Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7630928 www.bgdnes.bg

Бай Миле поръчал да очистят Поли Пантев

Сикаджийският бос Милчо Бонев - Бай Миле поръчал бомба за колегата си от управата на някогашната силова групировка СИК Поли Пантев, но адската машина се самовзривява и убива наетите килъри в столичния хотел "Амбасадор". Това е една от версиите за кървавия инцидент, при който експлозията разкъсва на парчета руския мафиот Александър Романов и арменеца Арташес Тер- Овсепян на 17 ноември през далечната 2000 г. Около кървавото престъпление има и друга хипотеза - разчистване на сметки между грузински и арменски престъпни групировки. Нито една от тях не била подкрепена с доказателства и случаят бил пратен в архива.

Според бивши ченгета мутренската война в СИК взела връх през 2000 г. и тогава Бай Миле наел професионалните убийци от Русия и Грузия, които да очистят съперника му Пантев. Дотогава двамата били уж от едната страна на бариерата в битката с висаджиите на Жоро Илиев, но помежду им имало ненавист. Връх на омразата им станал атентатът в столичния хотел "Амбасадор", при който загиват Александър Романов и Тер Арташес Овсепян. Двамата бяха инкогнито в София с една-единствена задача - да елиминират Поли Пантев. Тогава МВР признало, че водеща версия по адския взрив е убийството на Поли, и дори го привиквали на разпит.

Реклама

Мократа поръчка се провалила, когато атентаторите решили да пренастроят часовника на адската машина. Незнайно защо при манипулацията цъкащата бомба се активирала и двамата наемни убийци били разкъсани на парчета.

Криминалисти стигнали до информация, че минути след експлозията в стаята на Овсепян Бай Миле напуснал хотела със свой приближен авер. Твърди се, че Милчо Бонев дори не бил викан на разпит в полицията, където да каже дали знае нещо за кошмара, на който свидетели стават гостите на хотела.

След кръвопролитието става ясно, че единият от разкъсаните е Арташес Тер-Овсепян, арменски гражданин, роден на 2.5.1966 г. Поне така той самият се е регистрирал, когато е наел стая 103 на софийския хотел "Амбасадор". Трупът му бил силно разчленен - липсвали главата и някои от крайниците, затова идентификацията не била сигурна.

Арташес Суренович Тер-Овсепян с прякор Артюша е роден в Ереван. Баща му е бивш прокурор на арменската столица. Артюша организирал убийството на двамата най-големи врагове на татко си - първия зам.-прокурор на града и прокурора на един от районите на Ереван. Затова е осъден на 12 години затвор, но благодарение на баща си е освободен предсрочно.

Живее в Москва, където контролира 3 групировки, специализирани в кражба на валута от банки чрез фалшиви авизо. По оперативна информация на руските спецслужби в последно време е издирван от чеченци, които искат да научат от него къде е скрил парите си "мозъкът" на банковите кражби - Коригов. Артюша бил близък приятел с "диспечера" на поръчковите убийства в Москва. През 1993 г. там е организирал убийството на трима бандити от средна ръка.

Реклама

Според българските регистри Тер-Овсепян Арташес Суренович бил собственик на три фирми в България, всички с бургаски адреси. Твърди се, че у нас е търгувал с петрол. Ако се съди по характеристиката, която идва по руските сайтове за Овсепян и неговата фамилия, бизнесът му едва ли е само хотелиерство, дискотеки и пицарии по Южното Черноморие. Той имал интереси в дистрибуцията с горива, но за Украйна и Армения.

Овсепян не живеел в България, но често идвал. Лятото, преди да бъде разкъсан от бомбата в "Амбасадор", бил на почивка във Варна с баща си и цялото си домочадие. При последното си фатално посещение у нас влязъл през Бургас.

Вторият загинал вероятно е руснак или украинец, който също бил регистриран в хотела, но на друг етаж. Почти сигурно е, че той е руският мафиот Александър Романов. По време на експлозията в хотела е имало и още няколко души от тези националности, но всички те са изчезнали в суматохата веднага след взрива.

След проваления опит за убийството на Поли Пантев дошло и отмъщението. На 1 октомври 2001 г. адска машина разби прозорците на жилищна кооперация в софийския кв. "Изток", където живеел Милчо Бонев. Той обаче се измъкнал невредим и напуснал България задълго. Тогава ченгетата имали подозрения, че взривът е организиран от едни от най-доверените партньори на Поли Пантев. В крайна сметка Бай Миле и петима негови гардове са направени на решето от куршуми на 30 юли 2004 г. в ресторант-градина "Славия" от маскирани като ченгета стрелци, но поръчителят остана в сянка. За кървавата баня били обвинени трима, но след години разтакаване на делата по различните съдебни инстанции те били оправдани.

Легендарният сикаджийски бос Поли Пантев пък бе застрелян на 9 март 2001 г. на остров Аруба пред очите на бременната си приятелка. За убийството му бяха заподозрени двама словенски мотористи - Раданович и Папунич.

Партньорът му ликвидиран в Москва

Знаковият подземен бос от Бургас Маис Ахаян е разстрелян в Москва през 2005 г. Екзекуцията е извършена с три куршума в руската резиденция на Ахаян на улица "Академик Бакулев" на 1 октомври.

Убитият и разкъсаният от бомбата в "Амбасадор" Арташес Тер-Овсепян са били партньори в бизнеса с горива. След убийството в руските медии се появили кратки публикации за убийството на Ахаян, в които той е представен като един от лидерите на арменския престъпен свят, който се занимава с нефтен бизнес. Допълват, че Ахаян се занимава с рекет и финансови машинации в сферата на застрахователния бизнес, както и с трафик на проститутки от Русия към България, с които евентуално е свързано убийството му. За Ахаян се знаело, че контролира целия внос-износ за Армения и Украйна. Данни на криминалисти от това време показвали, че Маис Ахаян бил свързан с подземни босове, които контролирали мощни международни канали не само за наркотрафик, но и мощни схеми за търговия с оръжие, с които били свързани не едно и две убийства у нас и в чужбина.

Реклама
Реклама
Реклама