Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7638700 www.bgdnes.bg

Ценко Чоков пак с патерици

След краткото чудодейно оздравяване

Поиска от съда по-лека мярка, но бе порязан от магистратите

Куцайки с патерици, се появи отново в съда Ценко Чоков, броени дни след като бе заснет как танцува разгорещено, върти гьобеци и носи кючекчини на гръб, видя "България Днес".

Кадри, изпратени до редакцията на "България Днес" и публикувани във вестника, разкриха как медицинско чудо е вдигнало на крака Ценко Чоков. Бившият кмет на врачанското село Галиче се яви в сряда пред спецмагистратите с молба да му бъде облекчена мярката за неотклонение от "домашен арест" в по-лека, тъй като е в по-тежко здравословно състояние.

Реклама

Ценко Чоков е клиент на Темида по обвинение, че е ръководител на организирана престъпна група, отвличане, побой, палеж на кола и лихварство. На първа инстанция той получи 4,5 години затвор. Оправдан бе за лихварство и ръководене на престъпна банда. Делото към момента е в ръцете на апелативните спецмагистрати.

"Преди месец съдът се произнесе по идентично искане от страна на Ценко Чоков за промяна на мярката му за неотклонение. Месец по-късно съдебният състав остава на същото мнение. Единственото ново обстоятелство по случая е това, че е минал един месец", категоричен бе съдията, който реши да остави Чоков под "домашен арест".

Бившият кмет на Галиче призна в навечерието на новата 2019 г., че е много зле и не може да мине без патерици повече от 40 метра. Чоков дори се появи в инвалидна количка на първото заседание в апелативния спецсъд на 26 юни. След това се прибра в Галиче и само два месеца след тържественото му посрещане от близки, приятели и роднини Ценко е заснет на крака.

Чоков припява заедно с двете си любими певици, върти ханш и щрака с пръсти около танцьорките. Когато настроението е на макс, Чоков грабва една от кючекините и я вдига на ръце. На кадрите няма и помен от болежките му в кръста, предизвиквали преди време нечовешко мъчение при всяко негово движение, както се твърдеше по време на делото.

По информация на човека, изпратил кадрите, тържеството се е състояло на 31 август, а поводът е двоен - рожденият ден на бившия управник, който е на 28 август, и предстоящите избори. В селото тези сбирки са известни като предизборен курбан, разкриват местните.

Според заключението на съдебните експерти подсъдимият бивш кмет страда от дискова херния, която е само едно от многобройните му заболявания, заради които бе пуснат от килията и пратен под домашен арест.

Реклама

Според тройна съдебномедицинска експертиза Чоков е измъчван от диабет, язви, диабетна полиневропатия и дискова херния. Освен това претърпял операция, предстоели му и още. Друга експертиза пък препоръчваше делото срещу Чоков да бъде спряно, тъй като той не може да участва адекватно в него заради състоянието си.

Бившият кмет бе освободен под "домашен арест" през септември 2018 г. Малко по-късно магистратите разрешиха на Чоков да изтърпява мярката си за неотклонение "домашен арест" в Галиче, тъй като е много зле със здравето. Заключен е "сам като куче" в луксозния си столичен мезонет и няма кой един хляб да му купи. Чоков поиска по тази причина да му бъде разрешено да се върне в Галиче и съдът тогава уважи молбата му.

Спас издържа семейството

От малкия син на Ценко Чоков – Спас, зависи оцеляването на цялата фамилия на бившия селски управник. Това стана ясно в залата на спецсъда, където за по-лека мярка за неотклонение от "домашен арест" молеше и баткото Мартин.

"Мартин Чоков има малко дете, което в началото на месеца навърши годинка. Той няма възможност да набавя средства за препитание. Цялата фамилия се издържа от земеделски поминък", разкри адвокат Найденова пред магистратите. Тя добави, че другият й клиент - Ценко Чоков, също не може да ръководи бизнеса си от вкъщи. Единственият член на фамилията, който изкарва пари, това е Спас Чоков.

С уверена крачка той влезе в спецсъда

Мартин Чоков също бе порязан от Темида

Реклама
Реклама
Реклама