Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7635837 www.bgdnes.bg

Гласове за изборите пазарели задържаните лихвари

Багери погват палатите на цигански барони

Десетки спецченгета с автомати ползвани за ареста на петима дребни бабаити

Контакти с политици, засягащи темата с купуване на гласове, са засечени покрай разследването на разбитата банда лихвари в столичния кв. "Христо Ботев". Това разкриха неофициално пред "България Днес" криминалисти. По думите им разговорите между бандити и политици са били на първоначален етап, без да се уточняват бройки на осигурените бюлетини и даване на пари в замяна. Самите разговори между ромските барони и хора от опозиционна формация са вървели изключително конспиративно. Заради възможността спецченгетата да изпуснат конкретното споразумение операцията е проведена по-рано от планираното, обясниха запознати.

След нарочна координация вчера сутринта десетки служители на ГДБОП и тежко въоражени жандармеристи блокираха кв. "Христо Ботев". С действията си полицаите създадоха впечатление, че се готви задържането на изключитено опасни бандити. В крайна сметка се оказа, че нарочените за арест далеч нямат такава слава. Следвайки изготвения план, антимафиотите нахлуват в петте набелязани къщи. След обиски са задържани петима души. Сред тях и двама младежи, чиито роднини обвиха пред събралите се репортери, че нямат навършени 18 години. Останалите трима са рецидивисти с регистрации за кражби, побоища и търговия с дрога.

Реклама

Ченгетата успяват да изненадат ромските лихвари. Според запознати босовете предната вечер са имали грандиозен купон. Един от тарторите дори си наема огромна лимузина да го развежда из гетото. При нахлуването на полицаите луксозният автомобил все още е паркиран пред дома му.

Именно наркотиците са в основата на създаването на бандата. След като натрупват немалко пари, тримата тартори започват да раздават заеми на останалите роми в гетото.

Според зам. главния прокурор Иван Гешев схемата им е подобна на групите, действащи в останалите ромски махали из страната. Първоначално се дават малки суми от по 100-200 лева, а лихвите са солидни, и то на ден. Така за отрицателно време дългът става десетки хиляди левове.

Подобна сума трудно може да бъде платена от мизерстващите роми и лихварите ежедневно малтретират длъжниците си. В замяна на парите са отнемани къщи, наследствени злата и домакинска техника, обясниха разследващите.

Самата банда действа безпрепятствено от 2015 г. Едва наскоро част от хората в махалата събират смелост да се оплачат в МВР. Така започва и самото разследване по случая. Покрай него са засечени и опитите за купуване на гласове заради непредвидимия резултат на кметските избори в София.

Наред с исканите тежки присъди от прокуратурата обявиха, че при реализирането на всички подобни акции ще бъде сезирана и комисията „Антикорупция“, която да направи пълна ревизия на босовете.

След очакваното огромно разминаване между доходи и имущество ще се отива към конфискация на скъпите коли и огромни палати, в които живеят ромските барони.

Реклама
Реклама
Реклама