нанчев

Един милион лева са очаквали да приберат задържаните за двойното убийство на треньора по борба и съпругата му Пламен Шляпашки и Георги Нанчев, научи "България Днес" от близки до разследването. По думите им касапите планирали да ограбят спестяванията на разфасованите Йордан Атанасов и съпругата му Марияна. През последните няколко години възрастната двойка е продала седем апартамента на атрактивни локации в София. Тяхната пазарна стойност надминава един милион лева. Пламен Шляпашки познавал треньора по борба от около 15 години. Често ходел да ремонтира имотите на бившия спортист заедно с колегата си Георги Нанчев. Месеци преди убийството Йордан Атанасов споделил пред майстора, че лихвите по влоговете са ниски и няма полза да държи спестяванията си в банката. Затова Шляпашки и аверът му замислили да очистят възрастния треньор и жена му и да ги оберат. Разчитали, че ще заличат следите си, като изхвърлят разфасованите трупове в езерото край Негован. Дъщерята на семейството живеела в Нигерия и рядко се обаждала на родителите си, което било много удобно за плана на убийците. Те обаче не открили пари в жилището на жертвите, а задигнали само семейни ценности. Те са открити в дома на единия от арестуваните.

При разпитите двамата задържани прехвърляли вината помежду си. Впоследствие Пламен Шляпашки е признал, че той е стрелял по треньора по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна. Убийството е извършено на 14 юли в апартамента на жертвите на столичния бул. "Витоша"

Арестуваните касапи са семейни, имат и деца.

Реклама
Реклама
Реклама