Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7633101 www.bgdnes.bg

Обран от "Гастрольорите" бизнесмен осъден за канал за коли

Обран от "Гастрольорите" бизнесмен от Свети Влас е осъден за международен трафик на крадени коли! Васил Джуров получи 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок и 7 бона глоба като тартор на престъпна група, научи "България Днес". Така за няколко години бизнесменът се превърна от жертва и пострадал в подсъдим и осъден пред Темида.

Той сяда на подсъдимата скамейка заедно с аверите си Паскалис Дикидис и Юксел Христем. Отговарят като престъпна банда, имаща за цел заради имотна облага да укрият или придобият чужди движими вещи, за които знаят, че са придобити чрез престъпление. Юксел получава същото наказание като боса, а Дикидис е оправдан. Делото се точи от 2017 година в спецсъда, а присъдите произнася тихомълком в края на май т.г. шефката на съдилището съдия Мариета Райкова.

Реклама

Случаят е от началото на май 2011 г., когато МВР обявява, че е разбита група за кражби на автомобили от България и страни от ЕС с цел трафик към държави от Близкия изток. Злосторниците са следени в рамките на 7-8 месеца. Спецакцията удря апашите в три области и пет общини. Задържани са 10 души, които били част от схемата.

Арестуван е и ръководителят на групата - В.Д. (40 г.), от Св. Влас, криминално проявен във връзка с посегателства спрямо МПС, съобщава тогава пресцентърът на вътрешното министерство. Сред другите участници са - С.Х. (40 г.) от Харманли, също криминално проявен, който придружавал инкриминираните автомобили до Турция, където ги предавал на купувач и връщал парите от продажбата, и П.Д (45 г.) от Свиленград, криминално проявен - осигурявал безпрепятственото преминаване на автомобилите през границата, се казва още в съобщението.

Другите задържани са били шофьори на луксозните автомобили и камионите. След като са били разпитани като свидетели, те са освободени. При спецоперацията са намерени 18 крадени луксозни автомобила от марките "Мерцедес", "БМВ", "Порше", "Ауди", както и три камиона "Волво". Повечето от замесените в трансграничния канал за крадени автомобили са жители на Свиленград и Любимец.

Запознати издават пред разследващите, че освен за крадени автомобили става въпрос и за лизингова и застрахователна измама. Скъпите возила се откарвали в Истанбул, наетият шофьор се връщал с документите и ключовете и след това колите се обявявали за откраднати. Така се прибирали пари хем от застраховката, хем от продажбата на тузарските возила.

Васил Джуров, с постоянно местожителство в София, живее в момента в Св. Влас. За негов съучастник е сочен Паскалис Дикидис, който според разследващите имал задача да осигури безпрепятствено преминаване на автомобилите през границата. Дикидис е от Пловдив, осъждан е през 2003 г. за ПТП и след споразумение му е била наложена глоба.

Година по-късно името на Джуров отново влиза в криминалните хроники, но този път като жертва. Той е представен като строителен предприемач от Свети Влас, в чиято къща са се вмъкнали бандитите от т.нар. група "Гастрольорите", които са имали за цел да го оберат.

Реклама

Апашите разполагали с информация, че строителният бос къта у дома си към 6 милиона лева от сделка с терени и площи. След солидни приготовления и няколко отлагания крадците ударили на 22 септември 2012 г. Покатерили се със стълба, взломили с отвертка алуминиевата врата на терасата на третия етаж и задигнали 200-грамов златен ланец с кръст и запалка "Дюпон", както и над 11 хил. евро. Въпреки че сумата била доста под очакваното, бандитите си плюли на петите и офейкали. Само след няколко минути те са изловени от ченгетата и натръшкани с белезници. Те не подозирали, че са следени от месеци, когато се получава оперативна информация, че имат пръст в грабеж на обществен трезор на бул. "Евлоги Георгиев" в София. При тараша на колата им "Фолксваген Голф" със софийска регистрация са открити уреди за рязане на метал, радиостанции за подслушване на полицията, заглушително устройство и всякакви джаджи.

Пред Темида са изправени като бос Мануел ел-Масри, а като участници Илиян Йосифов, Илиян Манолев, Ангел Пеев-Гнилия и бившият служител в СОБТ Живомир Бакърджиев. В края на 2017 г. те са оправдани за това, че са действали като престъпна група. Получават между 4 и 7 години затвор за обира в дома на Джуров в курортното селище, както и за държане на наркотици и незаконно оръжие.

Запалена лимузина

Соченият като ортак на Васил Джуров в схемата с трафик на коли Паскалис Дикидис също среща проблем с автомобила си. През септември 2015 г. на паркинг пред блок в свиленградския кв. "Изгрев" изгаря луксозната му лимузина "Фолксваген Файтон". Клечката е драсната около 1 часа след полунощ, а пожарникари успяват да се преборят с пламъците. При огледа на следващия ден експертите установяват, че от огъня са изгорели предната част и купето без задните врати. По данни на полицията колата е собственост на местна фирма, но ползвана от Паскалис Дикидис.

Реклама
Реклама
Реклама