Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7643142 www.bgdnes.bg

42 куршума за лихваря Доневио

Три жертви взима стрелбата срещу боса

Различни версии спрягани за смъртта на надупчения на решето Донев

Васко Доневио изпива сутрешното си кафе около 7:30 часа. Както всеки ден тръгва с джипа си "Мицубиши Паджеро" към овчарниците край село Баня. С него е дясната му ръка и гард Бинко Робов-Бината и семейство работници в овчарниците - Емине и Мирослав Кьосеви...

Около 8,20 часа случаен минувач звъни в полицията, че на черен път до моста между Баня и Банско има полуобърнал се джип с пострадали хора. Човекът предполага, че става въпрос за пътнотранспортно произшествие. Незабавно на мястото пристигат оперативни групи от Разлог и Банско и става ясно, че се касае за поръчково убийство.

Реклама

Според разследващите джипът на сочения за лихвар Доневио е причакан от двама стрелци с автомати "Калашников", които стрелят с неистова злоба и правят колата и телата вътре буквално на решето. Много са куршумите, попаднали в тялото на 42-годишния Васил Донев-Доневио, много са и в гарда му Робов. 8 куршума попадат и в тялото на 45-годишната Емине Кьосова, която умира след два дни въпреки усилията на лекарите да я спасят. Невиждан късмет вади съпругът й Мирослав, който е ранен само в ръката. Когато автоматите започват да бълват смърт, той успява да залегне светкавично на пода и така се спасява. Впоследствие се оказва, че са изстреляни 42 куршума, 40 от които са намерили някое от телата.

След изстрелите гардът на Доневио, който кара колата, излиза от пътя. Новината за убийството на Доневио мълниеносно обикаля цяла Югозападна България, защото местният бос съвсем не е безизвестен в тези краища.

"Връщам ви във времето, когато беше убит Юри Галев, защото в общи линии е идентичен подходът по начина, по който е извършено убийството - в подобна местност. Имаше определени действия и групата по убийството беше задържана, надявам се, че и по това убийство край Разлог хората ще бъдат задържани, каза тогава вътрешният министър Цветан Цветанов.

Датата, в която се развива всичко това, е 3 юли 2012 година. След стрелбата се появяват информации, че до няколко часа случаят ще бъде разкрит. Въпреки че са разпитани десетки хора, и до днес килърите не са ясни, а версиите са много.

Според една от теориите Доневио е влязъл в конфликт с братята, известни като Джипсовете. Те имали близки отношения, а ченгетата говорят за лихварство. Според запознати преди убийството Джипсовете и Доневио влезли в конфликт. Имало дори инцидент, при който гард на Доневио налетял на единия брат с нож. Битката била ожесточена заради сфери на влияние в Банско.

Втора версия е свързана с делби на наркопазара. Според криминалисти обаче разстрелът не е поръчков. Като доказателство посочват, че стрелците били озверели и не мислели за другите в колата, което не е присъщо за наемни килъри. Това е версия, която гласи, че Доневио може да е жертва на негов длъжник.

Реклама

След смъртта на Доневио напрежението между Джипсовете и близките му хора продължава. Година след убийството се стига до кървав сблъсък между популярните банскалии Владимир Кехайов-Фифи, синовете му Атанас и Георги и небезизвестния Георги Русков. Фифи и наследниците му срещнали Русков на изхода на Банско. Заформил се як бой, при който единият извадил нож и започнал да ръга напосоки. Георги Кехайов-Фифи бе изключително близък на Васил Донев-Доневио. По-рано той е пребит от групата около Русков, за когото пък се знае, че гравитира около братята Еринини-Джипсовете.

Убийството на Доневио не е разкрито, но тръгва борба за наследството на боса. Няколко години след разстрела на Донев вдовицата му Ивелина Андонова напуска Банско и се установява в София. Започва работа в столична фирма и заедно с двете си деца къса връзката с Банско. Според запознати Ивелина взима това решение след поредицата съдебни дела, продължили с години, да получи наследство от съпруга си и да събере дълговете му.

Вдовицата губи делото за наследствения си дял във фирма "Вайк-2005" ООД срещу бизнес партньорите на убития й мъж - Джипсовете. Като законен представител на двете си деца Ивелина иска да й бъдат изплатени около 100 000 лева за дяловете на съпруга й в тази фирма, но се оказва, че дяловете на мъжа й били изкупени от единия от Джипсовете - Йордан Еринин, месеци преди Доневио да бъде убит. От друга страна, Ивелина имала сериозни проблеми с големия син на Васил Донев, който след смъртта на баща си се прибира от чужбина, поема бизнеса му и завежда дело срещу брат си и сестра си, децата на Ивелина и Васил, да му изплатят дял от вноските, които той е погасявал по наследен кредит от баща им. Безкрайно разочарована, че не можа да спаси нищо от бизнеса на мъжа си, Ивелина прекъсва връзките с Банско.

Съдебните саги продължават и до днес. През тази година четирите деца на Доневио отново застанаха пред Темида за подялба на нива. Делото бе заведено от Ивелина Андонова, която отново представлява малолетния си син и дъщеря, които са на 13 и на 8 години. На мушката на наследниците е нива от 3 декара в местността Шеиница край Благоевград. Една трета от нея е собственост на бизнес дама. Четирите деца на Доневио се борят за останалите 2/3 от нея.

Ивелина Андонова не се е отказала и от съдебната битка за механа "Антик" в Банско и продължава да води дела.

Анаконда и кокаин

Иван Еринин-Джипса, с когото Доневио си има взимане-даване, е арестуван при шумната акция "Кокаинови крале", но по-късно е пуснат. При операцията бе закопчан и соченият за тартор на групата Евелин Банев-Брендо.

Еринин прекара около половин година в затвор близо до Милано. След взето на закрито заседание решение на италианските съдии Джипса е освободен.

Начело на международната група за трафик на висококачествена дрога според италианските власти е бил не само Брендо, но и благоевградчанинът Радето.

У нас братята Иван и Йордан Еринини бяха разследвани за пране на пари. Двамата бяха в близки отношения и с популярни лица от местната власт в Банско. По време на един от многобройните обиски на офисите им бе конфискуван домашният им любимец - близо 3-метрова анаконда. Змията е отглеждана в специален терариум в офис.

Реклама
Реклама
Реклама