Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7633086 www.bgdnes.bg

Арест в Хонконг за $200 хил. прецаква източвач на банкомати

Китайска афера със скиминги за 200 хиляди долара прати в килията роден спец по изтичване на банкомати! Заради ареста си в Хонконг Пламен Ангелов не се е явил на делото си в спецсъда и родните магистрати наказаха крими героя с тикване в тъмницата, научи "България Днес".

Проблемите за Ангелов с правосъдието започват през септември 2014 г., когато е спипан с още авери за теглене на пари от чужди сметки. Белезници оковават ръцете и на Валентин Петков, Ивайло Петков, Юрий Стойнов, Атанас Атанасов, Ангел Стефанов, Мартин Монов, Емил Иванов, Владимир Чолаков, Николай Бостанджиев, Петко Кръстев и Васил Николов.

Реклама

Те се сдобиват с обвинения, че са действали като организирана престъпна група за източване на банкомати в периода декември 2013 - септември 2014 г. Делото срещу тях е внесено в спецсъда през 2018 г. Поредните заседания по процеса са насрочени за 15 май и 26 юни т.г. На тях Ангелов не се появява. Той е присъствал последно в храма на Темида на 15 март и тогава е научил кога са следващите определени дати. Тъй като не идва два пъти, без да сочи уважителни причини, в края на юни магистратите постановяват да бъде задържан под стража. До момента той е бил на свобода без мярка за неотклонение.

Неочаквано в съда пристига писмо от българското посолство в Пекин, което изяснява съдбата на изчезналия подсъдим. Дипломатите уведомяват Международния отдел на Върховната касационна прокуратура, че Пламен Ангелов е задържан на 2 май в Хонконг заедно с други лица за „държане на инструментариум за фалшифициране на банкови карти“. По случая са приложени и грами от посолството.

Предвид постъпилата информация магистратите изтъкват, че има опасност нашенецът да се укрие и да извърши престъпление. Затова се мотивират с факта, че Ангелов е пребивавал в мегаполиса по времето, което е трябвало да се яви на заседание в София. "В тези материали се съдържат данни и за извършено престъпление на територията на Китайската народна република, за което Ангелов е задържан от съответните органи", посочват апелативните спецсъдии.

Решението им е подписано с особено мнение от съдия Даниела Росенова. Тя смята, че Ангелов не е бил призован редовно за заседанието през юни и затова не може да се говори за некоректно процесуално поведение от негова страна. "Факт е, че е задържан в чужда държава, но към настоящия момент от това не следва извод за опасност от извършване на престъпление", коментира съдийката.

След като Пламен е върнат на родна земя, защитата му оспорва най-тежката мярка, като счита, че задържането в чужбина е достатъчно основателна причина, която да извини отсъствието му от процеса в София. Той е търпял мярка в друга държава, което е възпрепятствало правото му на свободно предвижване и което е било пречка за явяването му пред Специализирания наказателен съд, сочи адвокатът. Това не трогва апелативните спецсъдии, за да пуснат международния източвач на банкомати от килията.

Китайската скиминг афера се разплита от публикации в местни медии. От тях става ясно, че трима българи, влезли като туристи, са арестувани, като се подозира, че са сложили камера и четец на банкомат на жп гарата в мегаполиса. Те са разследвани като ключови участници в група, специализирана в точене на банкомати чрез скимиращи устройства.

Реклама

Директорът на Бюрото за борба с търговската престъпност Майкъл Лай Уай-чун съобщава, че става дума за престъпен синдикат, който източил доста карти. Според него само по предварителни разчети сумата възлиза на над 200 хиляди долара, взети от седем жертви. Основно са използвани магнитни ленти за съхранение на въведени вече данни. След арестите се наложило банката да блокира достъпа до всичките си 126 банкомата, за да бъде подобрена сигурността им. От компанията признават, че за 20 години това е първият път на шашма с техен банкомат.

Дебнат го 10 дни

За подвизите на родните апаши в далечен Китай става ясно още през април т.г. Тогава е засечен неработещ банкомат, а служителите установяват, че в слота му е сложен незаконен четец на карти. Заради откриването на скиминга от компанията подсилват сигурността около останалите 126 устройства в целия град. Следва 10-дневна игра на котка и мишка, докато накрая китайската полиция разкрива злосторниците. Те са изненадани на разсъмване в две хотелски стаи. Там униформените намират 114 готови фалшиви карти и 70 хил. щатски долара, както и камери, скимери, компютърна и друга техника. Следователите смятат, че бандата е действала около месец, защото тримата мъже пристигнали в града в края на март. Органите на реда отчитат, че подобен четец на карти откриват за първи път, но два месеца по-рано подобен хардуер е засечен във Великобритания.

Реклама
Реклама
Реклама