Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7633613 www.bgdnes.bg

Продавачката на бидоните разпознала негованските килъри

Камери заснели касапите в магазина

С два ножа и ножица са рязани застреляните треньор по борба и жена му

Продавачката на бидони е разпознала двамата килъри, които застреляли и разчленили треньора по борба Йордан Атанасов и жена му Марияна. Разложените останки на семейството бяха открити в пластмасови варели в езерото край софийското село Негован на 18 август.

Труповете на жертвите са били натъпкани в три 80-литрови бидона. По етикет и фабричен номер на един от тях ченгетата влезли в дирите на обвинените за зверското престъпление - строителните работници Пламен Шляпашки и Георги Нанчев. По бидоните ченгетата започнали да разплитат кървавия сюжет. Те били произведени в Румъния. Ченгетата открили фирмата вносител, както и магазинът, в който се продавали. В него имало охранителни камери, които снимали вътре в обекта и известен периметър отвън. Оказало се, че в паметта на камерите са съхранени записите от 14 юли - деня, в който са извършени убийствата на съпрузите Атанасови в дома им на столичния булевард "Витоша". На видеото се виждат двамата обвинени, а служител на магазина е разпознал на кадрите задържаните впоследствие и обвинени за убийството клиенти, купили бидоните. Това стана ясно по време на делото за определяне на мярката за неотклонение на задържаните в Софийски градски съд, който ги остави зад решетките.

Реклама

В залата се разбра, че на видеото се вижда как двамата слизат от черен джип "Чероки", чийто номер бил заснет от охранителната камера. Автомобилът е собственост на Пламен Шляпашки. Оттам започнало наблюдението на заподозрените. То продължило около седмица, а в разплитането на тежкия криминален случай са участвали над 70 служители на полицията и прокуратурата. Всяка стъпка на двамата килъри е била контролирана от ченгетата, а телефоните им са закачени на "подслушване". Установено е, че единият от тях - Георги Нанчев, е говорил много често по джиесема с възрастния треньор по борба Йордан Атанасов. Комуникацията рязко прекъснала след деня на убийството - 14 юли. По клетките на мобилните оператори е засечено движението на двамата заподозрени, като едно от местата, където са ходили, е именно езерото край Негован, в което са открити бидоните с труповете на жертвите. Убийците били забелязани и на други места, където е имало камери, а записите от тях са съхранени. Двамата убийци се държали съвсем нормално в периода, в който полицията ги е наблюдавала. Те прекарвали много голяма част от времето си заедно, а според определението на ченгета били повече от приятели.

По клетките на мобилните оператори е засечено отиването на килърите в жилището на очистената семейна двойка след престъплението. Там двамата ходили, за да чистят с белина и да проветряват след убийството, като така се надявали да заличат всички следи от престъплението. Въпреки старателното миене в апартамента на жертвите са открити биологични следи и извлечен годен материал за ДНК анализ. Именно с този тест е потвърдена самоличността на убитите.

Данни на разследването сочели, че бившият треньор по борба и съпругата му са застреляни, а след това труповете им са нарязани в собствената им баня. Майсторите са разфасовали семейството с два ножа. Единият се изтъпил, след като Марияна била нарязана.

След задържането на двамата килъри първоначално те прехвърляли вината си един на друг, но притиснати от доказателствата, направили самопризнания. Разказали, че освен ножовете пробвали да използват и ножица, за да режат кожата на жертвите си, но видели, че не става. Според криминалисти разрязаните тела на жертвите са изнесени от жилището в найлонови чували. След това са напъхани в бидоните, които били в джипа на Пламен Шляпашки, и закарани до езерото край Негован.

Мотивът за убийството са пари, до които бандитите така и не са се домогнали. Те са очаквали да приберат солидни пачки, но намерили в апартамента около 2 хил. лв., както и семейни ценности, които задигнали. Килърите мислели, че възрастната двойка къта в дома си стотици хиляди от продажба на няколко имота на атрактивни места в София. Планът за двойното убийство бил замислен преди около година, когато бившият треньор Йордан Атанасов направил сделка с апартамент в квартал "Иван Вазов". След продажбата споделил с майсторите, че няма смисъл да се държат пари в банка заради ниските лихви. Това накарало килърите да мислят, че възрастните хора държат вкъщи хилядарките, и решили да ги очистят.

При зверската касапница пощадили кучето на жертвите - бял лабрадор. Натоварили и него в джипа до бидоните с мъртвите му стопани, а на път към Негован пуснали кучето в покрайнините на София.

Реклама

Търсят улики в езерото

Двата ножа и ножицата са изхвърлени от килърите в езерото в Негован. За да се търсят уликите, ще бъде пуснат водолаз да обследва дъното, съобщиха от МВР.

Шефът на Криминална полиция в СДВР Ангел Бадънков каза, че части от златните накити на убитите са били давани в заложни къщи. Колие и гривна на разфасованата Марияна Атанасова обаче били засечени не къде да е, а на врата на жената на килъра Георги Нанчев.

"Вижда се, че не са нови, може би е предполагала, че са крадени, но ги е носила", заяви Бадънков. Той допълни, че е погнусен и потресен от варварското престъпление.

Реклама
Реклама
Реклама