Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7629319 www.bgdnes.bg

Наематели разследвани за смъртта на хазяйка

Криминалисти разследват мистериозната смърт на възрастна жена в столичния квартал "Младост", научи "България Днес". По първоначални данни тя е починала от естествена смърт, но криминалисти са открили улики, че е жертва на убийство. До момента обаче няма доказателства срещу първите заподозрени.

Сигналът за смъртта на 78-годишната Пенка Милева е подаден още в понеделник вечерта. На място веднага пристигат линейка и полицаи, които проверяват случая. Обаждането е направено от приятел на един от двамата наематели, на които Милева е хазяйка. Единият е строителен работник, другият таксиметров шофьор. Според обясненията им в понеделник те отишли на работа, като сутринта не видели баба Пенка. Когато вечерта се върнали, отново я нямало, а стаята й била заключена. Тъй като балконът е общ за стаята на жената и тази на единия мъж, той успял да влезе при хазяйката и там намерил тялото на мъртвата Пенка. Била паднала на земята до табуретка, вероятно ударила се в ръба й. Всичко наоколо било в кръв. В разказите им обаче криминалистите са доловили разлики и непълноти. Те разпитали и съседи, които разказали, че пенсионерката живее от десетилетия в апартамента си в "Младост 2". Блокът е един от най-луксозните, строени по времето на комунизма. Вдигнат е за нуждите на БОДК (за обслужване на дипломатическия корпус). И до днес сградата е с видеонаблюдение и охрана. Апартаментът на Милева на 11-ия етаж е огромен, многостаен. Жената останала вдовица млада, мъжът й починал след работа в САЩ, по-късно и синът й издъхнал. Преди много години тя решила да дава стаите от апартамента под наем, тъй като на нея й трябвала само едната. Изредили се доста наематели, като в последните години само две от стаите били заети - от таксиметровия шофьор и от майстора.

Реклама

На криминалистите им направило впечатление, че докато мястото, в което е намерено тялото, е доста разхвърляно, общите помещения и всички останали стаи са перфектно подредени и съвсем скоро много добре почистени.

Въпреки че окончателните резултати от аутопсията се очаква да излязат днес, медиците от Съдебна медицина още в първия ден на работата си предупредили криминалистите, че откриват вероятни следи от насилие по тялото, и предполагат, че жената е жертва на убийство, а не на инфаркт или инсулт, както очаквали отначало. Според тях някой е блъснал жената в ръба на табуретката, има следи, които може да са от душене. Още не е ясно дали тялото е местено след настъпването на смъртта. Според първоначалните данни смъртта е настъпила през изминалия уикенд, най-вероятно в неделя.

След изразените съмнения от патоанатомите двамата наематели са задържани. Живял по-рано при Милева също е влязъл в кръга на заподозрените. Всички обаче са били категорични, че нямат нищо общо със случая, и арестуваните са освободени, тъй като няма преки доказателства срещу тях. Вчера бяха придружени от служители на 7-о районно управление, за да съберат вещите си.

Ченгетата продължават да разследват случая. Взети са отпечатъци, а напоените с кръв части от мокета са изрязани и прибрани за експертизи. Записи от охранителните камери са иззети, разпитани са портиерите. В момента се правят проверки на сметките и наличните пари на жената. Работната версия на полицията е, че тя е убита заради парите от наеми и спестените от високата й пенсия или е станала жертва на имотната мафия, за да бъде присвоен огромният апартамент. По неофициална информация е открито завещание, в които фигурирали наемателите. Издирват се и наследници, тъй като има данни, че жената имала сестра.

Случаят до момента не е отразен в ежедневните бюлетини на Столичната дирекция на полицията.

Пребит до смърт заради пенсия

При предишен подобен случай двама наематели бяха арестувани за убийството на 76-годишния си хазяин. Случаят бе във Варна, а кървавото престъпление става в апартамента на дядото на булевард "Цар Освободител". Престъплението бе разплетено, след като роднина на убития многократно се опитвал да се свърже с него по телефона, след което подал сигнал в полицията. Изпратеният на мястото патрул открил трупа в банята на жилището. Аутопсията показа, че смъртта на възрастния мъж е настъпила от жестоки удари. Подозренията паднали върху квартирантите, които ползвали една от стаите в апартамента. Те направиха самопризнания, от които стана ясно, че посегателството било заради пенсията.

Реклама
Реклама
Реклама