Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7633039 www.bgdnes.bg

Пребитият от роми командос скача с парашут

"Цяло Войводиново е радост научи решението на лекарската комисия, че въпреки бруталния побой и тежките лицево-черепни фрактури, които ромите нанесоха на Валентин Димов, той отново ще може да е пълноценен военен, да скача с парашут и да изпълнява мисии. Не се е възстановил напълно, като имплантът все още не е премахнат, но и това ще стане", заяви пред "България Днес" кметът на село Войводиново Димитър Тосев.

33-годишният командос Валентин Димов бе пребит жестоко навръх Богоявление т.г. от братята Асен и Борис Пакетови от местната циганска махала, след като им прави забележка за неправилно пресичане. След сложна хирургическа интервенция и половингодишно възстановяване военният отново влиза в униформата, за да изпълнява своя дълг както към държавата, така и към семейството си. Междувременно бруталните братя Асен и Борис Патекови признаха своята вина и получиха условни присъди от по 1 и 3 години и вече са свобода.

Реклама

"59 дела са завели за това, че били останали без домове, които, само ще вмъкна, никога не са били законни, за тях не е плащана и стотинка и прочие. Едно от делата е в Страсбург. Тези у нас са с решение в полза на общината. Това от Европейския съд обаче, каквато е и практиката досега, най-вероятно ще е в тяхна полза. Очакваме скоро да излезе решението, което, ако уважи искането на ромите, ще трябва да им се плати обезщетение и да се намери място, на което те да бъдат настанени", обяснява Тосев.

Защитниците на ромите, сезирали Европейския съд, твърдят, че били нарушени разпоредби на конвенцията за защита на правата на човека. Те били подложени на нечовешко и унизително отношение и на дискриминация с прогонването им и отказа на управника на Войводиново и на служителите на реда да ги допуснат обратно.

По думите на кмета подобни твърдения изначално са абсурдни, като всеки един гражданин на страната знае много добре каква е реалността у нас по въпросния проблем. Всички къщи в махалата на територията на Войводиново са нелегално построени върху общинска земя. С години местната управата подканва ромите да узаконят постройките и да заживеят като нормални граждани на България, за каквито претендират, че са. Проблем обаче не бил само, че ромите живеели нелегално, не плащали нищо, но и упражнявания от тях небивал тормоз и заплахи върху населението.

"Ако ви разкажа за какво иде реч, ще се хванете за главата. Всички във Войводиново са спокойни, че след случая ромите не са се завръщали. Бях видял само бащата на братятя побойници Атанас, който дойде да си вземе помощите от БЧК. А що се касае за това, което твърдят, никой не ги е гонил. Те сами напуснаха след протестите. Аз лично съм им казвал, че те са свободни граждани и никой не може да ги изгони и сами трябва да си решат. Само не можах да разбера, защо след като уж нямат никаква вина, ни посрещаха с брадви, колове и прочие", пита риторично Тосев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама