Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7635348 www.bgdnes.bg

Скандални мотиви връщат отначало делото "Недосегаемите"

Падат условните присъди за източване на 145 милиона

Спецсъдия преписал обвинителния акт и пледоарията на прокурора

Скандални мотиви връщат отначало делото срещу групата за източване на ДДС, наречена от МВР "Недосегаемите"! Спецсъдията Пламен Панайотов не е анализирал доказателствата, а е копирал в мотивите към присъдата част от обвинителния акт и част от пледоарията на прокуратурата, става ясно от решение на апелативния спецсъд, научи "България Днес". Заради бруталните нарушения втората инстанция връща делото на старта.

През октомври м.г. бяха произнесени присъдите на бизнесмена Божидар Лашков, Христо Петров и Даниел Бояджиев, сочени като тартори на схемата, както и участниците Кирил Димитров, Цветан Колев и Павел Александров. Седмият подсъдим Асен Дишов умира и не дочаква присъдата си. Босовете получават по три години условно с 5-годишен изпитателен срок, а участниците - по 1 г. с 3-годишен изпитателен срок.

Реклама

Те са признати за виновни като банда за данъчни престъпления, действала от началото на 2008 г. до 15 юни 2011 г. Според обвинението дедесарите са извършвали далаверите чрез регистрация на фиктивни фирми, с което са успели да източат ДДС от държавата за над 145 млн. лева, пише прокуратурата в обвинителния акт. Твърди се още, че в групата са участвали и реално действащи фирми, които са се облагодетелствали.

Контролирани са над 100 фиктивни дружества във Враца, Пазарджик и София, чрез които са "реализирали" сделки, служещи за теглене на ДДС. Полученият данъчен кредит се разпределял, като 80% от парите отивали при организаторите на схемата. Шашмите са ставали благодарение на македонци, които регистрирали фирми на свое име у нас. Фиктивни дружества са записвани на клошари, алкохолици, бедни и неграмотни хора, повечето от които от Северозападна България. Някои от "управителите" проговорили пред ченгетата, че са били принуждавани да регистрират фирми на собствено име и да се подписват под документи, без да ги четат. За регистрациите се ползвали само няколко адреса. Схемите са извършвани най-често през сделки за покупки на имоти.

Повечето от обвиняемите са финансисти и бивши данъчни, които знаят слабостите на системата и са се възползвали от това, коментират от държавното обвинение. Предполага се, че участниците са използвали къртица от НАП, която ги е предупреждавала за проверки. Именно след сигнал от ДАНС е задействана спецоперацията. Агенти прихванали разговор, в който се отправят предупреждения за предстоящите обиски и планирани арести на данъчни и дедесари.

При тараша на повече от 20 адреса са иззети компютри, данъчни документи, счетоводни фактури от офиси и частни домове. В разследването са използвани и специални разузнавателни средства. При проверка на фирмите на бизнесмена Божидар Лашков лъснали негови връзки с червени представители от властта, изтъкват запознати с делото.

Според апелативните спецмагистрати присъдата е постановена при липса на мотиви. "Констатира се пълно съвпадение в словесния изказ, без промяна на нито една фраза или препинателен знак между обстоятелствената част на внесения обвинителен акт и първата част от мотивите на съда, в която е очертана приетата за установена фактическа обстановка", се сочи в решението. Съдия Панайотов е обосновал присъдата си с цитиране показания на свидетели, които не са били приобщени в съдебна зала. Свидетелите дори не са били разпитвани пред Темида, а са заличени. Между разпитаните в процеса свидетели е имало противоречия, които не са изяснени. Показанията на други свидетели изобщо не са били обсъдени в мотивите.

В мотивите е записано, че съдът цени "приложените съдебно-технически експертизи относно нанесените телесни повреди на пострадалите лица, механизма на нанасянето им и степента на увреждане". Оказва се, че по делото няма пострадали лица и не са извършвани медицински експертизи. Направена е почеркова експертиза, която не е била изслушана в съдебната зала.

Реклама

По закон съдът е длъжен да направи внимателна проверка на доказателствата, да вземе решение по вътрешно убеждение и да се мотивира на кои доказателства дава вяра и на кои - не, изтъква апелативният съд. В случая мотивите, освен че се ограничават до буквалното копиране по метода "копи-пейст" на обвинителния акт и пледоарията на прокурора, в същите на практика не е извършен анализ на доказателствата по делото. Копирането на части от свидетелски показания по делото в мотивите към присъдата и цитиране на подслушана телефонна комуникация не означава, че е бил извършен анализ на доказателствата, коментират от втората инстанция. Според тях подобен подход е отказ от правосъдие и от изпълнение на съдебни задължения.

Заради скандалните нарушения делото е върнато, преразпределено е на съдия Мария Кавракова и е насрочено разпоредително заседание на 1 октомври.

Измисля наказания

При определянето на наказанията на Александров и Димитров съдия Пламен Панайотов приел, че двамата са неосъждани, и паралелно с това отчел като отегчаващи обстоятелства предишни осъждания. Разминавания открива и защитата.

Адвокатите твърдят, че преписите на мотивите, които са получили, се различават от тези по делото. В предоставените копия имало допълнителни текстове, в които са обсъждани наркотици. Такова нещо отсъства в оригиналите мотиви.

Реклама
Реклама
Реклама